Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Albufeira, město s rušným nočním životem i hezkými památkami

Albufeira, Portugalsko

Albufeira, Portugalsko

Albufeira je město v okrese Faro v nejjižnějším portugalském regionu Algarve. Od hlavního města Lisabonu je vzdálena 250 km. Lagos je odtud asi 50 km na západ a Faro 45 km na jihovýchod. Albufeira je díky svým pobřežním podmínkám vyhledávanou turistickou destinací, a to nejen v létě, ale i během oslav Nového roku. Počet návštěvníků v těchto obdobích rapidně stoupá, ale není třeba se bát. Hotelů a jiných ubytovacích zařízení je dostatek. Navíc tu na vás čeká řada golfových hřišť, restaurací i barů. Jistě se také rádi seznámíte s místní historií a památkami.

Ochutnejte portugalské speciality

Cestovní ruch a obchod jsou v Albufeiře hlavními aktivitami. Většina turistů přicestuje přes letiště ve Faru. Po západu slunce centrum ožívá. Město je poměrně hodně orientované na noční život a stává se tak oblíbeným hlavně u mladých lidí. Zdejší podniky vyhoví většině vašich chutí. Vedle autentických portugalských restaurací můžete navštívit také irské, anglické nebo nizozemské hospůdky. Zkusit byste ale mohli třeba místní kulinářskou specialitu, bohatou dušenou mísu z místních korýšů, tradičně označovanou jako cataplana podle nádobí používaného při přípravě. Stejně tak jsou oblíbená další jídla typická pro Portugalsko a pobřežní oblasti, např. caldeirada (rybí guláš) či jednoduché grilované sardinky.

Portugalská cataplana

Portugalská cataplana

Nechte se okouzlit noční Albufeirou

Turistická oblast Albufeiry se dělí na dvě hlavní části: Areias de São João (známou také jako The Strip) a Staré Město. Hlavní ulicí Stripu je Avenida Francisco Sá Carneiro a právě ta je plná nočních barů, restaurací a diskoték pod širým nebem. Není to však pěší ulice, takže dávejte pozor na auta, která po celou dobu projíždějí mezi davy lidí.

Staré Město se nachází přímo u nábřeží a je převážně pěší zónou. I tady je velký výběr restaurací, barů a obchodů, a kromě toho vás budou při procházce bavit pouliční umělci. Ve zdejších diskotékách vystupují každou noc živé kapely. Patrně nejznámějším podnikem je Vertigo na centrálním náměstí.

Ulice Albufeiry

Ulice Albufeiry

Prohlédněte si významné pamětihodnosti Albufeiry

Albufeira s láskou pečuje o své historické a kulturní dědictví. To má totiž představovat ducha a sílu místních lidí, kteří považují víru za základní hodnotu. Níže uvádíme nejzajímavější památky, jejichž návštěvu byste si neměli nechat ujít.

Kostel sv. Šebestiána, Albufeira

Kostel sv. Šebestiána, Albufeira

Patří k nim bezesporu věž s hodinami, jež je součástí budovy dříve používané jako vězení. Později byla přeměněna na zdravotní středisko, činné až do konce 20. století. Věž se železnou korunou, která drží hodinový zvonek, je nejvyšším bodem ve městě. Další zajímavou věží je 28 m vysoká Sineira, postavená v roce 1869 coby součást kostela Igreja Matriz. K vrcholu vede sedmdesátistupňové schodiště. Kostel byl vybudován v neoklasicistním stylu a nahradil předchozí, který se zhroutil po zemětřesení v roce 1755. Na oblouku hlavních dveří je umístěn kříž Aviz, symbol duchovního a vojenského řádu, k němuž Albufeira patřila. Právě tady najdeme mimo jiné obraz patronky města z 18. století.

Věž s hodinami v Albufeiře

Věž s hodinami v Albufeiře

Náboženských památek má město skutečně mnoho, jmenujme tedy ještě alespoň kapli milosrdenství, jež byla do roku 1499 starou arabskou mešitou, dále kostel Sant'Ana z 18. století s fasádou arabského původu a kostel sv. Šebestiána z poloviny 18. století s umělecky hodnotnými dlaždicemi a obrazy.

Kostel Sant'Ana, Albufeira

Kostel Sant'Ana, Albufeira

Navštivte Městské archeologické muzeum

Muzeum se nachází v samém srdci Starého Města a vystavuje sbírku artefaktů nalezených v této oblasti. Veřejnosti se otevřelo v roce 1999 ve staré budově radnice. V jeho stálé expozici se nacházejí díla související s historií města. Budete mít možnost projít se prehistorickým, římským i islámským obdobím až do současnosti. Vstupné činí pouhé 1 €, takže by byla škoda nechat si tohle jedinečné místo ujít. Děti do čtrnácti let, studenti a senioři mají navíc vstup zcela zdarma. Muzeum bývá přístupné od úterý do neděle v časech 9:30–12:30 a 13:30–17:30.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín