Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

7 důvodů, proč navštívit Kapverdské ostrovy

Pohoří Serra Malagueta, Kapverdy

Pohoří Serra Malagueta, Kapverdy

Ať už hledáte relaxaci nebo vzrušující dobrodružství, Kapverdy vám mají co nabídnout. Ohromující soubor deseti ostrovů je domovem mnoha druhů mořských živočichů i rájem pěkných pláží. Narazíte tu na řadu turistických stezek a můžete ochutnat některá z vynikajících místních jídel. A to rozhodně není vše…

1. Odpočinek na jedné z krásných pláží

Kapverdské ostrovy se mohou pochlubit stovkami mil úchvatného pobřeží. Návštěvníci budou jistě okouzleni množstvím malebných černých i bílých písečných pláží, které jsou rozesety po ostrovech. Některé – zvláště ty na ostrovech Sal a Maio – jsou vzdálené a nedotčené, což z nich dělá přímo ideální místa pro nerušený relax. Případně se můžete vydat na ostrov Boa Vista, kde naleznete dechberoucí pláž Santa Mónicu, dlouhý izolovaný úsek písku představující skvělý prostor pro pěší turistiku a koupání.

Pláže Kapverdských ostrovů

Pláže Kapverdských ostrovů

2. Báječné místo pro surfování

Pokud vás polehávání na sluníčku přestalo bavit a rádi byste vyzkoušeli něco napínavějšího, vězte, že Kapverdy jsou naprosto perfektní oblastí pro surfování. Díky teplé vodě a velkým vlnám se jejich pověst coby mezinárodně uznávaného ráje surfařů stále rozrůstá. Nejslavnějším ostrovem je v tomto směru Sal, kde si lze pronajmout prkno a chytat vlny na pláži Ponta Preta. Tam na vás čeká dlouhý útes s 200m jízdou.

Surfování na Ponta Preta

Surfování na Ponta Preta

3. Jedinečná hudba

Kapverdské ostrovy se při reprezentaci své kultury a historie spoléhají na rozmanité hudební tradice. Žádná návštěva ostrovů by nebyla úplná, kdybyste si při ní alespoň jednou neužili místní hudbu, ať už prostřednictvím CD puštěného v hromadné dopravě či kapely, která hraje v některé z restaurací. Dokonce i na zcela nepravděpodobných místech se můžete setkat se spontánním hudebním vystoupením. Na něco takového hned tak nezapomenete!

Restaurace na pláži, Boa Vista

Restaurace na pláži, Boa Vista

4. Bohatý mořský život

Řadu živočišných druhů vyskytujících se na Kapverdách nenajdete nikde jinde ve světě. Rozmanitost mořského života zdejších vod je vskutku ohromující. Doposud vědci katalogizovali cca 639 druhů ryb, včetně těch z rodu manta a žraloků obrovských, a více než 17 druhů velryb a delfínů. Žijí tady i mořské želvy, ostrovy jsou koneckonců důležitou krmnou oblastí pro některé druhy. Nejvyšší úrovně mořské biologické rozmanitosti lze pozorovat v okolí ostrovů Boa Vista, Sal a Maio. Různá místa po celých ostrovech nabízejí výlety za pozorováním velryb a působivé výpravy.

Podmořský život v okolí Kapverd

Podmořský život v okolí Kapverd

5. Výstup na Pico do Fogo

Pico, nacházející se na ostrově Fogo, je nejvyšším vrcholem Kapverd. Pro spoustu návštěvníků představuje 2 299 metrů vysoký velkolepý kužel vulkánu pravý vrchol jejich návštěvy. Celkový vzestup a sestup může trvat od tří do šesti hodin v závislosti na vaší kondici. Z bezpečnostních důvodů a také pro obohacení vašich znalostí a zkušeností se doporučuje přibrat na cestu průvodce. Během výletu vám anglicky mluvící průvodci poskytnou spoustu zajímavých informací a vy tak z první ruky zjistíte, jaké by bylo zažít vulkanickou erupci a její následky.

Pico do Fogo

Pico do Fogo

6. Solné doly Pedra de Lume

Starověké solné doly na Pedra de Lume jsou jedním z vyhledávaných turistických cílů Kapverd, které byste určitě neměli minout, navštívíte-li ostrov Sal. Uvnitř kruhu nízkých hor leží seskupení solných plání v modrých, růžových a zelených barvách v závislosti na stupni tvorby soli. Jsou od sebe oddělené kamennými zdmi. Můžete se ponořit do některé ze slaných vod nebo si jen tak posedět při kraji, kochat se okolím a naslouchat ptačím skřekům.

Solné doly Pedra de Lume

Solné doly Pedra de Lume

7. Ochutnávka místních lahůdek

Výlet na Kapverdské ostrovy by nebyl kompletní ani bez vyzkoušení zdejší kuchyně. V nebi se tu ocitnou především milovníci ryb a mořských plodů, poněvadž takový grilovaný humr je vskutku vynikající, stejně jako čerstvý tuňák, chobotnice a množství dalších delikates. Za národní jídlo se považuje „cachupa“, pokrm z kukuřice, fazolí, vepřového či rybího masa, sladkých brambor a zelí. Moučník sestává obvykle z místního tropického ovoce, kupříkladu z banánů, kokosu nebo manga. Z nápojů jsou oblíbená domácí vína a pivo.

Cachupa

Cachupa

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín