Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

5 důvodů, proč vyrazit na dovolenou na Kubu

Dovolená na Kubě

Dovolená na Kubě Shutterstock

Krásné pláže, kam se podíváte, třpytivá hladina oceánu, úchvatná divočina, okouzlující tabáková políčka, exotická kuchyně, staré americké automobily i malebná městečka, kde zaplesá srdce každého milovníka koloniální architektury. Ostrov Svobody nabízí turistům poctivou nálož zážitků, které roztančí všechny smysly a naplní volné dny dechberoucími barvami přírody, vůní tabáku i prvotřídního rumu. Na rozdíl od ostatních exotických destinací vás během dovolené na Kubě čeká jedinečný výlet do minulosti, kde vždy usměvaví Kubánci žijí každý den tak, jako by měl být tím posledním.

1. Zlatavé pláže

Varadero, Kuba

Varadero, Kuba Shutterstock

Kubánské slunce láká turisty na prosluněné pláže v průběhu celého roku, ideálním obdobím pro cestu nastává v období sucha, od listopadu do dubna, kdy se denní teploty pohybují okolo příjemných 27 °C a vody Atlantiku jsou prohřáté. Nekonečné písčité pláže s pozvolným vstupem do moře jsou magnetem pro každého, kdo si chce užít nekonečné vodní radovánky. Nejznámější plážovou destinací je Varadero, kde se můžete těšit na jemný bílý písek, stín vzrostlých palem, azurově modré moře, ale i moderní plážový servis s bohatou nabídkou vodních sportů. Největší kubánský turistický resort má nejen vlastní letiště, ale také velké množství atraktivních lokalit pro milovníky potápění či šnorchlování. Na své si tu přijdou i rodiny s malými dětmi. Pro ty jsou k dispozici animační programy v hotelových resortech, vodní sporty na pláži nebo zábavná vystoupení delfínů v místním delfináriu.

Toužíte-li po méně frekventovaných plážích, pak zkuste vyrazit na pohádkově krásné Playa Paraiso či Playa Sirena, ležící na ostrově Cayo Largo del Sur. Skutečnou plážovou lahůdkou je bělostná pláž, obklopená bujnou vegetací, na ostrově Cayo Santa María, která byla zvolena druhou nejkrásnější pláží na světě.

Zájezdy na Kubu

2. Panenská příroda

Valle de Viñales, Kuba

Valle de Viñales, Kuba Shutterstock

I když krása kubánských pláží přímo svádí k nekonečnému lenošení, byl by hřích nenavštívit divokou přírodu v údolích El Yunque nebo Valle de Viñales (zapsané na seznamu UNESCO). Mistrovská díla matky přírody vás okouzlí všudypřítomnou zelení, malebnou krajinou, množstvím vápencových kopců i rodinných farem, specializujících se na pěstování tabáku. Nachází se tu také celá řada krasových jeskyní, které nabízejí příjemný únik před slunečním žárem. Rájem pro milovníky pěší turistiky je pohoří Sierra del Escambray s úchvatnými výhledy do okolí. Království ledově chladné vody na vás čeká v kaskádách vodopádů El Nicho.

Kubánský rum: Symbol ostrova s exotickou vůní dálek

Čtěte také:

Kubánský rum: Symbol ostrova s exotickou vůní dálek

3. Památky na každém kroku

Trinidad, Kuba

Trinidad, Kuba Shutterstock

Kuba se může pyšnit úctyhodnou historií a tento fakt se odráží i na množství kulturních památek. Jejich návštěva vám pomůže porozumět kubánské kultuře a zavede vás zpět v čase do dob, kdy se formovala identita této okouzlující země. Čelní místo na vašem seznamu by mělo náležet městu Trinidad (UNESCO). Během procházek dlážděnými uličkami vás upoutá půvab koloniálních domů ze 16. století.

Na nechvalně známou éru otrokářství upomínají bývalé cukrovary jako je Valle de los Ingenios. Za historií ikonických kubánských doutníků vás zavede exkurze na plantáže v okolí Viñales. Dalším historickým klenotem je město Cienfuegos, známé také jako Perla jihu, které v sobě snoubí francouzskou eleganci s karibskou hravostí. Srdcem města je náměstí Parque José Martí, obklopené budovami v koloniálním a neoklasicistním stylu. Znalci historie uvítají návštěvu univerzitního města Santa Clara – místa, posledního boje Che Guevary, jehož památník a muzeum připomínají revoluční éru kubánských dějin.

4. Všehochuť na talíři

Tradiční kubánská rýže s černými fazolemi

Tradiční kubánská rýže s černými fazolemi Shutterstock

Možná byste očekávali, že na ostrově, obklopeném průzračně čistými vodami oceánu, budou nejčastější položkou na jídelním lístku ryby či plody moře. Chyba! Připravte se na lahodné variace, kde hraje prim vepřové a kuřecí maso, rajčata, česnek, cibule, sladké brambory, rýže i fazole. Vše důkladně podušené, ovoněné exotickým kořením a doplněné o sklenku piva nebo čerstvé kokosové, třtinové či mangové šťávy. Šéfkuchaři v hotelových resortech obvykle připravují menu z kombinací evropské, africké a karibské kuchyně. V pouličních stáncích a tradičních restauracích vás pohostí nejspíše fazolovou polévkou frijoles negros, ve které stojí lžíce, svěžím ovocným salátem a lehce pikantní směsí dušeného masa se zeleninou. Vegetariánům zachutná garbanzos fritos, smažená cizrna v rajčatové omáčce. Jedničkou mezi místními dezerty je flambovaný banán, kořeněná mléčná rýže nebo exotické kokosové dulce de coco. Na závěr nesmí chybět šálek silné černé kávy nebo některý z proslulých míchaných drinků, Cuba Libre, Piňa Colada či Mojito, jejichž nedílnou součástí je kubánský třtinový rum.

Dovolená na Kubě

5. Nespoutaná Havana

Havana, Kuba

Havana, Kuba Shutterstock

Ano, čtete správně. Kubánská metropole je tak fascinující, že si zaslouží mít samostatný prostor. Město netušených překvapení, kde si, více než kde jinde na Kubě, uvědomíte, jaká propast dělí turisty, toužící po co nejautentičtějších zážitcích, od obyčejných Kubánců. Město plné historie a barev pulzuje životem a během procházky tu narazíte na skutečné perly koloniální architektury. Stará Havana, která si díky své jedinečnosti vysloužila zápis na seznam světového kulturního dědictví UNESCO, je živoucím muzeem. Malebné náměstí Plaza de la Catedral obklopují elegantní barokní a renesanční budovy, zatímco ikonická přímořská promenáda Malecón je místem setkávání místních a turistů, kde se v příjemně uvolněné atmosféře mísí vůně moře s tóny rytmické kubánské hudby. Ta je slyšet i v sousedství starobylých pevností a kostelů, kde vám předvedou svůj um exotičtí tanečníci i místní umělci, kteří dávají městu kosmopolitní nádech, stejně jako staré americké kabriolety. Každá z havanských čtvrtí má svůj nezaměnitelný charakter, od hektického centra až po klidné čtvrti s pastelovými domky v Miramaru. Havana je městem kontrastů a nevšedních krás, které si zamilujete na první pohled.

 

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín