Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

5 důvodů, proč navštívit Jamajku

5 důvodů, proč navštívit Jamajku

5 důvodů, proč navštívit Jamajku

Při zmínce o karibském ostrově Jamajka se většině lidí vybaví jamajská ikona, zpěvák, skladatel, kytarista a hlavně milovník reggae Bob Marley, vynikající jamajský rum, marihuana, rastafariánské náboženství, nadpozemský sprinter Usain Bolt či populární film Kokosy na sněhu. Co dalšího Jamajka nabízí?

1. Jamajská příroda

Příroda na Jamajce je rozmanitá a plná kontrastů. Najdete tu hory, tyrkysové moře, běloskvoucí pláže, úchvatné korálové útesy, zelené louky, mohutné, zurčící vodopády, řeky i vyprahlé savany. Mezi nejnavštěvovanější místa ostrova patří Modré hory (Blue Mountains), odkud pochází jedna z nejoblíbenějších a nejkvalitnějších káv na světě, vodopády Dunn’s River Waterfalls známé z populárních „bondovek“, přírodní rezervace Font Hill či Cockpit Country, což je vápencová plošina s mnoha jeskyněmi a údolími. Patříte-li mezi turisty, kteří rádi objevují místní přírodu, budete nadšeni.

Modré hory (Blue Mountains)

Modré hory (Blue Mountains)

2. Fauna a flora

Na ostrově se vyskytují endemické druhy, které nenajdete nikde jinde na světě. Pro mnohé je právě bohatá zvířecí a rostlinná říše s více jak třemi tisíci druhy rostlin, 255 druhy ptáků a stovkami druhů ryb důvod, proč ostrov navštívit. Mezi nejznámější zástupce zdejší ptačí říše patří kolibřík, zelenočerný ptáček s červeným zobáčkem, který je zároveň národním symbolem. V rámci fakultativního výletu můžete tyto maličké, roztomilé ptáčky nakrmit. Velmi rozšířenou populaci zde mají želvy, motýli, mořské krávy, delfíni nebo krokodýli. A právě poslední zmiňované si můžete prohlédnout poměrně zblízka, a to na výletní plavbě na motorovém člunu po nejdelší řece Jamajky, Black River. Kromě krokodýlů spatříte různé druhy vodního ptactva a také mangrovy na březích řeky s černým dnem.

Krmení kolibříků na Jamajce

Krmení kolibříků na Jamajce

3. Pláže

Oblast Karibiku disponuje rajskými plážemi, ty jamajské nejsou výjimkou. Vyhlášené, rychle se rozvíjející letovisko Negril na západě ostrova disponuje 11km dlouhou pláží s bělostným pískem a také raritou, 30m vysokým majákem vtěsnaným do skal. Kromě dlouhých pláží s tropickými palmami můžete navštívit menší zátoky, kde si užijete více soukromí. Korálové útesy, pestrobarevné rybky i krásné želvy zvou milovníky potápění a šnorchlování, podmořský život ale můžete pozorovat i bez potápěčského vybavení a průpravy, na lodi s proskleným dnem. Na plážích najdou vyžití i milovníci rušného nočního života a diskoték, kde můžete tančit až do ranních hodin.

Pláže na Jamaice

Pláže na Jamaice

4. Jamajská kultura a obyvatelstvo

Jamajčané jsou velmi milí, přátelští a společenští lidé. Rádi se baví, zejména pak u dobrého jídla a hudby. Na ostrově se konají různé festivaly, ale i výstavy a hudební, divadelní či literární soutěže. Co se týče náboženství, více než tři čtvrtiny věřících jsou křesťané. Přibližně 100 tisíc obyvatel Jamajky vyznává rastafarianismus. Typickým představitelem a největším propagátorem tohoto hnutí byl Bob Marley. Rastafariáni se vyznačují společnými znaky, nosí zeleno-červeno-žluté oblečení, typické dready,  kouří marihuanu (marihuana je pro rastamany posvátná), jsou vegetariáni a milují reggae.

Rastafarián

Rastafarián

Jamajčané jsou také velmi zruční, mimo výrobků inspirovaných rastafarianismem můžete obdivovat a následně zakoupit keramické nádoby, šperky z mušlí, malované obrazy nebo ručně pletené košíky. Ideální je navštívit některý z řemeslných trhů, třeba v Kingstonu nebo Montego Bay, kde najdete všechny tyto krásné výrobky na jednom místě.

Montego Bay, Jamajka

Montego Bay, Jamajka

5. Gastronomie

Tak jako je různorodá jamajská příroda, tak různorodá je i místní kuchyně. Je mixem kuchyně španělské, africké, čínské a britské. Jamajčané jsou výteční kuchaři, přípravě jídla věnují důkladnou péči. Nejoblíbenějším a také nejrozšířenějším jamajským pokrmem je vepřový a kuřecí jerk. Jedná se o maso naložené do speciální kořeněné marinády, které se pomalu griluje nad otevřeným ohněm. Maso je šťavnaté a velmi lahodné.

Vepřový jerk

Vepřový jerk

Národním jídlem je „Ackee and saltfish“. Tropické ovoce (Ackee) se připravuje s rybou a servíruje společně se zeleným banánem a zeleninou s názvem yam, která svojí chutí připomíná jablko a jedlé kaštany. Chcete-li ochutnat něco typicky jamajského, sáhněte po tomto pokrmu.

Ackee and saltfish

Ackee and saltfish

K pití si můžete dát čaj, pivo, džus z čerstvého ovoce nebo kokosu. Oblíbené jsou míchané nápoje, jejichž základem je vynikající jamajský rum.

Praktické informace pro návštěvu Jamajky

  • Bude-li váš pobyt na ostrově kratší než 30 dní, nepotřebujete vízum
  • Časový posun oproti České republice je - 6 hodin
  • Měnou je jamajský dolar JMD (100JMD = cca 16.6Kč)
  • Na ostrově se domluvíte anglicky, místní odlišná výslovnost a přízvuk vás ale mohou ze začátku trochu mást
  • Sezóna hurikánů trvá od června do listopadu

I takto vypadá Jamajka

I takto vypadá Jamajka

Okouzlující karibské nebe nad vámi, jiskřivá hladina moře i přívětiví a věčně vysmátí obyvatelé jsou milou pozvánkou do jamajského ráje, ve kterém zažijete nikdy nekončící pohodu v rytmu reggae….

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín