Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dovolená na Jadranu: Objevte nejkrásnější ostrovy Chorvatska

Nejkrásnější chorvatské ostrovy

Nejkrásnější chorvatské ostrovy Shutterstock

O atraktivní ostrovy Chorvatsko rozhodně nemá nouzi. A každý z nich je něčím jedinečný. Některý má ideální podmínky pro surfaře, jiný se chlubí nejkrásnější chorvatskou pláží a další přitahuje bohaté jachtaře a celebrity. Ať už vás osloví kterýkoli z nich, můžete si být jisti, že zažijete báječnou dovolenou.

Módní Hvar pro jachtaře

Hvar, Chorvatsko

Hvar, Chorvatsko Shutterstock

O Hvaru jste už určitě slyšeli. Pokud jste hrdými majiteli jachty, pravděpodobně jste nejedenkrát zakotvili na jeho sluncem zalitých březích. Ostrov se těší pověsti nejúžasnější chorvatské destinace, není však jen magnetem pro slavné a nepřiměřeně bohaté. Mnozí cestovatelé si sem přijíždějí užít malebné pláže a vodní sporty. Hlavní město Hvar je obsluhováno trajektem ze Splitu a najdete tu nejlepší hotely v zemi a vyhlášené restaurace s mořskými plody.

Vyberte si zájezd do Chorvatska

Krk pro milovníky těstovin

Vrbnik, Krk, Chorvatsko

Vrbnik, Krk, Chorvatsko Shutterstock

Románské kostely, kláštery, svěží vinice a malebné rybářské vesničky, to jsou některé z největších lákadel ostrova Krk, spojeného s pevninou impozantním mostem. Kromě toho přitahuje Krk návštěvníky ze severního Chorvatska i ze zahraničí svými tavernami, kde se podávají místní speciality, jako jsou šurlice (autentické ručně vyráběné těstoviny). Vyrazte pěšky nebo se projeďte na kole po turistických trasách vedoucích přes úrodnou zemědělskou půdu i skalnaté svahy a udělejte si zastávku u podzemní jeskyně Biserujka.

Nudapláže v Chorvatsku

Čtěte také:

Nudapláže v Chorvatsku

Brač s nejkrásnější chorvatskou pláží

Pláž Zlatni Rat, Brač, Chorvatsko

Pláž Zlatni Rat, Brač, Chorvatsko Shutterstock

Stačí krátký výlet trajektem z pobřežního města Split, abyste dosáhli největšího ze středodalmatských ostrovů. Brač s vlastním letištěm je obdařen nádhernou pláží Zlatni Rat, která se nalézá v přístavním městě Bol. Je rájem milovníků windsurfingu a pravidelně kraluje žebříčkům nejhezčích pláží Chorvatska. Samotný ostrov oslovuje zejména dobrodružné duše díky vynikajícím zařízením pro vodní sporty a dobře značeným turistickým i cyklistickým stezkám. Za Bolem se tyčí nejvyšší bod chorvatských ostrovů Vidova gora, jehož vrchol vás okouzlí úžasnými výhledy.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19 

Vis s nedotčenou krajinou

Vis, Chorvatsko

Vis, Chorvatsko Shutterstock

Nejvzdálenější chorvatský ostrov vystupující z jiskřivého Jadranu láká na čerstvé ryby nejen jachtaře. Staří Řekové osídlili Vis ve 4. století př. n. l., přitahováni jeho úrodnými poli a chráněnými zátokami. Za jugoslávské nadvlády to byla vojenská námořní základna, uzavřená pro cizince. Ještě dnes si ostrov zachovává nádech nedotčeného ráje a ohromuje návštěvníky svou primitivní krásou.

Skryté poklady Chorvatska

Čtěte také:

Skryté poklady Chorvatska

Rab s písčitými zátokami

Rab, Chorvatsko

Rab, Chorvatsko Shutterstock

Rab ležící v Kvarnerském zálivu má obzvláště klidnou, rustikální atmosféru. Lemují ho ochranné hřebeny a jeho úžasné malé pláže jsou nedotčené bouřlivými horskými větry. Rušné stejnojmenné město tvoří mozaiku dlážděných uliček, terakotových střech a kostelních věží tyčících se k obloze. Severní pobřeží ostrova poblíž Loparu představuje pro Chorvatsko velkou vzácnost, jelikož je protkané písečnými zátokami.

Dovolená v Chorvatsku

Korčula s atmosférou Dubrovníku

Korčula, Chorvatsko

Korčula, Chorvatsko Shutterstock

Korčula je po Krku druhým nejlidnatějším ostrovem v oblasti Jadranu. Představuje směs propletených vinic, olivových hájů, hustých lesů a rybářských vesniček podél pobřeží. Město Korčula, jemuž se pro impozantní středověké hradby, náměstí a paláce přezdívá Malý Dubrovník, zaujme také krásnou katedrálou sv. Marka. Při pohledu z moře se zdá, jako by se tu téměř nic nezměnilo od doby, kdy nejslavnější občan ostrova Marco Polo (údajně se tu narodil) podnikl cesty do Orientu.

Navštivte jedinečný ostrov Lastovo v Chorvatsku

Čtěte také:

Navštivte jedinečný ostrov Lastovo v Chorvatsku

Mljet s hustými lesy a slanými jezery

Mljet, Chorvatsko

Mljet, Chorvatsko Shutterstock

Mljet, nejvíce zalesněný velký ostrov v Chorvatsku, je domovem pestré škály mořských tvorů, kteří jako by vyplavali z filmu Hledá se Nemo. Severní třetinu ostrova pokrývá národní park, kde se uprostřed lesů schovávají dvě propojená slaná jezera. Velké a Malé jezero vábí plavce do stojatých vod, zatímco lahodná místní odrůda kozího sýra je hned poté nažene do restaurací. Uprostřed Velkého jezera se tyčí ostrůvek s benediktinským klášterem, který můžete navštívit lodí.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín