Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zažijte Porto: Přístav šarmu s vůní vína

Dovolená v Porto, Portugalsko

Dovolená v Porto, Portugalsko Shutterstock

Přijměte naše pozvání na procházku křivolakými uličkami druhého největšího portugalského města. Porto vás potěší směsí francouzského šarmu, starobylých památek, příjemně inspirativní atmosférou, vůní oceánu i opojnou chutí světoznámého vína. Konec prázdnin a rané babí léto je jako stvořené pro toulky městem, které vyladí vaši duši na frekvenci pohody.

Čtvrť Ribeira: klenot s puncem UNESCO

Čtvrť Ribeira v Porto, Portugalsko

Čtvrť Ribeira v Porto, Portugalsko Shutterstock

O tom, že je Porto městem s jedinečnou osobností a barvitou historií se nejlépe přesvědčíte, navštívíte-li světoznámou čtvrť Ribeira. Svou prohlídku můžete začít na promenádě Cais de Ribeira, která se vine po nábřeží řeky Douro. Během procházky si užijete pohled na dokonale fotogenické vysoké domky s pestrobarevnými fasádami, poklidnou hladinu řeky i radostnou vřavu místních kaváren. Promenáda vás zavede na nevelké náměstí Praca de Ribeira, které zdobí monumentální fontána z roku 1780, celá řada kostelů, středověkých měšťanských domů, palác Casa do Infante, klášter sv. Františka, k jehož výzdobě bylo použito více než 300 kilogramů ryzího zlata, nebo Burzovní palác s dechberoucími interiéry. Obzvláště velkolepým dojmem působí bohatě zdobený Arabský sál.  

Dovolená v Portugalsku

Vila Nova de Gaia: místo zaslíbené vínu

Kopce ve Vila Nova de Gaia, Porto

Kopce ve Vila Nova de Gaia, Porto Shutterstock

Levý břeh řeky Douro je zasvěcen vínu. Hlavní turistickou atrakcí jsou desítky vinných sklípků, ve kterých dozrává slavné portské víno. Vychutnejte si sklenku portského, pocházejícího z vinic rozesetých na slunných svazích lemujících řeku Douro. Požitek z degustace ještě umocní procházka po zdejší promenádě s úchvatným výhledem na historické centrum města.

Most krále Ludvíka: symbol města

Most krále Ludvíka, Porto

Most krále Ludvíka, Porto Shutterstock

Může to možná znít poněkud překvapivě, ale nejfotografovanější památkou města s fascinující historií je 385 metrů dlouhý a 45 metrů vysoký železný most z 19. století. Jeho elegantní vzhled má na svědomí architekt Théophile Seyrig – spolupracovník samotného Gustava Eiffela. Most pojmenovaný po Ludvíku I. Portugalském je zajímavý nejen svým vzhledem, ale i využitím. Vrchní částí mostu je určena pro chodce a metro linky D, zatímco spodní část je vyhrazena automobilům a autobusům. Nechte si ve svém nabitém programu chvilku na procházku po mostě – odměnou vám bude jeden z nejkrásnějších výhledů na řeku i město. Z centra Porta vás k mostu Ponte de Luís pohodlně dopraví turisty milovaný dopraní prostředek – historická lanovka Funicular dos Guindas, z jejíž kabiny získáte dokonalý přehled o dvé poloze a možná zjistíte, že vám k naprosté spokojenosti chybí ještě výšlap na kopec Serra do Pillar, na jehož vrcholu jsou prý západy slunce dokonalým ztělesněním romantiky.

4 důvody proč Portugalsko změní váš pohled na dovolenou

Čtěte také:

4 důvody proč Portugalsko změní váš pohled na dovolenou

Promenáda Foz do Douro: síla oceánu

Západ slunce nad Foz do Douro, Porto

Západ slunce nad Foz do Douro, Porto Shutterstock

Je libo dlouhé písčité pobřeží, slaný vzduch ve vlasech a nekonečné vody Atlantiku? Stačí zamířit na promenádu Foz do Douro a Porto vám ukáže svou divočejší tvář. Ať už cestujete s dětmi nebo vyrážíte na dovolenou ve dvou, tady se určitě nudit nebudete. V místě, kde řeka Douro ústí do oceánu se můžete těšit na dlouhou promenádu lemovanou palmami, kavárny, restaurace, písčité i skalnaté pláže, majáky navádějící lodě do přístavu a štědrou dávku pohody. Na své si tu přijdou i vášniví surfaři. Atlantik je na divoké vlny obvykle velmi štědrý.

Nespoutaná Madeira: Rajská zahrada uprostřed oceánu

Čtěte také:

Nespoutaná Madeira: Rajská zahrada uprostřed oceánu

Livraria Lello: pohádkově krásné knihkupectví

Knihkupectví Livraria Lello, Porto

Knihkupectví Livraria Lello, Porto Shutterstock

Místní říkají, že magická atmosféra tohoto místa prý inspirovala spisovatelku J. K. Rowlingovou k napsání ságy o čarodějnickém učni Harry Potterovi. Faktem je, že slavná autorka ve městě několik let žila a možná navštívila i jedno z nejstarších knihkupectví v Portugalsku. Neogotická budova s bohatě zdobeným interiérem a ikonickými červenými schody potěší nebývale širokou nabídkou knih i vždy usměvavým personálem. Vstup do knihkupectví je zpoplatněn. Datum a přesný čas návštěvy je nutné rezervovat na oficiálních stránkách knihovny.

Zájezdy do Portugalska

Zahrady São Roque: romantika uprostřed zeleně

São Roque, Porto

São Roque, Porto Shutterstock

Porto vám na každém kroku nabídne nepřeberné množství inspirace. Chcete-li si město vychutnat po vzoru místních, pak si dopřejte odpočinek v zahradách São Roque. Rozlehlý park, obklopující nově zrekonstruované sídlo z 18. století, se nachází ve východní části města. Původní lovecký zámeček se proměnil v uměleckou galerii a přilehlé zahrady jsou mistrovským dílem zahradní architektury. 

Národní muzeum Soares dos Reis: nejen pro umělecké duše

Soares dos Reis, Porto

Soares dos Reis, Porto Shutterstock

O tom, že portugalští umělci byli a jsou skutečnými mistry se přesvědčíte během návštěvy muzea pojmenovaného po věhlasném sochaři, jehož rodištěm bylo právě Porto. V elegantních prostorách muzea si užijete procházku časem, na které vám učarují obrazy, sochy a grafiky umělců ze 16. až 20 století, umělecké předměty ze skla, keramiky i zlata. Klimatizované prostory muzea i přilehlá zahrada nabízí příjemný únik z rozpálených městských ulic.

Objevte Portugalsko: Nejlepší lokality země mořeplavců a lahodného vína

Čtěte také:

Objevte Portugalsko: Nejlepší lokality země mořeplavců a lahodného vína

Mercado do Bolhao: ráj chutí a vůní

Tržnice Mercado do Bolhao, Porto

Tržnice Mercado do Bolhao, Porto Shutterstock

Všechny cesty turistů i místních v Portu vedou do místa, které je rájem dobrého jídla a pití. Tržnice z roku 1839 se nachází v samém srdci města a každý den, kromě neděle, vám tu bude přecházet zrak nad širokou nabídkou čerstvého ovoce, zeleniny, masa, ryb, květin, vín, sýrů, suvenýrů i vynikajících restaurací se zaručeně autentickou portugalskou kuchyní.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín