Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

15 druhů exotického ovoce, které jste nejspíš nikdy neviděli

Také milujete exotické ovoce? Rádi si pochutnáte na šťavnatém kaki, sladkém lichi nebo se necháváte fascinovat úchvatným vzhledem dračího ovoce? S trochou štěstí už nebývá velký problém na toto ovoce narazit ani v českých supermarketech.

Slyšeli jste však už někdy o takových druzích, jako jsou mangostán, salak nebo cupuacu? Chtěli byste ochutnat ovoce, které chutná jako čokoládový pudink nebo třeba jako zmrzlina s banánovo-ananasovou příchutí?

Pak jste na správném místě! Podívejte se na náš seznam exotického ovoce a možná budete překvapeni, jaké úchvatné plody jsou na naší planetě ještě k jídlu.

1. Hala Fruit

Tyto pozoruhodné plody stromu pandanus tectorius najdeme jedině na Havajských ostrovech. Od uzrálých „šištic“ se odlupují jednotlivé kousky, které se vyznačují výbornou chutí podobnou ananasu.

Hala Fruit

Hala Fruit

2. Monstera Deliciosa

Domovinou tohoto ovoce, které je nápadně podobné kukuřičnému klasu, je Střední Amerika. Vyznačuje se jemnou banánovou, ananasovou až mangovou chutí.

Monstera Deliciosa

Monstera Deliciosa

3. Akebia

Nádhernou fialovou barvou je charakteristická akebia – ovoce rostoucí v Korei a v Japonsku. Jeho vodnatá dužina chutná jako kombinace banánu, marakuji a kokosové vody.

Akebia

Akebia

4. Salak

Asi nebudete dlouho přemýšlet, proč druhý název salaku zní „hadí ovoce“. Pod slupkou, která nápadně připomíná hadí kůži, se skrývá dužina s mírně kyselou chutí a s konzistencí podobnou jablku.

Salak

Salak

5. Miraclefruit

Možná bobulky této rostliny nevypadají nijak zvláštně, ovšem vlastnosti, kterými se vyznačují, už minimálně obdivuhodné jsou. Chemické složení plodů totiž na naše chuťové pohárky působí tak, že i ten nejkyselejší citron nám bude po jejich konzumaci chutnat jako slaďounký sirup.

Miraclefruit

Miraclefruit

6. Cherimoya

Jak lépe toto ovoce vychválit, než slovy Marka Twaina, jenž o cherimoyi řekl, že je vůbec nejchutnějším, člověku známým ovocem? Chutí i texturou je údajně podobná zmrzlině s banánovo-ananasovou příchutí, tak kdo by odolal?

Cherimoya

Cherimoya

7. Jabuticaba

Ne, vážně se nedíváte na strom, který by postihla nějaká nemoc. Tyto černé kuličky jsou ve skutečnosti velmi chutné ovoce, které vyrůstá přímo z kmene stromu. Jabuticaba se hojně vyskytuje na jihovýchodě Brazílie.

Jabuticaba

Jabuticaba

8. Kešu jablko

Zatímco kešu oříšky zná asi každý, o kešu jablku – plodu, z nějž oříšek vyrůstá – už ale slyšel asi málokdo. Toto ovoce se sladkou a šťavnatou chutí si přitom prý zamiluje každý, kdo jej ochutná.

Kešu jablko

Kešu jablko

9. Cupuacu

Plody cupuacu, které najdeme v celé Amazonii, jsou charakteristické výraznou vůní a příjemnou chutí kakaa a ananasu. Pod tvrdou skořápkou se kromě výborné chuti skrývá také zásobárna plná vitamínů a živin, díky čemuž bývá cupuacu řazeno i mezi tzv. superovoce.

Cupuacu

Cupuacu

10. Mangostán

Toto ovoce s pronikavou vůní roste v oblastech Jižní Asie, především v Indonésii. Díky svojí silné citrusovo-broskvové chuti patří v těchto oblastech mezi velmi oblíbené plody.

Mangostán

Mangostán

11. Černá sapota

Ovoce, které chutná jako opravdový čokoládový pudink? To je černá sapota! Tento ovocný „zázrak“, který pochází ze Střední Ameriky, navíc obsahuje až čtyřikrát více vitamínu C, než běžný pomeranč.

Černá sapota

Černá sapota

12. Ackee

Přestože pochází ze západní Afriky, zdaleka nejoblíbenější je toto zajímavě vypadající ovoce na Jamajce. Ackee se přezdívá také „zeleninový mozek“, neboť z celého plodu se jí pouze vnitřní bílé části, jejichž vzhled skutečně připomíná malé mozečky.

Ackee

Ackee

13. Noni

Jihovýchodní Asie a Austrálie jsou domovem rostliny, jejímiž plody je noni. Ovoce je známé svou pronikavou a nikterak příjemnou „vůní“, stejně jako nepříliš sympatickou chutí. Pro jeho obrovské množství důležitých vitamínů a živin však stojí za to se překonat a plod noni alespoň ochutnat.

Noni

Noni

14. Woodapple

Zelenošedé ovoce s tvrdou – skoro až dřevěnou – slupkou (odtud název woodapple - „dřevěné jablko“), pochází z Indie, ale dnes roste po celé jihovýchodní Asii. Uvnitř se nachází žlutohnědá voňavá dužina s chutí podobnou sušeným rozinkám.

Woodapple

Woodapple

15. Buddhova ruka

Toto ovoce s příznačným názvem pochází ze severovýchodu Indie a z Číny. Protože tento citrus nemá žádnou dužinu, je ideální například k přípravě výtečných marmelád.

Buddhova ruka

Buddhova ruka

26.06.2017 Leona Tomšů

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín