Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

8 tipů na nezapomenutelnou dovolenou na ostrově

Dovolená na ostrově

Dovolená na ostrově

Přemýšlíte, do kterého koutku naší planety utéct před každodenním stereotypem a stresem? Což takhle na některý z překrásných ostrovů uprostřed nekonečného moře? Jak sami brzy zjistíte, lepší místo pro relaxaci neexistuje….

1. Santorini (Řecko)

Jeden z nejkrásnějších ostrovů sopečného původu v Řecku je jako stvořený pro všechny romantické duše. Procházky mezi typickými bílými  domky a kostelíky s modrými střechami, ochutnávky výtečných vín z místních vinařství, koupání v průzračném moři, slunění na plážích s drobným černým pískem, návštěva lávových jezírek uprostřed kráteru či posezení v tavernách a restauracích s neopakovatelnou atmosférou, to je romantika s velkým R.

Santorini (Řecko)

Santorini (Řecko)

2. Madeira (Portugalsko)

Ostrov věčného jara si zamilujete od prvního okamžiku. Obzvláště milovníci přírody si přijdou na své. Na Madeiře totiž budou přírodou obklopeni neustále. A ne ledajakou. Už jste někdy viděli kvést ve volné přírodě orchideje, azalky, lilie, hortenzie a další druhy překrásných květin, navíc v obrovském množství? Prošli jste se vavřínovým pralesem, absolvovali výšlap na některý z madeirských vrcholů a obdivovali neskutečné přírodní scenerie pod vámi nebo jste si vyfotili ikonický maják na nejvýchodnějším výběžku ostrova? Samostatnou kapitolou je bezpočet turistických tras podél zavlažovacích kanálů – levád, kvůli kterým sem kroky většiny turistů směřují, stejně jako vynikající místní kuchyně a výtečná chuť madeirského vína.

Madeira (Portugalsko)

Madeira (Portugalsko)

3. Faerské ostrovy (Dánsko)

Mnoho turistů nevolí Faerské ostrovy jako svůj cestovatelský cíl, ale spíše jen jako mezizastávku při cestě na vzdálenější Island. A to je velká chyba, Faerské ostrovy za samostatnou návštěvu rozhodně stojí. Pozoruhodné památky, dech beroucí příroda, říčky plné ryb, louky se stády pasoucích se ovcí, kterých tu mimochodem žije více než lidí, mnoho příležitostí k pěším výletům, pohádkový skanzen i křišťálové jezero si svoji pozornost bezesporu zaslouží.

Faerské ostrovy (Dánsko)

Faerské ostrovy (Dánsko)

4. Mallorca (Baleárské ostrovy)

Úchvatný ostrov je i přes svoji poměrně malou rozlohu největší z Baleárů. Od východu na západ měří pouhých 100km, během svojí dovolené jej tak můžete dokonale procestovat a poznat. Ostrov tisíců podob je k turistům velmi vstřícný, nabízí luxusní hotely, překrásné písečné pláže, romantické zátoky, azurové moře, španělský temperament, dobré zázemí pro milovníky vodních sportů, ale i těch suchozemských, zejména pak golfu a cykloturistiky. Ostrov je plný vzácných historických památek, bohatá je však i rostlinná říše. Narazit můžete na palmy, mandloně, pomerančovníky, chloubou zvířecí říše je zase celá řada vzácných druhů ptactva.

Mallorca (Baleárské ostrovy)

Mallorca (Baleárské ostrovy)

5. Boa Vista (Kapverdské ostrovy)

Nádherné písečné pláže a tropická atmosféra na dosah ruky. To jsou pro Evropana Kapverdské ostrovy. Bývalá portugalská kolonie západně od afrického kontinentu má díky vlnám Atlantiku velmi příznivé podmínky pro provozovatele vodních sportů, zejména pak windsurfingu, kitesurfingu i surfingu. Na ostrově Boa Vista najdete raritu, pláž Cabo Santa Maria, u níž můžete vidět zrezivělý vrak potopené španělské lodi. Další velkou zajímavostí ostrova je pláž Viana, na které milovníci adrenalinu sjíždějí písečné duny na sandboardu či čtyřkolkách.

Symbolem Kapverd jsou želvy, jejichž populace je nejrozšířenější právě na ostrově Boa Vista. Setkat se s nimi můžete při potápění, pozorovat ale můžete také tuňáky či dokonce malé žraloky, při extrémním štěstí pak i velryby.

Boa Vista (Kapverdské ostrovy)

Boa Vista (Kapverdské ostrovy)

6. Roatán (Karibské ostrovy)

Se svojí rozlohou se řadí mezi největší ostrovy Hondurasu. Jako jeden z mála karibských ostrovů není příliš zasažen masovou turistikou a proto si zde budete připadat jako v opravdovém ráji. Pestrobarevné korálové útesy, kterými je ostrov doslova obehnán, činí z ostrova Roatán splněný sen všech potápěčů. Ti se navíc mohou svojí zálibě věnovat v kterémkoliv období v roce, neboť zde teploty vody neklesají pod 27°C. Ani milovníci historie nepřijdou zkrátka, vnitrozemí ukrývá středověké ruiny pevnosti. Celoročně zelený ostrov plný tropické vegetace je ideálním útočištěm pro rodiny s dětmi, rybáře, potápěče, milovníky koupání, slunění, ale i aktivního odpočinku.

Roatán

Roatán

7. Maledivy

Souostroví Maledivy tvoří více než tisíc malých ostrovů a ostrůvků, přičemž každý z nich obklopují bohaté korálové útesy a mělké laguny. Nachází se kolem rovníku v Indickém oceánu, asi 500km jihozápadně od Indie. Pokud pro vás ta pravá dovolená znamená slunění na pláži, pak nebudete na Maledivách zklamáni, pláže jsou tu skutečně přenádherné. Chcete-li si užívat romantiky jen ve dvou, není problém mít svoji malou, soukromou pláž jen pro sebe.

Ostrovy jsou proslulé bohatými korálovými útesy. Pod hladinou moře můžete pozorovat fascinující podmořský svět dlouhé hodiny a stále bude na co koukat. Na své si tu přijdou i vyznavači windsurfingu, flyboardingu, wakeboardingu a dalších sportů. Skryté krásy Malediv můžete objevovat se vším komfortem, při plavbě na jachtě, vášnivé rybáře zase potěší nabídka ranních, večerních i nočních rybářských výletů. Cokoliv ulovíte, to si můžete sami na pláži nejen připravit, ale i sníst. Toužíte-li zklidnit svoji mysl a omladit a zkrášlit svůj zevnějšek, zajděte do některého z místních lázeňských středisek a nechte se hýčkat.  

Maledivy se řadí mezi nejluxusnější exotické destinace světa a zahrnují ty nejkrásnější turistické resorty.

Maledivy

Maledivy

8. Havajské ostrovy

Kde jinde prožít tu pravou „havaj“ než právě na Havaji. Ostrovní klenot uprostřed Tichého oceánu poskytuje svým návštěvníkům naprostý a nikdy nekončící relax, ať už na jedněch z nejkrásnějších pláží světa lemovaných palmami či při procházkách panenskou přírodou. Tento exotický ráj sopečného původu nabízí celou řadu aktivit. Můžete se tu potápět k pestrobarevným korálovým útesům, šnorchlovat mezi hejny rybek, podnikat pěší výlety do deštných pralesů, k jezírkům a vodopádům. Poznáváte-li rádi zvyky a tradice místních obyvatel, zaručeně si nenechejte ujít taneční představení tradičního tance hula. Z ostrovních jídel patří k velmi oblíbeným pokrm zvaný kalu, což je vepřové maso zapečené s banány, dezertem pak může být shave ice, což je nadrcený let politý sladkým sirupem.

Havajské ostrovy

Havajské ostrovy

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín