Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

4 důvody proč Portugalsko změní váš pohled na dovolenou

Dovolená v Portugalsku

Dovolená v Portugalsku Shutterstock

Měli jste za to, že cíl vaší dovolené může být buď výsostně odpočinkový, školsky poznávací nebo striktně turistický? Portugalsko vás vyvede z omylu a nabídne vám podmanivou kombinaci dechberoucích vyhlídek, starobylých měst, hipsterských kaváren, nekonečných pláží i dokonalý duševní detox. Vaše dovolená v Portugalsku bude mít všech pět P, ať už se sem vydáte za relaxací, romantikou, poznáváním nebo na rodinnou jízdu plnou překvapení. A jaká místa byste si určitě neměli nechat ujít?

Prosluněné Algarve

Slunné Algarve

Slunné Algarve Shutterstock

Nejjižnější portugalský region se může pyšnit nádhernými písčitými plážemi, na kterých se díky příjemnému klimatu můžete slunit po celý rok. I v hlavní letní sezóně tu bez problémů najdete liduprázdné zátoky, jako stvořené pro romantický piknik ve dvou. Prohřáté vlny Atlantiku vás vrátí zpátky do časů bezstarostného dětského dovádění. Pocit naprosté svobody a sílu oceánu pocítíte během surfování. A co může nabídnou Algarve nejmenším cestovatelům? Množství mušliček všech tvarů a velikostí, pozvolný vstup do moře, celou řadu aquaparků, vodní svět Zoomarine se cvičenými delfíny, přátelskou atmosféru, zázemí prvotřídních resortů i lahodnou zmrzlinu. Sportovcům je k dispozici více než 200 kilometrů cyklostezek, trasy pro pěší turistiku, moderní golfová hřiště, tenisové kurty, střediska vodních sportů i pestrobarevný ráj skrytý pod mořskou hladinou. Bujaré veselí nočních klubů, stylových restaurací a kaváren nabízí luxusní letovisko Albufeira i hlavní město oblasti Faro. Právě sem míří také milovníci umění. Na své si přijdou v historickém centru, galeriích i muzeích.

Vyberte si zájezd do Portugalska

Pohádkově krásné Porto

Pohádkové Porto

Pohádkové Porto Shutterstock

Světoznámé víno, sladká vůně kaváren, lanovka nad městskými ulicemi, jedinečné památky, nejkrásnější knihkupectví na světě i příjemně inspirativní atmosféra. Právě v jedné ze zdejších kaváren začala psát J.K. Rowling první kapitoly svého nejslavnějšího díla. Fanouškům mladého čarodějnického učně bude povědomá i fontána Fonte dos Leoes. Majestátní lvi jsou vyobrazeni ve znaku nebelvírské koleje. Atmosféru města si nejlépe vychutnáte se sklenkou portského v ruce. Pohled na řeku Douro, úzké pastelové domky, elegantní most Ponte de D. Luis I. z díly slavného Gustava Eiffela i návštěva některého z portských vinných sklepů vás přesvědčí o tom, že ve zdejším ovzduší je skutečně cosi magického.

Objevte Portugalsko: Nejlepší lokality země mořeplavců a lahodného vína

Čtěte také:

Objevte Portugalsko: Nejlepší lokality země mořeplavců a lahodného vína

Památná Évora a Óbidos

Évora, Portugalsko

Évora, Portugalsko Shutterstock

Historická perla s překvapivě zachovalým historickým centrem si právem vysloužila zápis na seznam UNESCO. Klikaté uličky Évory vás zavedou k jedinečným architektonickým skvostům. Římský chrám Templo Romano, nepřehlédnutelný akvadukt Aqueduto Da Aqua De Prata, katedrála a dalších více než 50 památek je živoucí učebnicí dějepisu. Ve středověku se rázem ocitnete, pokud navštívíte opevněné městečko Óbidos, ležící jen 80 kilometrů od Lisabonu. Elegantní silueta hradu i dva kilometry dlouhé hradby, ze kterých je dechberoucí výhled do okolí, patří k povinným návštěvnickým cílům a tvoří jen zlomek krás, které toto starobylé město nabízí.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

Pestrá i překvapivá Madeira

Madeira, Portugalsko

Madeira, Portugalsko Shutterstock

Rajská zahrada uprostřed Atlantiku, vzdálená téměř tisíc kilometrů od Lisabonu, je jako stvořená pro více i méně náročnou turistiku. Je jen na vás, jestli se rozhodnete pro poklidné procházky uličkami ospalých městeček, rybaření na útesech nebo náročné několikadenní treky. Ač má Madeira rozlohu jen 741 kilometrů čtverečních, rozhodně tu nepoznáte nudu. Členitý reliéf, divoká skaliska, pestrobarevná květena, omamně vonící vzduch, neprostupné pralesy i mystická atmosféra vavřínových lesů. Madeira plní sny fotografům, milovníkům přírody, gurmánům, umělcům života i každému, kdo hledá něco výjimečného.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín