Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

7 divů světa v roce 2020: Poznejte nejpůsobivější místa planety

Která z výjimečných míst na Zemi nás ohromují svou krásou a zaslouží si být mezi sedmi divy světa pro rok 2020?

Mosquito Bay, Portoriko

Mosquito Bay, Portoriko

Mosquito Bay, Portoriko Shutterstock

Mosquito Bay je zřejmě nejlepším místem na světě k obdivování fascinujícího přírodního úkazu – bioluminiscence. Chráněný úsek na ostrově Vieques je domovem zvláštního druhu planktonu, který při rozrušení vydává modrozelené světlo. Ačkoli se daný jev vyskytuje spontánně po celém světě, existuje pouze šest míst, kde se objevuje pravidelně. V Mosquito Bay je zdaleka nejjasnější.

Poklad ze dna moře: Jak chutná nejstarší pivo světa?

Čtěte také:

Poklad ze dna moře: Jak chutná nejstarší pivo světa?

Jeskyně Son Doong, Vietnam

Jeskyně Son Doong, Vietnam

Jeskyně Son Doong, Vietnam Shutterstock

Son Doong je největší jeskyní na světě. Schovává se hluboko v džungli Národního parku Phong Nha Ke-Bang a je natolik rozlehlá, že by se do ní pohodlně vešel celý blok newyorských mrakodrapů. Jeskyně má dokonce vlastní specifické počasí. Mraky se shromažďují kolem kolosálních přírodních světlíků, kterými se dovnitř dostávají paprsky slunce. Právě na prosvětlených místech bují život. Tato podzemní džungle vás ohromí vzácnými druhy rostlin, zajímavým hmyzem a vínem plazícím se okolo stalaktitů a stalagmitů. Son Doong je domovem skupiny opic. Každý rok se povoluje vstup v rámci pětidenní expedice pouze hrstce turistů, kteří mohou dvě noci tábořit v samotném Son Doongu.

Procestujte Vietnam jinak: Vyberte si z naší nabídky

Meteor Crater, Arizona

Kráter meteoru, Arizona

Kráter meteoru, Arizona Shutterstock

Kráter Barringer se pokládá za nejlépe zachovalé místo dopadu meteoru. Asi před 50 000 lety pronikl atmosférou obří kus kamene, který vážil 300 000 tun. Zemi zasáhl silou tisíckrát větší než jaderná bomba v Hirošimě. Půda se okamžitě roztavila a zanechala po sobě díru o průměru téměř 1,6 km a hlubokou 168 metrů. Dodnes tady můžete spatřit okamžik nárazu zamrzlý v čase. Kráter Barringer byl prvním místem dopadu, o němž se přesvědčivě prokázalo, že ho způsobil meteor.

Mariánský příkop, souostroví Mariany

Mariánský příkop, souostroví Mariany

Mariánský příkop, souostroví Mariany Shutterstock

Mariánský příkop je nejhlubší částí všech světových oceánů. Vůbec nejhlubší místo zvané Challenger je hluboké přibližně 11 000 metrů. Kdybyste dovnitř hodili Mount Everest, jeho vrchol by mořské vlny nenarušil. Tam dole je stále co objevovat: podivná stvoření zářící ve tmě, termální průduchy, které možná uchovávají vodítko k původu života na Zemi. Ve skutečnosti o tamějším světě víme jen pramálo.  Zdejší hlubiny navštívilo méně lidí, než kolik jich stanulo na povrchu Měsíce. 

Nekonečné krásy cestování aneb Družičkou na svatbě ve Vietnamu

Čtěte také:

Nekonečné krásy cestování aneb Družičkou na svatbě ve Vietnamu

Amfiteátr Don Sheldon, Aljaška

Takřka dokonalý půlkruh zubatých sněhových vrcholků, které obklopují ledovec Ruth patří k nejinspirativnějším krajinám v Americe, ačkoli jste o něm pravděpodobně nikdy dřív neslyšeli. Leží v Národním parku Denali a celá léta byl nepřístupný všem kromě několika vytrvalých horolezců. Nyní se ale uprostřed vší té zasněžené krásy otevřela luxusní chata Sheldon Chalet, takže i ti, kdo nemají mrazivé počasí zrovna v lásce, si mohou v klidu vychutnat nádherné výhledy.

Objevte krásy Aljašky!

Mezinárodní vesmírná stanice

Mezinárodní vesmírná stanice, nízká oběžná dr

Mezinárodní vesmírná stanice, nízká oběžná dr Shutterstock

NASA oznámila plány na umožnění pravidelných turistických návštěv na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) v roce 2020. Lákavá nabídka, že ano? ISS (International Space Station) není pouze největším a nejsložitějším strojem, který kdy vyletěl do vesmíru, ale také naše první skutečná kolonie ve hvězdách. Navíc ho nesestrojila jediná země, ale rodina spolupracujících národů. Návštěva tohoto prvního skutečného planetárního úspěchu nevyjde právě levně. Očekává se, že zájemci zaplatí více než milion dolarů za cestu. 

5 cestovatelských tipů, které vás zaručeně roztančí

Čtěte také:

5 cestovatelských tipů, které vás zaručeně roztančí

Caracol, Belize

Caracol, Belize

Caracol, Belize Shutterstock

Starověcí Mayové dokázali bez pokročilých nástrojů vybudovat rozsáhlá kamenná města uprostřed jedné z nejhustších džunglí na Zemi. Chichen Itza a Tulum v Mexiku jsou nejznámější, ale ztrácejí se pod lavinou turistů a stánků se suvenýry. Caracol v deštném pralese západní Belize je naproti tomu autentický. Denně ho navštíví méně než tucet lidí. Doporučujeme nebeský palác Caana, pyramidu, jejíž vrchol přináší stejný výhled jako před více než 1500 lety: žádní turisté ani suvenýry, jen džungle a kamenné pyramidy, kam oko dohlédne.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín