Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skryté poklady Chorvatska

Objevte skryté poklady Chorvatska

Objevte skryté poklady Chorvatska

Až vás přestanou bavit plážové radovánky, můžete se vydat objevovat skryté poklady, které Chorvatsko nabízí. Objevujte s námi méně známá, o to však atraktivnější zákoutí oblíbené letní destinace.

Hrad Trsat v Rijece

Hrad Trsat v Rijece

Hrad Trsat v Rijece

Středověký hrad Trsat ze 13. století stojí na kopci nad Rijekou. Z města k němu dojedete autem za pár minut a zaparkovat můžete kousek od něj. Z hradu se nabízí krásná vyhlídka na Rijeku a její okolí. V místním baru si pak můžete objednat osvěžující míchaný nápoj, který v horkých letních dnech přijde vhod.

Vyberte si zájezd do Chorvatska

Jezero Dračí oko

Jezero Dračí oko

Jezero Dračí oko

Kruhové jezero se nachází na východním pobřeží Jaderského moře, na poloostrově Gradina. Obklopují ho vysoké strmé útesy a jedinečná flóra. Místní přírodní jevy zaujaly řadu vědců. Přibližně každých třicet let se totiž v jezeře uvolňuje síra, která uzavře přístup ke kyslíku. V důsledku toho všechno živé pod hladinou umírá. Vypadá to, jako by voda v hlubinách vřela. Tento jev dal vzniknout mnoha pověstem o zuřivém drakovi žijícím na dně. Obyvatelé proto vyprávějí o probuzení draka a samotné jezero pojmenovali Zmajevo oko, tedy Dračí oko.

Cestujte bez obav: Nové připojištění vás chrání před potížemi s Covid-19

Kamenné chýše a skanzen Kažuni

Kažuni jsou působivé kruhové stavby z plochých kamenů. Nacházejí se v Parku Kažuni na naučné stezce. Sloužily jako přístřešky a skladiště nářadí, které využívali pastevci a farmáři. Jsou z přírodního kamene, jednopokojové, bez oken a završují se kuželovitou nebo stupňovitou špičkou. Objekty tohoto typu se někde pokládají za běžnou součást krajiny, zatímco jinde za ceněnou památku a vyhledávanou turistickou atrakci. V okolí městečka Vodnjan se jich nachází přes 3000. 

Objevte 10 překrásných malých ostrovů v Chorvatsku

Čtěte také:

Objevte 10 překrásných malých ostrovů v Chorvatsku

Klášter Blaca

Klášter Blaca

Klášter Blaca

Skalní klášter stojí v jihovýchodní části ostrova Brač mezi Milnou a Bolem a platí za jeden z nejzajímavějších výletních cílů v širém okolí. Původně byl založen jako poustevna, ke které postupně přibývaly rozsáhlé pozemky, kde se pěstovala vinná réva a olivy. Na konci 19. století byl interiér doplněn nábytkem, nacházela se zde též tiskárna a rozsáhlá knihovna. V současnosti je klášter muzeem a v roce 2007 byl nominován na zápis do seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Dostat se až k němu můžete jen pěšky, což je možná jedním z důvodů, proč je klášter dosud poměrně neznámým a málo navštěvovaným místem. 

Labin

Labin

Labin

Kouzelné městečko s původními středověkými uličkami a zapadlými náměstíčky leží 6 km jihovýchodně od Rabacu a asi 3 km od pobřeží východní části Istrijského poloostrova. Na své si přijdou milovníci historie i romantické duše toužící po troše klidu v malebném zákoutí. Moře tady máte na dosah, stejně jako útulné kavárny, obchůdky s místními produkty, galerie a muzea. Labin představuje ideální cíl pro klidnou a relaxační dovolenou.

Nejkrásnější dovolená v Chorvatsku

Mali Ston

Mali Ston

Mali Ston

Nevelká obec na severním pobřeží poloostrova Pelješac proslula chovem ústřic a slávek, z nichž tamní restaurace připravují vyhlášené pokrmy. Návštěvníky přitahuje také mohutné středověké opevnění, které se táhně až do sousedního městečka Ston. K nejzajímavějším pamětihodnostem Malého Stonu patří pevnost Koruna s pěti věžemi, propojená hradbami s celým pevnostním systémem města. Od pevnosti stoupají hradby k vrcholu kopce Podzvizd.

Park a arboretum v Trstenu

Park a arboretum v Trstenu

Park a arboretum v Trstenu

Park nese znaky zahradní architektury období renesance, baroka, klasicismu i romantismu. Právě výrazné rysy jednotlivých slohů a celkový rozvoj během staletí řadí oblast mezi nejcennější parky Středomoří. Ivan Gučetić, člen významné dubrovnické patricijské rodiny, tady na přelomu 15. a 16. století nechal postavit vilový komplex. Jednalo se o první dubrovnické renesanční letní sídlo s rozsáhlou zahradou a hospodářskými budovami. Letohrádek se brzy stal střediskem kulturního, uměleckého a politického života a sjížděly se sem nejvýznačnější osobnosti Evropy. V severní části se shromažďovala sbírka dřevin z celého světa. Bohužel arboretum i park postihl požár, který zničil na 20 000 stromů, keřů a dalších rostlin. Zachránila se nejstarší historická část s úchvatnou alejí palem. Park, arboretum i letohrádek prošly nedávno renovací. 

Nudapláže v Chorvatsku

Čtěte také:

Nudapláže v Chorvatsku

Pevnost Nehaj v Senji

Pevnost Nehaj v Senji

Pevnost Nehaj v Senji

Historické přímořské město Senj na severozápadě Licko-senjské župy je významným turistickým střediskem, které nabízí návštěvníkům veřejnou pláž, zátoku Spasovac a několik menších pláží s průzračnou vodou. Poblíž najdete národní park Severní Velebit a přírodní park Velebit. Během léta se tu koná několik festivalů. Mezi význačné historické budovy patří pevnost Nehaj ze 16. století. Je symbolem města, má tvar krychle a byla postavena z materiálu, které pocházejí ze zničených kostelů, klášterů a domů mimo hradby. Horní část pevnosti slouží jako rozhledna, kde si můžete vychutnat panoramata chorvatského pobřeží a ostrovů Rab, Cres i Krk. Kolem pevnosti se rozprostírá park Nehaj s kostnicí a památníkem antifašismu.

Varaždín

Varaždín

Varaždín

Město Varaždín leží na severu Chorvatska u hranic s Maďarskem, 81 km od Záhřebu. Bohaté historické dědictví jej činí jedním z nejzajímavějších chorvatských měst. Při procházkách jeho ulicemi odhalíte vždy něco nového. Nejvýznamnější historickou stavbou města je feudální pevnost, odedávna nazývaná Stari grad. Její nejstarší částí je centrální věž. V roce 1925 bylo v pevnosti otevřeno muzeum Varaždínu. Nejcennější jsou sbírky cechovních předmětů, nábytku, historických portrétů, zbraní, obrazů, hodin, porcelánu, skla a mnoha jiných věcí z každodenního života zdejší šlechty. 

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín