Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bajkalské jezero - nejhlubší jezero světa

Bajkalské jezero, Rusko

Bajkalské jezero, Rusko

Jezero Bajkal v jižní části východní Sibiře je nejstarším (25–30 milionů let) a nejhlubším (1642 m) jezerem na světě. Je rovněž druhým největším jezerem v Rusku, hned po Kaspickém moři. Zajímá vás, co se dá v jeho okolí navštívit?

Letovisko Listvjanka na břehu Bajkalu

Jedná se o jedno z nejpopulárnějších turistických míst na břehu Bajkalu, které se nachází 65 km od města Irkutsk, z něhož se sem lze dostat autobusem či parníkem. Vesnice Listvjanka je proslulá malebnou přírodou, návštěvníky však láká i kavárnami, restauracemi, stánky se suvenýry a spoustou zábavných aktivit či organizovaných výletů. Navštivte zdejší Bajkalské muzeum, chrám svatého Mikuláše, lyžařské středisko Eastland, rybí trh nebo bazén se cvičenými tuleni bajkalskými.

Listvjanka, Bajkal, Rusko

Listvjanka, Bajkal, Rusko

Listvjanka je také místem, odkud je odpravována většina vyhlídkových plaveb. Dopřejte si třeba výlet na Olchon, největší ostrov Bajkalu, na němž naleznete mj. skálu Šamanku, známou šamanistickou svatyni a jedno z nejzobrazovanějších míst jezera.

Skála Šamanka na ostrově Olchon

Skála Šamanka na ostrově Olchon

Sljuďanka na jihozápadním konci Bajkalského jezera

Sljuďanka leží na jihozápadním konci Bajkalského jezera, severně od pohoří Chamar-Daban. Zdejší železniční nádraží je jediná budova v Rusku, která byla postavena z bílého a růžového mramoru. Za zmínku stojí bezpochyby i kostel svatého Mikuláše a Mineralogické muzeum Zhigalov, jediné soukromé mineralogické muzeum v zemi. Obsahuje asi 11800 minerálů.

Nádraží Sljuďanka

Nádraží Sljuďanka

Bajkalsk

Město Bajkalsk se nachází na severním okraji Chamar-Dabanu, na jižním břehu jezera Bajkal. Od Sljuďanky je vzdáleno asi 30 km jihovýchodně. Nadšení lyžaři a snowboardisté ocení místní moderní lyžařské středisko „Gora Sobolinaya“, jehož lanovka je v provozu i během léta. Bylo pojmenováno podle hory, na které se nachází. Za příznivého počasí můžete z vrcholu dohlédnout na protější Bajkalské pohoří.

Skiareál Gora Sobolinaya

Skiareál Gora Sobolinaya

Čivyrkujskij záliv Bajkalského jezera

Tento záliv plný malebných zátok, tajuplných ostrovů i léčivých pramenů je pokládán za jeden z nejhezčích koutů jezera. Divoká příroda unikátní oblasti přitahuje zájem turistů stejně jako např. možnost rybolovu, projížďka na loďce, brouzdání po mělkých březích a koupání. Skvělý výhled na toto kouzelné místo poskytují vrcholky poloostrova Svatý nos, na nějž se lze dostat z vesnice Usť-Barguzin.

Čivyrkujskij záliv, Bajkal

Čivyrkujskij záliv, Bajkal

Barguzinský záliv Bajkalu

Také Barguzinský záliv na východním břehu se těší velkému zájmu turistů, nedaleko něj totiž probíhá výstavba turisticko-rekreační zóny Bajkalský přístav. Tato zóna byla vytvořena s cílem rozvoje turismu na jezeře. Počítá se se zázemím pro letní i zimní sporty. Stejně jako na Čivyrkujskij záliv je i na ten Barguzinský pěkný výhled z vyvýšeniny na poloostrově Svatý nos.

Zamrzlý Bajkal, Barguzinský záliv

Zamrzlý Bajkal, Barguzinský záliv

Chakusy - termály na Bajkalu

Chakusy jsou termální lázně s léčivou vodou v severní části Bajkalu, do nichž se lze dostat ovšem jedině parníkem z Nižněangarsku či Severobajkalsku, eventuálně v zimě po ledu. Byly vybudovány na místě, kde jen kousek od břehů jezera vyvěrají teplé minerální prameny. Zdejší voda, dosahující teploty 46 °C, je bohatá na radon. Blahodárná koupel vám dodá potřebnou energii pro další dobrodružnou cestu.

Termální lázně

Termální lázně

Další turistické zajímavosti Bajkalského jezera

Pokud se rozhodnete navštívit úchvatné Bajkalské jezero, neopomeňte se během své cesty zastavit i na dalších zajímavých místech. Byla by škoda nechat si ujít např. posvátný Šaman-kámen opředený legendami, historickou železniční trať Krugobajkalku, mys Ludar, mys Rytyj, horský vrchol Pik Čerského, Uškanské ostrovy, anebo záliv Posolskij sor s rekreační zónou, nacházející se jižně od ústí řeky Selenga. Mezi vesnicemi Novyj Encheluk a Suchaja, blízko řeky Zagza, zase naleznete stejnojmenný termální pramen. V okolí jezera se buduje systém ekologických stezek nazvaný Velká bajkalská stezka, který vám usnadní pohyb kolem Bajkalu.

Šamanské totemy u jezera Bajkal

Šamanské totemy u jezera Bajkal

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín