Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

8 míst na Gran Canarii, která musíte navštívit

Hory na Gran Canarii

Hory na Gran Canarii

Čeká vás dovolená na Gran Canarii a přemýšlíte, co všechno tu navštívit?

Gran Canaria bývá často přezdívána „malým“ nebo „miniaturním kontinentem“. Není přitom divu – Gran Canaria je totiž ostrovem, na němž se i přes poměrně malou rozlohou střídá dosti rozmanitá krajina, architektura a dokonce i klima. Pokud proto doufáte, že během své dovolené stihnete poznat všechny tváře ostrova, začněte plánovat, protože těchto tváří má Gran Canaria opravdu mnoho!

Ať už se rozhodnete věnovat svou dovolenou poznávání přírodních krás, kouzelných měst, slunečných pláží či vzácných památek, nebudete litovat. Nechte se inspirovat naším seznamem a navštivte ty největší poklady, které se na Gran Canarii skrývají.

1. Pláž Güi Güi

Kdyby se tato pláž nacházela na jižním pobřeží v blízkosti oblíbených letovisek, byla by už dávno v obležení stovek turistů. Díky své poloze na západním pobřeží je však dodnes takřka neobjevena, a ty, kteří se sem rozhodnou dojet, tak čeká úžasný zážitek z „divoké pláže“. Güi Güi se rozprostírá pod vysokými strmými útesy a namísto tradičního zlatého písku je pláž pokryta pískem tmavým, vulkanickým.

Pláž Güi Güi

Pláž Güi Güi

2. Teror

Do tohoto města, které leží hluboko ve vnitrozemských horách se dostanete jedině po úzké klikaté silniččce. Odměnou za poněkud nepohodlnou cestu vám ovšem bude zcela unikátní návštěva města, ve kterém jako by se zastavil čas. Město vás nadchne svými typicky bílými domy s balkony, krásně zachovalým historickým centrem a atmosférou maloměstského života. Právě v Teroru se navíc údajně kdysi zjevila patronka celého ostrova, Virgen del Pino, což z Teroru činí také oblíbené místo poutníků.

Teror

Teror

3. Las Palmas

Hlavní město celého kanárského souostroví leží na severu Gran Canarie. Kromě krásných městských pláží zde najdete nespočet obchodů, rozsáhlé trhy i nádherná náměstí. Rozhodně nezapomeňte navštívit historické centrum Vegueta, které vás dostane svou historií. Za starými hradbami se ukrývá město, které pamatuje stopy i samotného Kryštofa Kolumba, pro nějž byla Gran Canaria jednou z vůbec prvních zastávek při objevování Nového světa.

Dům Kryštofa Kolumba v Las Palmas

Dům Kryštofa Kolumba v Las Palmas

4. Guayadeque Ravine

Na jihu ostrova, mezi městečky Ingenio a Agüimes, leží další ze skvostů Gran Canarie, údolí Guayadeque Ravine. Kromě krásné panenské příody se zde dodnes dají najít stovky jeskyní a hrobů, které zde zanechali původní obyvatelé ostrova ještě dávno před příchodem Španělů.

Guayadeque Ravine

Guayadeque Ravine

5. Puerto Mogán

Šarm, kterým celé toto rybářské městečko na jihozápadě ostrova oplývá, vás bezesporu okamžitě okouzlí. Zdejší úzké dlážděné uličky lemují tradiční domy s bílou omítkou a jejich dokonalou bělost „narušují“ jen nádherné všudypřítomné květy bugenvileí a ibišku. Centrem městečka protéká velký kanál a díky malebným mostům, které se přes kanál klenou, není divu, že se Puerto Mogán často přezdívá „Malé Benátky“.

Puerto Mogán

Puerto Mogán

6. Roque Nublo

Vysoko v horách, často ukryta v mracích, se nachází „malá velká“ skalní formace jménem Roque Nublo. Pod strmými stěnami, které se derou vysoko nad měsíční krajinu, se naskýtají nádherné rozhledy do širého okolí. Člověku se ani nechce věřit, že ten daleký oceán, který je náhle jako na dlani, je vlastně ve skutečnosti tak blízko.

Roque Nublo

Roque Nublo

7. Maspalomas

Toto pulsující letovisko na jihu ostrova není jen o krásných plážích, průzračném moři a krásné promenádě. Dokonce ani není jen o prvotřídních restauracích a luxusních buticích, kterých je ve městě nespočet. Ten skutečný „poklad“ se totiž nachází až za městem, respektive v okolí asi 400 hektarů. Po celé této ploše se totiž rozprostírají obrovské písečné duny, na kterých si budete připadat, jako byste se náhle octli uprostřed daleké Sahary.

Duny Maspalomas

Duny Maspalomas

8. Bandama

Nad vinařskou oblastí Tafira se v samém středu tyčí úchvatný vulkán Caldera de Bandama. Jedná se o vyhaslý kráter, na nějž se dají podniknout vskutku dobrodružné túry. Po cestě na kráter budete míjet rozsáhlé vinice, jejichž sklizeň patří díky nehostinné krajině k těm nejobtížnějším na ostrově. O to chutnější je však výsledné víno, které by měl každý, kdo na calderu vystoupá, ochutnat. 

Caldera de Bandama

Caldera de Bandama

07.03.2018 Leona Tomšů

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín