Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nespoutaná Madeira: Rajská zahrada uprostřed oceánu

Nespoutaná a rozverná je Madeira

Nespoutaná a rozverná je Madeira Shutterstock

Atlantický oceán tříštící se dramaticky o vysoké skály jako by symbolizoval rozvernost tohoto ostrova. Na Madeiře najdete velkou část světa na jednom místě. Od horských štítů, přes sněhobílé pláže a přímořská městečka až po vřesoviště zahalená v mlze nebo unikátní vavřínový prales. Zelená Madeira, které se přezdívá ostrov věčného jara, vás zkrátka okouzlí svou rozmanitostí. 

Tento malý kousek Země se zjevil kdysi dávno po výbuchu obří podmořské sopky. Země zrozená z lávy a popela nemůže být jiná než fascinující. A samozřejmě hornatá. 

Trek vašeho života

Horské túry na Madeiře si zamilujete

Horské túry na Madeiře si zamilujete Shutterstock

Nejvyšší hora ostrova se jmenuje Pico Ruivo, které se kvůli zbarvení přezdívá také červená hora. Mezi ní a druhou nejvyšší horou Pico do Arieira vede hřebenovka. Když se na tuto túru vydáte, podaří se vám alespoň částečně objevit různorodost madeirského horského masivu. A není to žádný výstup pro extremisty, přestože na trase narazíte na některé úseky, kde je dobré přidržet se ocelových lan. Cesta trvá okolo čtyř hodin a povede vás klikatě se vinoucí stezkou, občas narazíte na příkrý sráz, někdy budete klesat do údolí, a nakonec se vynoříte téměř v oblacích.

Poznejte Madeiru všemi smysly

Půjdete po čedičových kamenech, drolícím se štěrku a možná i sněhovým závějem. Pokud se vám podaří dojít až na vrchol, určitě neminete levády, životodárnou tepnu ostrova. Tyto zavlažovací kanály dopravují vodu ze skal tam, kde je potřeba a ti, kteří je kdysi vybudovali, museli svést tvrdý boj s kamenným masivem.

Alentejo: Čechem zapomenutý ráj na břehu Atlantiku

Čtěte také:

Alentejo: Čechem zapomenutý ráj na břehu Atlantiku

Na vrcholu Pico Ruvio ve výšce 1862 metrů překvapivě najdete chatu s občerstvením. Když budete mít štěstí, můžete se kochat výhledy na ostrov v celé jeho kráse. Ale za pár minut nemusíte vidět nic než mlhu. Buďte trpěliví, Madeira vás třeba už za pár minut odmění sluncem. Ráda totiž překvapuje, zvlášť cetovatele omámené její krásou.  

Cestujte bez obav: Nové připojištění vás chrání před potížemi s Covid-19

Burácení nekonečna

Slavná pláž Praia Formosa na Madeiře

Slavná pláž Praia Formosa na Madeiře Shutterstock

Madeira není typickou destinací pro plážové dovolenkáře. Je to ostrov předurčený k objevování a kochání se zázraky přírody. Kvůli své stálé teplotě, pohybující se celoročně kolem 22 stupňů a chladným vodám Atlantiku, vám ani na pláži dlouho lenošit nedovolí. Očaruje vás ale svým vlastním způsobem. A osobitým půvabem. Stačí jen pohled na nekonečný oceán. Pozorovat neúnavné vlnění oceánu poslouchat burácení nekonečna je neuvěřitelně osvobozující. 

Vyberte si: Nejlepší zájezdy na Madeiru

Stejně jako je oceán v okolí Madeiry dramatický na povrchu, je tajemný i pod hladinou. Jeho hloubka je hned u pobřeží několik kilometrů a jeho dno je pokryté vraky, které můžete prozkoumat při potápění.

Madeiru si nelze nezamilovat

Madeiru si nelze nezamilovat Shutterstock

Pokud budete mít potřebu se v oceánu vykoupat, nemáte moc na výběr – přírodních písečných pláží má Madeira málo. V nejzápadnější části města Funchal najdete fotogenickou pláž Praia Formosa. Je částečně kamenitá, místy pokrytá černým pískem. Madeira hostí dvě uměle vybudované pláže s bělostným pískem, který sem dovezli z Afriky a Portugalska. Jednu najdete na jihozápadním pobřeží v Calhetě a druhou na jihovýchodě v Machicu. Ovšem njekrásnější koupání v nedotčené přírodě a s puncem dobrodružství zažijete ve slavných madeirských lávových bazénech.

Slovinsko: Malebná země, kterou letos musíte zažít!

Čtěte také:

Slovinsko: Malebná země, kterou letos musíte zažít!

Rajská zahrada

Madeira je rajská zahrada v Atlantiku

Madeira je rajská zahrada v Atlantiku Shutterstock

Od pevniny je Madeira vzdálená stovky kilometrů a uprostřed oceánu působí tak trochu ztraceně. Je věčně zelená a z ptačího pohledu tak vypadá jako plovoucí zahrada. Celý sever Madeiry se vyznačuje poměrně vydatnými srážkami během celého roku – prší tady (nebo alespoň mrholí) skoro denně. A rostlinstvo bují.

Víte, kde si užíval milostné hrátky bůh Poseidon?

Čtěte také:

Víte, kde si užíval milostné hrátky bůh Poseidon?

V tomto ráji botaniků roste 700 druhů květin a rostlin. Potkáte mnoho dalších druhů kapradin, jalovce a vavřínu, pravých pokladů Madeiry. Nikde na světě neuvidíte kvést orchideje, lilie, magnolie nebo azalky v takovém množství. Tady má zkrátka hlavní slovo matka příroda. Místní se ji v některých místech snaží krotit a budují okouzlující zahrady a parky, kde rostou půvabné kamélie. Mezi nejkrásnější patří asijská Monte Garden plná tropických rostlin, ale i ptáků.

Projít se kteroukoliv z madeirských zahrad bude pro každého Evropana nezapomenutelným zážitkem. A pro opravdové milovníky věčného jara bude pobyt na Madeiře splněným snem.

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín