Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

6+1 nejmenších států Evropy

Vatikán, Řím

Vatikán, Řím

Pojďme se společně podívat po miniaturách v Evropě. Bavíme se o nejmenších státech, které ovšem mají co nabídnout. Ať již mluvíme o jejich dějinách, tradicích, památkách či přírodních zajímavostech. Odškrtli jste si již některý z těchto států na své cestovatelské mapě?

1. Lucemburské velkovévodství

Největší z nejmenších, tak by se asi dalo nazvat Lucembursko. Země má rozlohu cca 2 600 km2 a žije zde přes 590 000 obyvatel. Stát je součástí BENELUXU (Belgie, Nizozemí, Lucembursko) – politicko-ekonomická unie západní Evropy. Luxembourg je označován za nejpozoruhodněji umístěné evropské hlavní město. Leží na soutoku řek Alzette a Pétrusse a je známé jako město mostů a viaduktů (více než 100). Roku 1994 bylo zapsáno na seznam UNESCO. Nezapomeňte navštívit součást lucemburského opevnění Casemates de la Pétrusse a Casemates du Bock. Pokud se zajímáte o české dějiny, nenechte si ujít návštěvu hradu Vianden, kde se narodil český král Jan Lucemburský.

Lucembursko

Lucembursko

2. Andorrské knížectví

Tento malý stát se nachází ukryt v Pyrenejích mezi Francií a Španělskem. Rozlohu má 468 km2 a žije zde kolem 77 000 obyvatel. Andorra la Vella je nejvýše položené hlavní město Evropy – 1 023 m.n.m. V zemi nenajdeme žádné letiště ani železnici. Určitě navštivte některý z tradičních kamenných kostelů především z 11. a 12. století. Země samozřejmě finančně kvete převážně z cestovního ruchu. Nejoblíbenější je horská turistika s návštěvou ledovcových jezer či lyžování – největší středisko je Soldeu. I když je Andorra malá země, najdeme zde kromě moře všechno. A tím vším myslím i největší termální lázně v jižní Evropě – Centre Termolúdic Caldea (6000 m2).

Andorra

Andorra

3. Lichtenštejnské knížectví

Tento stát mě velice „pobavil“ už při příjezdu. Překročíte hranice, spíše projedete mezi dvěma malými obelisky z každé strany silnice, a za pár metrů již vystupujete v hlavním městě. Rozloha celého státu je 160 km2 a žije zde přibližně 37 000 obyvatel. Hlavním městem je Vaduz (cca 5 500 obyvatel) a jeho dominantou je knížecí zámek tyčící se na vrcholku nad městem. První zmínka o zde panujícím rodu Lichtenštejnů pochází již z roku 1699.

Lichtenštejnsko

Lichtenštejnsko

Patříte mezi milovníky zimních sportů? Zajeďte si do lichtenštejnských Alp. Zimní dovolená v jedné z nejbohatších zemí světa nabere jiný směr.

4. Republika San Marino

San Marino leží ve vnitrozemí Itálie nedaleko Rimini, svou rozlohou 61 km2 a přibližně 33 tisíci obyvatel je 5. nejmenším státem na světě. Nejoblíbenější turistickou atrakcí je hora Monte Titano na jejíchž třech vrcholcích se nachází tři pevnostní věže – zobrazené jsou i na vlajce a státním znaku. Na sanmarinském náměstí Piazza della Liberta probíhá každé půl hodiny střídání stráží (od dubna do září).  Můžete také navštívit muzeum známek. Známky jsou zde jedinečné a nikde na světě je neseženete. Doporučuji ochutnat místní likéry, které jsou vyráběny v mnoha chuťových variantách a jsou i skvělým suvenýrem. Dalším bonusem je, že se na místní nákupy se nevztahují daně a cla.

San Marino

San Marino

5. Městský stát Vatikán

Věděli jste, že přímo v Římě se nachází nejmenší stát světa? Vatikán má necelých 1000 obyvatel a rozlohu 0.44 km2. Hlavou státu je Papež František. I když se jedná o tak malý stát, na prohlídku jeho zajímavostí Vám nebude stačit pouze několik minut. Určitě musíte navštívit baziliku sv. Petra na Svatopeterském náměstí. Na přestavbě původního kostela (z roku 324) pracovala řada významných architektů jako Donato Bramante, Raffael Santi či Michelangelo. Bazilika má také nádhernou výzdobu v čele s obdivovanou freskou od Michelangela, na které pracoval čtyři roky. Svatopeterské náměstí, na němž stojí zmíněný chrám, známe z mnoha fotek a televizních pořadů. Nachází se zde kolonáda se čtyřmi řadami travertinových dórských sloupů. Nezapomeňte ani na renesančně-barokní Vatikánské zahrady či muzea (8 muzeí, 5 obrazáren, Apoštolská knihovna, Raffaelova síň, byt Borgiů a Sixtinská kaple). O bezpečnost na území státu se stará Švýcarská garda. Velkým tajemstvím je ale vatikánské podzemí, kde se nacházejí nejrůznější archivy s řadou důležitých a starých dokumentů.

Vatikán

Vatikán

6. Monacké knížectví

Monako je země plná luxusu v jižní části Francie. Na 2.04 km2 žije cca 36 950 lidí. Ti kteří mají rádi drahá auta, luxusní jachty či chtějí navštívit neproslulejší kasíno v Monte Carlu si přijdou na své. Monako není ale jen pro „snoby“, najdete zde i spoustu jiných dostupných zajímavostí. Nevynechejte historickou čtvrť Monaco Ville či nejnovější část Fontvieille. V ulicích Monte Carla je pořádána Formule 1 – okruh Circuit de Monaco je dlouhý 3.34 km. Zajímavostí je, že v Monaku byla v roce 1865 zrušena daň z příjmu.

Monako

Monako

+ Britská kolonie Gibraltar

I když se nejedná o samostatný stát, mnohokrát je právě tato kolonie k nejmenším zemím Evropy řazena. Žije zde jediná kolonie opic v Evropě. Dámy, pozor na kabelky a pánové na svačiny, z opiček se často stávají malí zloději. Na Gibraltar se pořádají výlety především ze španělského Costa del Sol (Slunečné pobřeží). Za 2. světové války se Gibraltar stal vojenskou pevností, kterou můžete i navštívit – O´Hara´s Baterry. Spolu s ní můžete navštívit i tunely Great Siege Tunnels, kterými je protkána celá skála. Výlet můžete zakončit návštěvou krápníkových jeskyní Sv. Michala.

Gibraltar

Gibraltar

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín