Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

7 důvodů, proč zvolit dovolenou na Bali

Bali, Indonésie

Bali, Indonésie

Exotika, životní styl, uvolněná atmosféra, pikantní jídlo a bohaté dědictví. To je jen pár dobrých důvodů k návštěvě ostrova sopečného původu, jenž ostatně patří k nejnavštěvovanějším v Indonésii. Vychutnejte si dostatek slunečního světla a nádherné modré nebe i v nejhustěji osídlených městech díky nízkým budovám a nepřítomnosti mrakodrapů. Existují věci, které dávají Bali jeho celkovou magickou přitažlivost. Které to jsou?

1. Krásné počasí po celý rok

Lákavé tropické podnebí a rozsáhlé denní světlo činí tento ostrov osm stupňů jižně od rovníku nejlepším cílem pro milovníky pláže – zejména ty, kteří si chtějí užívat slunce, surfování a hebký písek. Každý den zde v průměru přináší 12 až 13 hodin světla, takže budete mít spoustu času na to, abyste vyzkoušeli různé aktivity a prohlédli si nejkrásnější pamětihodnosti, které Bali nabízí.

Bali nabízí krásné počasí po celý rok

Bali nabízí krásné počasí po celý rok

2. Úchvatné pláže

Bali má bohatou kolekci nádherných pláží, z nichž každá má vlastní osobitý charakter a jedinečné kouzlo. Populární písečné pláže najdete na jižním pobřeží. Patří k nim nejznámější a surfaři opěvovaná šestikilometrová Kuta se zlatavým pískem, na níž najdete zábavné noční podniky, kluby a obchůdky. Klidnějšími, avšak neméně oblíbenými jsou pláže Nusa Dua a Sanur, mající dobré podmínky pro plavání. Na severním a západním pobřeží se pak nalézají pláže s nápadně černými písky a mezi nimi najdete i ospalé, nerušené zálivy.

Pláž Kelingking, Bali

Pláž Kelingking, Bali

3. Mystické chrámy

Bali je domovem nespočetných chrámových komplexů, rozprostírajících se po celém ostrově od vrcholků hor až po vápencové útesy a nížinaté pobřeží. Starodávné stavby nejsou pouze archeologickými místy a tichými svědky zajímavé minulosti. Stále jsou plně funkční a hojně využívané při pestrých chrámových slavnostech a pravidelných výročích.

Vstup do jednoho z chrámů na Bali

Vstup do jednoho z chrámů na Bali

4. Pohostinní lidé

Některým destinacím chybí jistý „lidský dotek“, to však není případ ostrova Bali, jenž se pyšní svou pohostinností. Obyvatelé, oslavující každou stránku života nějakým rituálem a veselím, jí přímo hýří. V hotelech i mimo ně se snadno seznámíte a vytvoříte si nové přátele. Bude to jednodušší, než jste pravděpodobně čekali.

Obyvatelé Bali

Obyvatelé Bali

5. Kvalita za rozumnou cenu

Návštěva ostrova Bali je možná téměř pro každého. Přestože některá z plážových letovisek jsou poněkud přeplněná a luxusní, existují způsoby, jak získat dovolenou poměrně levně. Například se můžete vyhnout přepychovým francouzským či italským restauracím a místo nich vyzkoušet balijská jídla na stáncích v ulici, kde se prodávají tradiční pokrmy. Z nákupních zkušeností se může v některých oblastech, kde lze tvrdě vyjednávat, stát i zábava. Prohlédněte si nabídku uměleckých trhů se spoustou řemeslných výrobků. Mnohé vyhledávané atrakce ostrova, jako jsou pláže, chrámy a královské paláce, nevyžadují vstupenky ani jízdné. Na tom všem se dá šikovně ušetřit.

Vyzkoušejte balijskou kuchyni

Vyzkoušejte balijskou kuchyni

6. Unikátní kultura

Balijská kultura je jedinečná a známá především díky bohatému a živému umění. Různé formy tance a hudby učinily z místní kulturní scény jednu z nejrozmanitějších a nejzajímavějších na světě. Hlavní vliv na její vývoj měl hinduismus, zdejší převládající náboženství. Hudba, drama, tanec i kostýmy společně utvářejí svátek všech smyslů během zmíněných chrámových slavností. Staňte se součástí některého z mnoha působivých festivalů.

Poznejte unikátní kulturu Bali

Poznejte unikátní kulturu Bali

7. Surfování na světové úrovni

Bali je rájem surfařů, a to jak těch profesionálních, tak i úplných začátečníků díky četným a kvalitním surfařským školám. Nejlepší surfovací místa se většinou vyskytují na jižním pobřeží a kolem poloostrova Bukit. Ta jsou ovšem výhradně pro pokročilé, jelikož obvykle zahrnují útesy a větší vlny ve srovnání s klidnějšími plážemi Kuta a Legian.

Surfování na Bali

Surfování na Bali

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín