Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

7 tipů na neotřelé exotické destinace

Toužíte prožít neobvyklou dovolenou v exotice? Hledáte-li něco skutečně jedinečného, nechte se inspirovat následujícími řádky….

1. Malajsie

Ve všech směrech zajímavá a překvapivá země, která pomalu, ale jistě vystupuje ze stínu oblíbenějšího Thajska, se pyšní jedněmi z nejkrásnějších pláží v celé Asii. Pobřeží lemované palmami, tyrkysové moře, ten nejjemnější bílý písek společně s četnými restauracemi a bary vám zaručí relax, o jakém se vám ani nesnilo.

Pláže v Malajsii

Pláže v Malajsii

Potápění, šnorchlování a nejrůznější vodní sporty si nejlépe užijete na některém z mnoha malajských ostrovů. Akčnější jedinci mohou vyrazit na nenáročné treky, třeba v Cameron Highlands nebo národním parku Taman Negara na pevnině, které se dají zvládnout bez průvodce. Na obtížnější pochody, které mnohdy zaberou více dní, je však již doprovod zkušeného průvodce nutný. Samostatnou kapitolou je pak výstup na některou z malajských hor, k čemuž kromě průvodce potřebujete i patřičné povolení.

Být v Malajsii a neochutnat některé z vynikajících typických jídel by byl hřích. V hotelech převládá indická a čínská kuchyně, konzervativnější jedinci si pochutnají i na kuchyni evropské. V turistických oblastech najdete i klasické fast foody, na tradiční malajské jídlo narazíte v malajských, čínských i indických restauracích, kterých je všude dost. Už jste ochutnali Nasi goreng, Nasi lemak či polévku Daal?

Pouliční občerstvení v Malajsii

Pouliční občerstvení v Malajsii

2. Vietnam

Ptáte se, proč se vydat za exotikou právě do Vietnamu? Jihovýchodní Asie se pyšní nenápadnou zemí, která však v sobě ukrývá netušené bohatství - největší jeskyně na světě, drsné horské hřbety, nejvyšší horu Vietnamu Fan Si Pan, kouzelné, místy zcela prázdné pláže, vodopády, kulturní bohatství ovlivněné Čínou a Indií, fascinující památky, bohatou historii, ruch ulic, exotickou Hanoj... Ještě váháte?

Rýžové terasy ve Vietnamu

Rýžové terasy ve Vietnamu

Samostatnou kapitolou je vietnamská kuchyně. Máte-li rádi dobré jídlo, pak si budete ve Vietnamu připadat jako v gastronomickém ráji. Bylinky, ovoce, zelenina, maso a rýže jsou hlavními složkami pestré vietnamské kuchyně, která nejen, že výtečně chutná a voní, ale i skvěle vypadá. Mezi typické vietnamské pokrmy patří polévka Pho, která je známá i u nás, dušené hovězí maso se zeleninou a nudlemi Bok ho či rýžové koláčky Bahn beo.

Vietnamská polévka Pho

Vietnamská polévka Pho

3. Panama

Panama patří mezi země Latinské Ameriky, jejíž břehy omývá jak Pacifik, tak i Karibské moře. Země doslova přetéká přírodními a kulturními zajímavostmi. Nechte se zlákat exotickými plážemi s bělostným pískem, tropickým deštným pralesem s rozličnou faunou a flórou, průzračnými jezery, navštivte některý ze 14 národních parků, potopte se k překrásným, živým, korálovým útesům, obdivujte moderní architekturu v Ciudad de Panamá. V Panamě nuda skutečně nehrozí.

Pláž a moře v Panamě

Pláž a moře v Panamě

Kreolská kuchyně nepatří k úplným vrcholům gastronomie, nicméně i tak je mezi cestovateli velmi oblíbená. Základem panamského jídelníčku jsou fazole, rýže, kuře a ryba. Jídla bývají zpravidla hutná a velmi sytá. Nejlépe chutnají od místních pohostinných obyvatel, kteří vám pokrm rádi připraví. Mezi nápoji hraje prim pivo, zejména pak místní značky Atlas a Panama.

4. Senegal

Senegalská republika ležící v západní Africe je opravdovým exotickým rájem. Hlavní město Senegalu, Dakar, který je znám jako dřívější cílová destinace Rallye Paříž – Dakar, je jednou z nejkrásnějších metropolí celé Afriky.

Baobaby v Senegalu

Baobaby v Senegalu

Na co můžete v Senegalu těšit? Tak především na jistotu krásného počasí (pozor, období od června do října je obdobím dešťů), malebnou přírodu, překrásné národní parky ve vnitrozemí, rozsáhlé pouště, úchvatné bílé pláže, známý Zelený mys neboli nejzápadnější místo Afriky, který se nachází nedaleko senegalské metropole, nebo také na nezvyklou pohostinnost místních obyvatel.

A co senegalská kuchyně? Ta vás určitě nezklame, vždyť patří mezi jednu z nejlepších na celém africkém kontinentu. Oblíbeným masitým pokrmem je Maafe, což je kořeněné kuřecí, skopové, rybí či hovězí maso (nikdy ne vepřové) se zeleninou a arašídovým máslem, to vše v tomatové omáčce. K pití si pak dopřejte palmové víno či mátový čaj.

Přístřešek na pláži v Senegalu

Přístřešek na pláži v Senegalu

5. Ekvádor

Ekvádor bývá označován jako nejrozmanitější země planety. Jedna z nejmenších zemí Jižní Ameriky v sobě snoubí vše, co si jen můžete jako turista přát. Vydejte se na průzkum amazonské džungle, podnikněte výlet pod vrcholky dosud činných sopek, obdivujte prastaré incké ruiny či nádherná města.

Ekvádorská příroda

Ekvádorská příroda

Pravý relax zažijete na překrásných plážích Tichého oceánu i v termálních pramenech, které spolehlivě odplaví všechny vaše starosti.

Ekvádor je znám výtečnou kuchyní, specialitu Ilapindachos neboli palačinky s bramborovou kaší a sýrem prostě musíte ochutnat. Z nápojů si nenechte ujít čerstvý džus z exotické naranjilly (lilek quitský zvaný též lulo), máte-li chuť na kapku alkoholu, pak vás jistě neurazí výborné chilské víno, které se tu těší velké oblibě.

Džus z naranjilly

Džus z naranjilly

6. Katar

Katar je zemí dvou tváří. První z nich ji vykresluje jako bohatý stát s moderním hlavním městem Dauhá s mnoha mrakodrapy, druhá představuje stát z jeho historické stránky, s prvky tradiční arabské kultury. Kosmopolitní katarská metropole s moderní výstavbou, luxusními obchody a hotely tak velmi výrazně kontrastuje se zbytkem země.

Dauhá, Katar

Dauhá, Katar

Katar byl turistům dlouho uzavřený, proto nepatří k hojně navštěvovaným zemím. Alespoň prozatím. Netoužíte-li po přeplněných ulicích a dlouhých frontách u vstupů, v Kataru si užijete poklidné turistiky plnými doušky.

A když vám při poznávání této zajímavé země vyhládne? Není nic jednoduššího, než navštívit některé z pouličních občerstvení a vybrat si z nabídky oblíbený kebab, ryby, mořské plody či kuřecí maso s rýží v mnoha úpravách.

7. Kostarika

Perla Střední Ameriky je hornatá země s pohádkově krásnými plážemi i bohatou živočišnou a rostlinnou říší doslova na dosah ruky. Kostarika je zemí turisticky velmi oblíbenou, což se však bohužel odráží i na cenách zboží i služeb.

Cesta pralesem, Kostarika

Cesta pralesem, Kostarika

Dlouhé kostarické pobřeží je přímo stvořeno pro provozování windsurfingu, vyznavači adrenalinu si nenechají ujít surfování po obřích vlnách. Milovníci  podmořského světa budou nadšeni z výborných podmínek pro potápění. 

Kostarická kuchyně je založena na dvou hlavních ingrediencích, a to rýži a fazolích. Z celé řady pokrmů, jejichž součástí jsou právě fazole a rýže, jmenujme alespoň Casado – tradiční pokrm z rýže, salátu, černých fazolí, banánu zvaného maduro, který se konzumuje pouze tepelně upravený a kuřecího, rybího nebo vepřového masa – dle chuti a libosti strávníka. 

Kostarické casado

Kostarické casado

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín