Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

9 důvodů, proč si Panamu zamilujete na celý život

Panamu si zamilujete na celý život

Panamu si zamilujete na celý život Shutterstock

Zachvátila vás touha po cestování a chtěli byste poznat místa, nepoznamenaná masovým turistickým ruchem? Zkuste dát šanci Panamě, zemi úsměvů, která kromě jednoho z největších vodních děl světa láká i neuvěřitelně pestrou přírodou, liduprázdnými plážemi, úchvatným podmořským světem i radostnou atmosférou. Možná pochopíte, proč se místní obyvatelé řadí k nejšťastnějším národům na světě...

1. Božská příroda

Podmořský život kolem břehů Panamy

Podmořský život kolem břehů Panamy Shutterstock

Význam slova Panama pochází z předkolumbijských dob a znamená hojnost ryb, motýlů a ptáků. A zdejší příroda je toho živoucím důkazem. Na území státu se nachází 14 národních parků a chráněných oblastí. Jednou z nejzajímavějších je Národní park Darién, ležící na východě země. V rozsáhlých tropických lesích je k vidění nejen nepřeberné množství vzácných druhů zvířat, včetně živého symbolu Panamy – divoké harpyje. Na území parku mají své domovy příslušníci domorodých kmenů Embera, Kuna a Wounaan. Národní park Coiba je mořská rezervace, čítající 38 ostrovů. Pod mořskou hladinou jsou tu k vidění hejna mant obrovských, mořských koníků, žraloků velrybích i pestrobarevných ryb.

Objevujte: Nejvýhodnější zájezdy do Panamy

Aligátor Tito žije v parku Coiba na Panamě

Aligátor Tito žije v parku Coiba na Panamě Shutterstock

Panama je co do velikosti srovnatelná s Českou republikou. Leží v oblasti Panamské šíje na pomezí dvou kontinentů – Jižní a Střední Ameriky. Sousedí na východě s Kolumbií a na západě s Kostarikou. Téměř polovina z více než 3 milionů zdejších obyvatel žije v oblasti průplavu, kde mají nejvíce pracovních příležitostí. Většinu obyvatel tvoří mesticové – míšenci původních obyvatel a Španělů, černoši a indiáni. Úředním jazykem je španělština. V hlavním městě a turistických letoviscích se domluvíte i anglicky. Oficiální měnou je panamská balboa a americký dolar, který místní obchodníci přijímají bez problémů.

2. Nažhavené kanóny

Záliv v Portobelu a historické kaňony

Záliv v Portobelu a historické kaňony Shutterstock

Jen 2 hodiny jízdy od Panama City leží Národní park Portobelo, jehož krásou byl uchvácen i slavný Kryštof Kolumbus. Chráněné území se rozkládá kolem města Portobelo. Nachází se tu španělská obranná pevnost s desítkami zrezivělých kanónů, mířících k hladině řeky. Jejich úkolem bylo bránit město proti nájezdům pirátů, lačnících po zásobách stříbra a zlata, které byly ze zdejšího přístavu vyváženy do Španělska. Městské opevnění je díky své výjimečnosti zapsáno na seznamu UNESCO.

Objevujte: Nejkrásnější zájezdy do Panamy

3. Mlžný prales

Sopka Barú a mlžný prales, Panama

Sopka Barú a mlžný prales, Panama Shutterstock

Výjimečný zážitek slibuje návštěva městečka Cerro Punta, ležící na úbočí vyhaslé sopky Barú, sahající až do výšky 3 474 m.n.m. Nejvyšší vrchol v zemi obklopuje původní mlžný prales, obývaný indiány. S oblibou se sem vydávají ekoturisté, kteří se tu mohou ubytovat ve skromných dřevěných chatkách, jako stvořených pro pozorování nádherné okolní přírody. Potěší je pohled na pestrobarevné papoušky, kolibříky hodující u krmítek naplněných sladkou vodou, opice, kočkovité šelmy i tukany. Ti největší šťastlivci možná spatří i lenochoda.

Vydejte se do nejšťastnějších zemí světa!

Čtěte také:

Vydejte se do nejšťastnějších zemí světa!

4. Draculovy orchideje

Scéna živé přírody: Divoce rostoucí orchidej

Scéna živé přírody: Divoce rostoucí orchidej Shutterstock

Obdivovatelé orchideí by neměli vynechat návštěvu pěstírny Finca Dracula v provincii Chiriquí, kde je k vidění 1 200 druhů orchideí, citlivě zakomponovaných v tropické zahradě. Během prohlídky se návštěvníci dozví mnoho zajímavostí. Mimo jiné i to že cesta od semínka k rozkvetlé orchidei trvá až 3 roky.

5. Tropický ráj 

Ostrov Taboga, oblíbené výletní místo, Panama

Ostrov Taboga, oblíbené výletní místo, Panama Shutterstock

K území Panamy patří více než tisíc ostrovů, omývaných vlnami Karibského moře i Tichého oceánu. Oblíbeným výletním místem místních i turistů je ostrov Taboga, lákající na silnice bez aut, dlouhými písčitými plážemi, lemovanými palmami i přátelskou povahou ostrovanů, krátící si dlouhou chvíli hraním domina. Tropický ráj leží jen 30 minut jízdy od hlavního města.

Nespoutaná Madeira: Rajská zahrada uprostřed oceánu

Čtěte také:

Nespoutaná Madeira: Rajská zahrada uprostřed oceánu

6. Megalomanský průplav 

Panamský průplav propojuje Atlantik a Pacifik

Panamský průplav propojuje Atlantik a Pacifik Shutterstock

Návštěva Panamy by nebyla kompletní bez prohlídky jednoho z největších stavebních děl moderních dějin – Panamského průplavu. Jedna z nejdůležitějších vodních cest propojila Atlantský a Tichý oceán a zkrátila tak nákladním i turistickým lodím cestu až o několik dní. Během stavby průplavu bylo zatopeno 29 vesnic, přemístěno 150 miliónů tun zeminy a o své domovy přišlo 50 tisíc lidí. Přehrazením tropické řeky vzniklo 425 km² velké jezero a voda stoupla 26 m nad úroveň moře. Obrovskou masu vody drží na místě gigantická zdymadla.

Most Bridge of The Americas v Panamě

Most Bridge of The Americas v Panamě Shutterstock

K vidění jsou tu i dva největší plovoucí jeřáby světa, které unesou náklad vážící až 250 tun. Průplavem propluje ročně až 20 000 lodí. Zatopení rozsáhlých oblastí vzalo domovy nejen lidem, ale také mnoha zvířatům. Ta šťastnější našla útočiště na kopcích, které se proměnily v zelené ostrovy. Dále se tu vyvíjela zcela izolována od okolního světa. Barro Colorado je jedním z těchto ostrovů, kde vznikla vědecká rezervace zaměřená na jejich výzkum.

Jak vybrat ideální dovolenou pro muže

Čtěte také:

Jak vybrat ideální dovolenou pro muže

7. Klobouk a domino

Ručně dělané panamské klobouky

Ručně dělané panamské klobouky Shutterstock

Kromě Panamského průplavu, skvělé kuchyně a bělostných pláží proslavil Panamu také panamský klobouk, vyráběný se stébel trav a palem. Poslouží nejen jako stylový módní doplněk a ochrana před tropickým sluncem, ale v nouzi jej můžete použít i jako nádobu na vodu – místní ženy si na jejich výrobě dávají skutečně záležet a jejich povrch by měl být dokonale nepropustný. Ty nejlepší klobouky i pestrobarevné suvenýry jsou k dostání na místních trzích. Právě trhy jsou ideálním místem pro poznávání místních obyvatel. Překvapí vás svou dobrosrdečností, pohostinností i hravostí. U žádného stánku nechybí obligátní domino, v jehož hře jsou místní skutečnými mistry. 

8. Kosmopolitní metropole

Ciudad de Panamá je kosmopolitním centrem zem

Ciudad de Panamá je kosmopolitním centrem zem Shutterstock

V hlavním městě Ciudad de Panamá jsou uzavírány významné obchody, díky kterým je Panama nejbohatší zemí Střední Ameriky. K vidění tu jsou nádherné koloniální stavby, katedrály, zelené parky i rušná tržiště. Ulice města brázdí ikonické autobusy, pomalované výjevy z panamské historie i psychedelickými malbami zvířat či rostlin.

9. Ráj gurmánů

Tradiční pokrmy z Panamy s rýží a červenou ře

Tradiční pokrmy z Panamy s rýží a červenou ře Shutterstock

Metropole je také oblíbeným cílem gurmánů. Nachází se tu několik restaurací, označovaných za nejlepší na světě. Vynikající tropickou kuchyni, stavící na pestré směsici chutí si můžete vychutnat i v pouličních stáncích. Součástí místní kuchyně je kromě čerstvého koření, kokosového mléka, kukuřice a tropického ovoce třeba i maso z leguána, pštrosa, chobotnice či žraloka. Káva pěstovaná na zdejších plantážích nadchne každého milovníka tohoto povzbuzujícího moku. Nejlépe chutná čerstvě upražená přímo na některé z mnoha farem, ležících přímo u plantáže.

Tradiční oděv panamských žen

Tradiční oděv panamských žen Shutterstock

S lahví dobře vychlazeného piva, nohama zabořenýma v hebkém písku a nekonečnou modří oceánu na dohled je Panama tím nejlepším místem pro relaxaci i výpravy za dobrodružstvím. Milovníky vodních sportů potěší surfařské zázemí na jihu a malí i velcí objevitelé zajásají nad setkáním s opravdickým lenochodem!

Štěstí najdete ve vodě: 9 tipů na fascinující vodní lokality

Čtěte také:

Štěstí najdete ve vodě: 9 tipů na fascinující vodní lokality

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín