Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

6 důvodů, proč vyrazit na Kapverdy

Pláž Taraffal na ostrově Santiago, Kapverdy

Pláž Taraffal na ostrově Santiago, Kapverdy Shutterstock

Toužíte po exotické dovolené a nechcete cestovat až na druhou stranu světa? Hledáte destinaci, kde se příjemně ohřejete po celý rok? Místo, kde si užijete dostatek slunce, mořské vlny, rybí speciality a zajímavou kulturu? Pak právě Kapverdské ostrovy budou to pravé pro vás! V letadle strávíte méně než 7 hodin a můžete si vychutnat krásy tohoto souostroví plnými doušky.

1. Ostrovy věčného slunce

Maják v Santiagu, Kapverdské ostrovy

Maják v Santiagu, Kapverdské ostrovy Shutterstock

Jestli se někdy ocitnete na Kapverdských ostrovech, přesvědčíte se na vlastní kůži, že rtuť teploměru se celoročně pohybuje mezi 20 až 30 °C. Pokud k tomu připočtete příjemně vlažnou vodu oceánu a suché tropické podnebí, pravděpodobně dojdete k závěru, že se právě nacházíte v ráji všech plážových povalečů a milovníků relaxu. Denně tu slunce svítí až 10 hodin. Vyhřátých pláží si tu tedy můžete užívat až do podvečera. Destinací, kde si sluníčka užijete nejvíce, je ostrov Sal. Tady panuje slunné počasí až 350 dní v roce.

Zájezdy na Kapverdy 

2. Nekonečné pláže plné pohody

Nekončící pláže na Kapverdách

Nekončící pláže na Kapverdách Shutterstock

Čím Kapverdské ostrovy opravdu vynikají, jsou pláže, které v mnoha případech neberou konce, jak svou krásou, tak rozlohou. Jemný teplý písek tu na nich vybízí k dlouhým procházkám. Za návštěvu stojí rozhodně Santa Monica na ostrově Boa Vista, která se táhne pobřežím celých 8 km. Svou krásou je připodobňována k proslulým karibským plážím, kde průzračné azurové moře kontrastuje s bílým pískem. Právem je označována jako nejkrásnější kapverdská pláž. Pokud hledáte místo, kde se krása snoubí s božským klidem, pak byste měli zavítat právě sem.

Další oblíbenou pláží je Santa Maria, která leží na nejnavštěvovanějším ostrově Sal. Hotelové komplexy tu nabízí svým hostů veškerý komfort. Na mysu Santa Maria na Boa Vistě můžete spatřit netradiční úkaz - vrak bývalé obchodní španělské lodi Cabo Santa Maria. Roku 1968 se neúspěšně plavila Atlantikem a od jejího ztroskotání u břehu ostrova ji přichází obdivovat tisíce turistů. Toto místo se stalo nejfotografovanějším objektem celého souostroví. Ostrov Santiago taktéž nabízí úchvatnou scenérii. Pod majestátnou horou Monte Graciosa lemuje pás kokosových palem pláž Tarrafal z tmavého písku, který má podle místních blahodárné léčivé účinky.

Kapverdy: Pláže, karnevalový rej i adrenalinová jízda

Čtěte také:

Kapverdy: Pláže, karnevalový rej i adrenalinová jízda

3. Ráj všech surfařů a milovníků adrenalinu

Surfování na Boa Vista, Kapverdy

Surfování na Boa Vista, Kapverdy Shutterstock

Rádi necháte svým tělem prostoupit dávku adrenalinu? Kapverdské ostrovy vám v tomto směru mohou mnoho nabídnou. Povětrnostní podmínky jsou ideální pro milovníky surfování  hlavně v období od prosince do června, kdy se se svým prknem dočkáte opravdu mohutných vln. Chcete-li si vodní hladinu vyzkoušet, ale surf vás neláká, co takhle windsurfing nebo kitesurfing? Všechna tato dobrodružství tu můžete zažít a vyzkoušet díky místním půjčovnám a školám. Spoustu jich nabízí pláž Sao Pedro na ostrově São Vicente. V poušti Viana na Boa Vistě můžete zase vyzkoušet netradiční kratochvíli – sandboarding, neboli sjíždění písečných dun na prkně, který se tu těší stále větší oblibě. Sami místní svým volnomyšlenkářským a svobodomyslným stylem života vás k těmto aktivitám možná strhnou.

Chci na Kapverdy 

4. Kouzelný podmořský svět

Podmořský svět, Kapverdské ostrovy

Podmořský svět, Kapverdské ostrovy Shutterstock

Kapverdy vynikají krásou přírody nejen nad hladinou, ale i pod ní. Pestrý podmořský svět vám nabídne pohled na korálové rybky, rejnoky, tuňáky, mečouny nebo menší neškodné žraloky. Vyzkoušejte šnorchlování nebo potápění s přístrojem. To je doména zejména ostrova Sal, kde vám budou nápomocni v jednom z mnoha profesionálních klubů.

Na Boa Vistě můžete pozorovat mořské želvy. Vzácné karety obecné tu obývají okolí pláže Santa Monica. Jsou pečlivě chráněny, existuje však způsob jak je spatřit. V čase jejich hnízdění se můžete na danou pláž vydat s průvodcem, který vás zasvětí do života těchto výjimečných živočichů a můžete být svědkem kladení vajíček do písku.  Nebo se jim přiblížit při návštěvě tamní želví farmy.

5. Lákavá kuchyně plná darů moře

Dary moře na talíři

Dary moře na talíři Shutterstock

Díky své přímořské poloze vás dary moře budou doprovázet i na talíři. Místní kuchyně v sobě snoubí to nejlepší z portugalské a africké kuchyně. Rybí speciality a čerství humři, krevety, ústřice nebo krabi jsou nejdůležitější složkou tamního jídelníčku. Ochutnejte je v lokální specialitě bafa, což jsou dušené mořské plody. Tradičním národním pokrmem je takzvaná cachupa, odlehčená podoba guláše, připravuje se ze zeleniny, fazolí, tuňáka nebo vepřového masa. A rozhodně stojí za to vyzkoušet místního čerstvého tuňáka i na grilu. Milovníci kozího sýra si tu přijdou na své. Kapverďané si ho dopřávají jako předkrm naslano grilovaný nebo ochucený bylinkami a olivovým olejem, ale i jako sladkou variantu, kdy čerstvý sýr doplňuje pyré z tropického ovoce. Další vyhlášené dezerty se tu připravují z lokálního ovoce jako jsou mango, papája a kokos. Pochutnat si můžete na lahodných pudincích, medových koláčcích nebo specialitě filhoses de banana, oblíbených banánových plackách.

Čím na Kapverdách svlažit hrdlo? Určitě nepohrdnete místním vínem či oblíbeným lokálním pivem Strela. Pokud máte rádi něco ostřejšího, rozhodně zkuste třtinovou pálenku grogue. Její slabší alternativou je ponche – pálenka slazená třtinovým medem.

Dovolená v srdci Atlantiku aneb Proč se vydat na Kapverdy?   

Čtěte také:

Dovolená v srdci Atlantiku aneb Proč se vydat na Kapverdy?  

6. Karnevalový rej

Karnevalové veselí

Karnevalové veselí Shutterstock

Místní událostí roku je únorový karneval. Zapojuje se do něj každý, kdo má ruce a nohy a slaví se v opravdu velkém stylu. Karnevalové veselí propuká úterkem předchazející Popeleční středě a to na většině z ostrovů. Ten hlavní a největší karneval se koná na ostrově São Vicente. Svou velkolepostí je přirovnáván ke slavnému karnevalu v Riu. Ulicemi se prohání početný průvod hudebníků, pestře zdobených tanečníků a celých uskupení vybavených důmyslnými kostýmy. Vášnivé rytmy nenechají v klidu přihlížet žádného z návštěvníků. Celé město se promění v divadelní jeviště a každý je součástí pompézní několikadenní show.

Naprostá většina obyvatel se hlásí ke katolické víře a s tou souvisí i kulturní akce, které se opakují každý rok. Jedním z nich je svátek sv. Jana Křtitele v červnu, kdy do ulic také vyráží početné procesí s doprovodem bubnů a rytmickým tancem cola san jon. Nejproslulejším z ostrovů je pro tento svátek Santo Antão. Ale i taková zdánlivě obyčejná nedělní mše je v podání obyvatel Kapverd skutečná podívaná. Svátečně odění lidé zpívají, tančí, hrají na bubny a kytary. Celé to má úžasně pozitivní náboj. Stejně jako celkový styl života místních obyvatel, jejichž životním heslem je „no stress“.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín