Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Navštivte jedinečný ostrov Lastovo v Chorvatsku

Ostrov Lastovo, Chorvatsko

Ostrov Lastovo, Chorvatsko Shutterstock

Od roku 2006 je Lastovo s přilehlými ostrůvky chráněno coby přírodní park. Se 46 působivými kostely a kaplemi, se 46 vinicemi a s čarovnými písečnými břehy je Lastovo pravým rájem pro milovníky přírody, plachtění, dobrého jídla i vína. Potěší též nadšené rybáře, kteří by zde rádi nachytali nějaké pěkné kousky.

Chorvatský ostrov Lastovo v Jaderském moři leží přibližně 14 km jižně od Korčuly. Je dobře dostupný trajekty ze Splitu, Dubrovníku, ostrovů Mljet a Korčula. Nachází se na něm stejnojmenné městečko a menší sídla Pasadur, Lučica, Skrivena Luka, Uble a Zaklopatica.

Bohatá kultura a zajímavé památky

Tradiční komíny, Lastovo

Tradiční komíny, Lastovo Shutterstock

Kromě krásné nedotčené přírody je ostrov proslulý svým karnevalem, jehož se účastní snad všichni obyvatelé v nádherných krojích. Je založen na tradičním příběhu, jenž oslavuje úspěšnou událost v dějinách Lastova, kdy piráti chtěli ostrov napadnout. Místní popadli zbraně a rozhodli se s nimi bojovat. Ženy a děti navštívily kostel sv. Jiří, kde se modlily za pomoc. A ta opravdu přišla! Neobyčejně silná bouře zničila pirátskou loď a lidé z Lastova vyvázli bez újmy. Velkolepá oslava připomíná významnou událost každou zimu v úterý před Popeleční středou. Místní i turisté ji mají ve velké oblibě.

Vyberte si zájezd do Chorvatska

Vraťme se ale ještě ke kostelům. Tím hlavním na ostrově je kostel sv. Cosma a Damiana, nazývaný též katedrála Lastovo. Nalézá se v nejstarší části náměstí ve městě Lastovo a pochází ze 14. století. Obsahuje cenné stříbrné liturgické předměty a renesanční bronzovou mísu. Na jeho místě původně stával menší kostel z 5.–6. století. Kostel sv. Vlaha z 12. století stojí u vstupu do osady, vedle něj byla roku 1607 postavena kaple sv. Jana. Za nejatraktivnější na ostrově je považován malý kostel sv. Marie ze 14. století. Nedaleko přístavu Uble se nacházejí pozůstatky kostela sv. Petra, postaveného v 6. století a zbořeného roku 1930 při stavbě rybářské vesnice. V obci na západě ostrova se zachovaly také zbytky kamenných hrobů z dávných časů.

Objevte 10 překrásných malých ostrovů v Chorvatsku

Čtěte také:

Objevte 10 překrásných malých ostrovů v Chorvatsku

Jedním z nejzachovalejších a nejzajímavějších rysů Lastova jsou slavné komíny na domcích, jimž místní obyvatelé říkají fumari. Připomínají minarety mešit a jsou symboly zdejších starých  rodin. Tradice budování fumari se datuje do 17. století, kdy bylo zapotřebí lepšího oběhu kouře při východním větru. Jsou však také vyjádřením jedinečnosti ostrova. Od té doby se každý snažil, aby právě jeho komín byl co nejoriginálnější. 

Přírodní park Lastovo

Korálový útes, Lastovo

Korálový útes, Lastovo Shutterstock

Přírodní park Lastovo byl založen jako jedenáctý v Chorvatsku a zahrnuje všechny přilehlé útesy a ostrovy, z nichž největší jsou právě Lastovo a Sušac. Jde o jednu z nejzachovalejších mořských oblastí na Jadranu. Představuje obrovskou přírodní a částečně kultivovanou plochu země a moře, vykazující ekologické znaky mezinárodního významu, stejně jako krajinu výrazné vzdělávací, historické a rekreační hodnoty.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

Pláže na ostrově

Malebný záliv, Lastovo

Malebný záliv, Lastovo Shutterstock

Pobřeží Lastova je velmi rozmanité, takže ostrov nabízí krásné a čisté skalnaté, oblázkové i písečné pláže. Má několik hlubokých zátok, patří k nim např. Zaklopatica, Skrivena Luka, zátoky Velo a Malo Lago, Uska a další. Každá z nich se může pyšnit hezkými malými oblázkovými plážemi. Některé přinášejí i dostatek příjemného stínu v horkých letních dnech díky borovicím. Ze všech ostrovů kolem Lastova je zřejmě nejoblíbenější Saplun, zásluhou svých dobře známých písečných pláží. Mezi populární plavecké lokality patří rovněž zálivy Pasadur, Mihajla a Lucica, které jsou k městu Lastovo nejblíže.

Skryté poklady Chorvatska

Čtěte také:

Skryté poklady Chorvatska

Město Lastovo

Město Lastovo

Město Lastovo Shutterstock

Obec se nachází na vrcholu kopce na severním okraji ostrova. Nad ní stojí nejvyšší vrchol s meteorologickou stanicí. Je odtud vidět panorama východní části Lastova a sousední ostrov Korčula. Z dob, kdy Lastovu vládla Dubrovnická republika, se dochovalo bohaté architektonické a umělecké dědictví. Město má řadu starých gotických, renesančních a barokních domů se zmíněnými komíny. Místní obyvatelé jsou zaměstnáni převážně v oblasti zemědělství, rybolovu a cestovního ruchu.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín