Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

5 důvodů, proč navštívit Senegal

Senegalské baobaby

Senegalské baobaby

Senegal je právem označován za vycházející cestovatelskou hvězdu. Tato západoafrická země, omývaná Atlantským oceánem, uspokojí i ty nejnáročnější návštěvníky. Většina z nich sem míří za krásnými plážemi, divokou přírodou i jedinečnými památkami. Pojďme si přiblížit všechny krásy této okouzlující země.

Příjemné tropické klima láká více než 300 slunečnými dny v roce. Od května do listopadu tady panuje období dešťů, které v prosinci vystřídá období sucha, kdy denní teploty dosahují nezřídka až k 38° C.

1. Krásná příroda 

Fouta Djallon, Senegal

Fouta Djallon, Senegal Maarten van der Bent

Panenská příroda je největším bohatstvím Senegalu. Narazíte tady na rozsáhlé pouště, plantáže baobabů, savany, široké řeky, nádherné pobřeží Atlantského oceánu i mangrovové bažiny. Na jihovýchodě země se nachází hornatá oblast Fouta Djallon s krásnými vodopády.

Národní park Niokolo-Koba

Národní park Niokolo-Koba

Milovníci zvířat by měli navštívit Národní park Niokolo-Koba, ležící na jihovýchodě Senegalu, který je zapsán na seznamu UNESCO. Návštěva parku je možná pouze s průvodcem. K vidění je tady na 80 druhů savců, 330 druhů ptáků a množství plazů i obojživelníků. S trochou štěstí uvidíte levharty, psy hyenovité, buvoly, šimpanze či lvy. Okouzlující příroda je i v deltě tvořené řekami Bandiala, Saloum a Diombos. Příroda tu na obrovské ploše 180 000 hektarů hýří mnoha barvami. Žijte tady 560 tisíc ptáků. Nasedněte na tradiční pestrobarevnou loď a vyrazte prozkoumat tajuplné ptačí království.

Růžové jezero v Senegalu

Růžové jezero v Senegalu

Dalším unikátním přírodním úkazem je Růžové jezero, ležící 30 km od metropole Dakar. Sytě růžovou barvu získává vodní plocha díky výskytu řasy Dunaliella salina. Jezero o rozloze 3 km² leží v blízkosti Atlantského  oceánu, od kterého je odděleno pouze písečnými dunami. Vysoký obsah soli způsobuje značnou hustotu vody, takže se na ni můžete, podobně jako v Mrtvém moři, položit a relaxovat. Právě na březích tohoto jezera pravidelné končila závěrečná etapa legendární Rallye Dakar. 

Objevujte s námi Senegal

2. Jedinečné památky 

Dakar, Senegal

Dakar, Senegal

Senegal nabízí turistům velké množství zajímavých míst. K těm nejznámějším patří bezesporu metropole Dakar. Toto nejzápadnější africké město se dostalo do podvědomí široké veřejnosti zejména díky pořádání prestižních závodů off-road vozidel a motocyklů - Rallye Paříž-Dakar. Centrem tohoto kosmopolitního města je Náměstí Nezávislosti. Tady si můžete vychutnat tu pravou atmosféru Senegalu. Nedaleko náměstí se nachází palác Chambre de Commerce Gouvernance či prezidentský palác, obklopený pečlivě udržovanými zahradami. Většina obyvatel Senegalu je muslimského vyznání, tak i v hlavním městě potkáte mešitu doslova na každém kroku. Mezi nejkrásnější patří bohatě zdobená mešita Grande Mosquée, postavená v roce 1964. Její 67 metrů vysoký minaret určitě nepřehlédnete. V blízkosti mešity se konají pravidelné trhy s bohatou nabídkou ovoce, zeleniny, suvenýrů i uměleckých výrobků.

Dům otroků na ostrově Gorée

Dům otroků na ostrově Gorée

Nedaleko Dakaru se nachází Zelený mys – nejzápadnější místo celé Afriky. V jeho blízkosti leží památkově chráněný ostrov Gorée, známý díky Domu otroků. Právě odtud mířily za svým pohnutým osudem miliony otroků z celé Afriky. V prvním patře domu se nachází muzeum, mapující tuto smutnou kapitolu lidských dějin. Jedinečnou koloniální atmosféru si užijete ve městě Saint-Louis. V průběhu roku se tu koná celá řada hudebních festivalů.

Kouzelná brána do západní Afriky: Proč byste měli navštívit Senegal?

Čtěte také:

Kouzelná brána do západní Afriky: Proč byste měli navštívit Senegal?

3. Vynikající kuchyně 

Tradiční senegalské stolování

Tradiční senegalské stolování

Senegalská kuchyně je považována za jednu z nejchutnějších v Africe. Mísí se v ní severoafrické, západoafrické, francouzské i portugalské vlivy. K jejím pilířům patří ryby, kuřecí maso, skopové maso, mořské plody, luštěniny, vejce, sladké brambory, rýže, arašídy a kus kus. To vše výborně dochucené mnoha druhy čerstvých i sušených bylinek. V zimním období je nutné počítat s menším výběrem ovoce, který je omezen na citrusy, banány, melouny, papáju a kokosy. Další druhy ovoce, jako například jablka, hrušky či hroznové víno, jsou do země dováženy a to se projeví na jeho vyšší ceně. Muslimská víra striktně zakazuje konzumaci vepřového masa.

Superportavina z plodů baobabu

Superportavina z plodů baobabu

Téměř u každého stánku s občerstvením můžete ochutnat džusy připravené z manga, zázvoru, ibišku nebo baobau. Ze semen baobabů se vyrábí i nasládlá mouka, hojně využívaná v místní kuchyni. K oblíbeným alkoholickým nápojům patří palmové víno. Káva i čaj se zde pije bez mléka. V místních mini marketech je velmi omezená nabídka mléčných výrobků. Mléko se tady prodává pouze sušené. To je využíváno i pro výrobu jogurtů.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

4. Přátelská atmosféra 

Senegalci jsou velmi přátelští

Senegalci jsou velmi přátelští

Senegalci jsou známí pro svou nekomplikovanou a přátelskou povahu. Prohlašují o sobě, že jsou zemí Teranga, což v překladu znamená pohostinnost. Úředním jazykem je tady francouzština, ale v turistických destinacích se domluvíte i anglicky. Místní obyvatelé nemají problém pozvat cizince na večeři. Pohodová atmosféra panuje i na místních trzích, kde si můžete koupit ručně tkané koberce, umělecká díla z kůže či dřeva. To vše za doprovodu ryčné hudby. Pouliční hudebníci plní energie tu každý den rozehrávají své temperamentní melodie a místní obyvatelé jim ochotně naslouchají a nezřídka si i zatančí.

Zájezdy do Senegalu

5. Nádherné pláže 

Pláž v Senegalu

Pláž v Senegalu

Právě sem míří kroky většiny turistů. Senegal jim má na 500 kilometrech pobřeží rozhodně co nabídnout. Vody Atlantského oceánu jsou tu příjemně prohřáté. Nádherné pláže s jemným bílým pískem, lemované palmami, se nachází třeba v oblasti La Somone. Pobřežní zátoky a útesy překypující pestrobarevným životem jsou splněným snem každého potápěče. 

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín