Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiččino údolí

Viktorčin splav v Babiččiné údolí

Viktorčin splav v Babiččiné údolí Ondřej Kořínek

Každý jistě někdy slyšel o Babiččině údolí, i když možná nečetl jedno z nejvýznamnějších českých děl 19. století. Pohádkový kraj Boženy Němcové patří k nejhezčím výletním cílům východních Čech. Zajeďte si sem na dovolenou či prodloužený víkend a objevujte zdejší i okolní krásy.

Co všechno na vás čeká v Babiččině údolí?

Je toho spousta! Předně krásný empírový ratibořický zámek, v němž žila slavná kněžna Zaháňská z Babičky a který tvoří dominantu nerozlučně spjatou s údolím. Reprezentuje typické venkovské obydlí vysoké aristokracie 19. století. Před zámkem byl zřízen anglický zámecký park s odpočinkovým altánem, exotickým skleníkem, empírovým Loveckým pavilonem v zadní části a s ratibořickou Bažantnicí. K areálu Babiččina údolí a ratibořického zámku patří také Zahradní dům, v němž se každoročně konají zajímavé výstavy, inspirované květinami a zahradou. Dům pořádá i různé kurzy (krajinářské malby a fotografie, aranžování květin, zahradní architektury aj.). V horním patře potěší milovníky dobré kávy stylová kavárna.

Zámek Ratibořice

Zámek Ratibořice

Jaká další místa by rozhodně neměla ujít vaší pozornosti? Bezpochyby Staré bělidlo a Viktorčin splav. Staré bělidlo, romantická dřevěná chaloupka, bylo hlavním dějištěm příběhu Boženy Němcové. Panklovi tu však ve skutečnosti nikdy nebydleli. Němcová zde prožila roku 1844 nezapomenutelné prázdniny se svými dětmi a tyto vzpomínky posléze umístila právě do chaloupky poblíž splavu, kterou dnes nazýváme Starým bělidlem. Splav, kde šílená Viktorka hodila své dítě do řeky a kam pak chodila zpívat ukolébavky, je dnes romantickým zákoutím.

Staré Bělidlo

Staré Bělidlo

Taktéž kamenný Ludrův mlýn (také Rudrův či Panský) je neodmyslitelně spjat s knihou Babička, roku 1950 byl dokonce zrekonstruován tak, aby odpovídal vyprávění Boženy Němcové. Místní expozice představí zájemcům tradiční mlynářovo obydlí z 19. století, dobový nábytek i předměty denní potřeby.

Ludrův mlýn v Ratibořicích

Ludrův mlýn v Ratibořicích

Vůbec nejznámější památkou spojovanou s Babiččiným údolím je ale zřejmě sousoší Babičky s dětmi, které se řadí k nejkrásnějším českým pomníkům. Vytvořil jej slavný akademický sochař Otto Gutfreund. Pomník je umístěn na konci aleje, která vede k Ludrovu mlýnu, a znázorňuje scénu, kdy se Barunka, Adélka, Jeník a Vilém vrací s babičkou z návštěvy mlýna.

Sousoší v Babiččině údolí

Sousoší v Babiččině údolí Honza Groh

Naučná stezka Babiččino údolí

Oblíbená turistická trasa, procházející národní přírodní památkou Babiččino údolí, vás seznámí s místy, kde malá Barunka Panklová a budoucí významná česká spisovatelka Božena Němcová prožila své dětství a získala inspiraci k napsání svého zřejmě nejslavnějšího díla. Nechte se provést malebným údolím a navštivte všechny výše zmíněné pamětihodnosti i mnoho dalšího, třeba Muzeum Boženy Němcové. Stezka začíná u Barunčiny školy v České Skalici, pokračuje podél romantického koryta řeky Úpy do Ratibořic a odtud na Rýzmburk, kde končí. Celkem vás čeká 7,5 km dlouhá, avšak pohodlná cesta s pětadvaceti zastaveními, osmnácti informačními panely a sedmi zastávkami věnovanými literatuře a okolní přírodě. Stezku lze absolvovat od května do října, v zimě se panely sundávají. I tak se ale můžete řídit turistickými značkami.

Babiččino údolí - řeka Úpa

Babiččino údolí - řeka Úpa Vojtech.dostal

Výlety po okolí Babiččina údolí

Kousek od Babiččina údolí lze navštívit Orlické hory s mnoha zajímavými památkami a možnostmi sportovních aktivit. Stolové hory, tajemná údolí a poklidné procházky panenskou přírodou na vás čekají zase v Národním parku České Švýcarsko. Z Babiččina údolí to máte co by kamenem dohodil i do Krkonoš. Poznejte známá horská střediska, jako je Pec pod Sněžkou nebo Špindlerův mlýn. Z dalších atraktivních tipů na výlety jmenujme kupříkladu Adršpašské skály, vojenskou pevnost Dobrošov, Dvůr Králové nad Labem s rozsáhlou zoologickou zahradou nebo barokní hospitál Kuks.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín