Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Balkán vždy stojí za návštěvu: Vyrazte do Mostaru v Bosně a Hercegovině

Mostar, Bosna a Hercegovina

Mostar, Bosna a Hercegovina Shutterstock

Malebné městečko Mostar v Bosně a Hercegovině je dokonalým ztělesněním této turisty stále oblíbenější destinace. Mostar ve skutečnosti není jen znovu vzkvétajícím městem, ale také místem naděje a porozumění. Pokud se nechcete vracet do tradičních dovolenkových destinací, jakými jsou Chorvatsko, Bulharsko nebo Řecko, pak je Bosna a Hercegovina ideální volbou právě pro vás. Přestože je Mostar, ležící na jihu země, poměrně malé město s přibližně 110 000 obyvateli, jedná se o vzrušující a atraktivní prázdninový cíl hned z několika důvodů. Jedním z nich je zajímavá historie.

Mostar je dodnes rozděleným na dvě části. Geograficky i sociálně město dělí řeka Neretva. Od doby, kdy byl po občanské válce obnoven symbolický Stari Most, se daří bořit historické bariéry a obyvatelé znovu nacházejí společnou řeč. Mostar je tedy důležitou součástí historie země i příkladem porozumění mezi různými kulturami, navzdory dávným historickým křivdám.

Zájezdy do Bosny a Hercegoviny

Cesta porozumění

Řeka Neretva, Mostar

Řeka Neretva, Mostar Shutterstock

Historie Mostaru je úzce spjata s řekou a mostem, který se přes ní klene. Odvozuje se od něj i název města, protože Mostar znamená v překladu strážce mostu. Nejznámější stavbou na území města je právě kamenný most Stari Most, jenž byl postaven v roce 1566 Osmany, kteří Mostaru dlouhou dobu vládli. Proto se ve městě nachází velké množství mešit. Ty mu dodávají zajímavý orientální nádech. V 19. století se Mostar dostal spolu se zbytkem Bosny a Hercegoviny pod rakousko-uherskou správu, než se po 1. světové válce stal součástí Jugoslávie.

Mostar se proslavil během občanské války v letech 1992 až 1995. Katoličtí Chorvati a muslimští Bosňané bojovali o nadvládu ve městě. Od té doby je západní břeh Mostaru chorvatský a východní břeh náleží Bosně. Chorvatští vojáci zapříčinili také zničení unikátního mostu Stari Most. V roce 2004 prošel most kompletní rekonstrukcí a město bylo alespoň administrativně sjednoceno. V roce 2020 se tu poprvé po mnoha letech konaly také demokratické komunální volby.

Zajímavosti

Letecký pohled na mešity, Mostar

Letecký pohled na mešity, Mostar Shutterstock

Vzhled Mostaru výrazně ovlivnily dlouhé roky osmanské nadvlády. To se podepsalo i na vzhledu historických památek, které byste během svého pobytu měli rozhodně navštívit. Z této doby pochází nejen ikonický Stari Most, symbol města, ale také mnoho měšťanských budov a v neposlední řadě také dvě velké mešity.

Nejoblíbenější bulharská letoviska, ve kterých si dovolenou užije celá rodina

Čtěte také:

Nejoblíbenější bulharská letoviska, ve kterých si dovolenou užije celá rodina

Stari Most (UNESCO)

Stari Most, Mostar

Stari Most, Mostar Shutterstock

Na první pohled je Stari Most, jen jedním z mnoha kamenných mostů, spojujících břehy řeky Neretvy. Pro obyvatele Mostaru se však jedná o nedílnou součást identity. Most po staletí spojoval obě části města a tím i Bosňany, Chorvaty a Srby žijící v Mostaru. Zničení mostu během občanské války v roce 1993, tak bylo pro obyvatele města obzvláště bolestné a jeho rekonstrukci byla věnována velká důležitost. Architekti použili materiál ze stejného lomu jako Osmané o 450 let dříve a dodržovali také původní stavební postupy.

Mešity Koski Mehmed Pasha a Karađozbeg

Mešita Koski Mehmed Pasha, Mostar

Mešita Koski Mehmed Pasha, Mostar Shutterstock

Severně od mostu Stari Most zdobí východní břeh řeky Neretvy dvě nádherné mešity, pocházející z osmanské éry. Mešita Karađozbeg utrpěla, podobně jako Stari Most, četné šrámy během občanské války. Od té doby prošla kompletní rekonstrukcí a návštěvníci si ji mohou prohlédnout za symbolické vstupné. Součástí areálu je také menší, pečlivě udržovaná zahrada s tradiční osmanskou fontánou a metresa – škola islámských studií. Velmi atraktivní je také mešita Koski Mehmed Pasha, která nabízí kromě zajímavého exteriéru také krásný výhled na staré město.

Dovolená v Bosně a Hercegovině

Muslibegovic House

Interiér Muslibegovic House, Mostar

Interiér Muslibegovic House, Mostar Shutterstock

Pokud vás zajímá osmanská historie, pak si nenechte ujít prohlídku tradičních domů z osmanského období ve Starém Městě. Můžete se těšit na pozoruhodnou architekturu i pohled na luxusní životní styl mostarské smetánky. Doporučujeme návštěvu domů Biscevic House, Kajtaz House či Muslibegovic House, ve kterém je zbudován luxusní hotel.

Válečné ruiny

Sniper Tower, Mostar

Sniper Tower, Mostar Shutterstock

Budovy poničené válečnou vřavou i pozůstatky po tvrdých bojích mohou působit poněkud depresivně, ale pokud chcete porozumět Mostaru a jeho historii, neměli byste opomenout ani tuto část. Stopy války jsou patrné zejména na bosenské východní straně města, kde se nachází množství ruin. Na západě, poblíž parku Zrinjevac, stojí zničená budova bývalé banky. Odsud mířili chorvatští ostřelovači na své nepřátele. Stavba tak získala název Sniper Tower. Okolní budovy nesou četné stopy po kulkách.

Aktivity

Seskok ze Stari Most, Mostar

Seskok ze Stari Most, Mostar Shutterstock

Skok z mostu

Slavný most Stari Most je nejen historickým skvostem, jenž uchvacuje návštěvníky svou krásou. Udivuje také svou výškou. Vzdálenost z vrcholu oblouku k hladině řeky Neretvy je úctyhodných 19 metrů. Bohatou dávku adrenalinu i osvěžení během letního dne slibuje skok do ledově studené vody. Ten je oblíbenou kratochvílí mostarských mladíků už od dob výstavby mostu.

Od oku 1986 se v průběhu července koná pravidelná soutěž ve skocích z mostu. Svou odvahu můžete vyzkoušet i vy. Jedinou podmínkou je dobrý zdravotní stav, plavecká zdatnost i zkušenosti s potápěním. Skok z výšky do studené vody bude jistě patřit k nezapomenutelným cestovatelským zážitkům.

Procházka starým městem

Ač je Mostar poměrně malé město (bez předměstí má pouze 75 000 obyvatel), jeho krása si vás podmaní. Historické centrum není příliš rozsáhlé a zbude vám tak dostatek času pro posezení v některé ze stylových kaváren či restaurací. Mostar můžete snadno prozkoumat pěšky za pouhý jeden den. V úzkých dlážděných uličkách starého města vás potěší množství stánků, obchůdků i barů, které ožívají až s příchodem noci. Ideálním začátek prohlídky je historické a obchodní srdce starého města – bazar Kujundziluk.

Panoramatické výhledy

Bosna a Hercegovina je velmi hornatá země. Mostar leží v kotlině mezi dvěma horskými masivy, a to Velež (1 968 m. n. m.) a Čabulja (1 776 m. n. m). Pokud se chcete pokochat výhledem na město z ptačí perspektivy, nemusíte nutně vystoupat k jejich vrcholu. Stačí, když se vydáte na procházku do okolních hor. Velmi pěkný výhled nabízí Hum – nevelký městský kopec, který je oblíbeným výletním bodem místních i turistů. Cesta k jeho vrcholu je poněkud strmá a není tak vhodná pro rodiny s malými děmi ani osoby s pohybovými obtížemi. Zaručeným tipem je vrch Fortica, kde se nachází také příjemná vyhlídková plošina s okouzlujícím výhledem na město. Stačí se dát klikatou cestou, vinoucí se na severovýchod od starého města, nebo si k vyhlídce zajet autem.

Dovolená na Jadranu: Objevte nejkrásnější ostrovy Chorvatska

Čtěte také:

Dovolená na Jadranu: Objevte nejkrásnější ostrovy Chorvatska

Plavání u vodopádů

Zbude-li vám trochu času, nechte se zlákat k výletu do místní okouzlující přírody, obklopující Vodopády Kravice. Ty se nacházejí jen 40 kilometrů jihozápadně od Mostaru. Tok řeky Trebižat tu na několika místech přerušují až 30 metrů vysoké vodopády. V létě se tu můžete vykoupat v osvěžující, průzračně čisté vodě s krásným výhledem na vodopády. Příjemné posezení nabízí také nedaleká restaurace.

Rafting na divoké řece Neretvě

Kromě koupání u vodopádů a skákání z mostu, nabízí Mostar ještě další možnost, jak si užít zábavu v chladivé vodě. Řeka Neretva je přímo stvořená pro rafting na divoké řece. Užijte si netradiční pohled na staré město a zdolejte místní peřeje, které otestují váš postřeh i fyzickou zdatnost. Přímo na místě lze objednat půldenní výlet, jenž začíná severně od centra starého města.

Jídlo a speciality

Bosenská kuchyně nezapře evropské a osmanské vlivy. Většina jídel je velmi vydatná a hlavní ingrediencí bývá maso. Nejznámějšími zástupci místní kuchyně je burek s mletým masem nebo proslulé čevapčiči. Tyto regionální lahůdky samozřejmě ochutnáte i v Mostaru. Doporučujeme je v doprovodu vynikajícího místního vína. Ve městě se nachází také několik vyhlášených mezinárodních restaurací, ale byl by hřích neochutnat pochutiny z pouličních stánků s rychlým občerstvením, které najdete především ve starém městě.

Objevujte s námi svět

Cestovní informace

Restaurace v Mostar, Bosna a Hercegovina

Restaurace v Mostar, Bosna a Hercegovina Shutterstock

Kdy navštívit Mostar

Ideálním obdobím pro cestování do Mostaru i celého regionu je léto, kdy téměř neprší, počasí je stálé a slunečné. Poloha v údolní kotlině a příjemné středomořské klima, jsou zárukou vysokých teplot. Mostar je jedním z nejžhavějších evropských měst. Teploty se tu v hlavní sezóně nezřídka vyšplhají až ke 40 °C. Není divu, že návštěvníci s chutí využijí osvěžení ve vodách řeky Neretvy.

Vstupní podmínky a cesta do Mostaru

Mostar se nachází v Bosně a Hercegovině, tedy mimo území Evropské unie. Pro cestu tedy budete potřebovat cestovní pas, platný alespoň tři měsíce. Ke vstupu bohužel nestačí pouze občanský průkaz. Oficiální měnou je konvertibilní marka (KM). Ta byla znovu obnovena po skončení občanské války.

Do Mostaru se dostanete letecky. Další možností je let do Sarajeva a následná tříhodinová cesta vlakem nebo autobusem. Autobusy jezdí také z chorvatského Dubrovníku, Splitu nebo Záhřebu. Velmi příjemný zážitek s vyhlídkou na malebnou hornatou krajinu nabízí cesta vlakem mezi Sarajevem a Mostarem. Pokud chcete cestovat vlastní dopravou, pak vás čeká minimálně 10hodinová cesta po velmi frekventovaných úsecích silnic, vedoucích turisticky vytíženými oblastmi v Chorvatsku.

Pobyt na místě

Centrum Mostaru si nejlépe užijete, pokud se jej rozhodnete prozkoumat pěšky. Většina nejvýznamnějších památek leží blízko u sebe a lze je prozkoumat během jednoho dne. Rozhodnete-li se pro výlet na předměstí nebo výlety do okolí, pak je ideální využít služeb městské taxislužby, které vám rádi zavolají z recepce vašeho hotelu nebo restaurace. Soukromé taxíky jsou často dražší. Velmi spolehlivá je také městská doprava.

Jazyk a dorozumívání

Kvůli kulturní dichotomii města, kde od konce občanské války nežili téměř žádní Srbové, můžete během návštěvy zaslechnout dva rozdílné jazyky. Na východě města se mluví bosensky, zatímco na západě chorvatsky. Velmi dobře se však vystačíte i s angličtinou a v některých případech i s němčinou či češtinou. Mnoho Bosňanů má příbuzné v Německu nebo sami uprchli před občanskou válkou do České republiky. Češi jsou tu vítáni a obvykle se jim dostane vřelého přijetí.

Hotely a ubytování

Cestovní ruch se v Mostaru v posledních letech dostává do popředí a přináší nemalé ekonomické zisky. S tím souvisí i výstavba luxusních hotelů i apartmánových domů. Kromě hotelů vyšší a střední třídy najdete ve městě také levnější kategorie ubytování (hostely, ubytovny).

Zdroj: ab-in-den-urlaub.de

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín