Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Objevte 10 překrásných malých ostrovů v Chorvatsku

V Chorvatsku je nespočet ostrůvků

V Chorvatsku je nespočet ostrůvků

Vybrali jsme pro vás deset malebných chorvatských ostrovů, kde si užijete parádní dovolenou, plnou vodních radovánek, kulturních skvostů a samozřejmě i báječného jídla.

1. Biševo

Biševo

Biševo

Biševo najdete jihozápadně od dalmatského ostrova Vis. Zdobí ho čtrnáct jeskyní, ovšem tou nejvyhledávanější je překrásná Modrá jeskyně, proslulá magickou hrou barev a světla. Sluneční paprsky pronikají dovnitř otvorem pod vodou a vůbec nejhezčí podívaná se návštěvníkům naskýtá mezi desátou a dvanáctou hodinou. Další lákavou zajímavostí je Medvidina jeskyně, někdejší útočiště tuleňů středomořských. Ostrov však vyhledávají také milovníci vodních sportů a rybáři. A nechybějí ani písečné pláže.

Vyberte si zájezd do Chorvatska

2. Lopud

Lopud

Lopud

Druhý největší ostrov Elafitského souostroví leží v moři u Dubrovníku. Poklidný Lopud vám splní sen o tiché dovolené v krásné přírodě. Díky snadné dostupnosti do Dubrovníku se můžete vydat za kulturou. Lopud proslul dlouholetou námořní tradicí. Zátoka u stejnojmenné osady je pokládána za nejhezčí v souostroví.

Navštivte jedinečný ostrov Lastovo v Chorvatsku

Čtěte také:

Navštivte jedinečný ostrov Lastovo v Chorvatsku

3. Proizd

Proizd

Proizd

Jeden z nejhezčích malých chorvatských ostrovů budí pozornost úžasně modrou barvou moře. Leží v blízkosti ostrova Korčula na jihu Chorvatska. Sjíždí se sem hlavně hosté z městečka Vela Luka. Proizd, určený především k vodním radovánkám, nabízí bohaté možnosti pro koupání a šnorchlování. Čisté pláže pokrývají jemné oblázky a pohled na okolní zátoky bere dech.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

4. Silba

Silba

Silba

Malý úzký ostrov Silba v severozápadním cípu Zadarského souostroví leží nedaleko ostrova Lošinj. Vyniká vysokým počtem hodin slunečního svitu, neobvykle mírným klimatem a křišťálově čistým mořem. Ostrov stojí za návštěvu pro místní bohatou flóru, nádherné písčité pláže a malebné zátoky.

10 nejkrásnějších pláží Chorvatska

Čtěte také:

10 nejkrásnějších pláží Chorvatska

5. Susak

Susak

Susak

Ostrůvek Susak najdete jihozápadně od ostrova Lošinj. Mezi převážně skalnatými ostrovy je výjimečný svým písečným povrchem. Auta tu nejezdí a vlastně tady nejsou ani asfaltové silnice. Na východním pobřeží stojí městečko, v němž se dochovaly pozůstatky benediktinského kláštera z 11. století. Susak získal věhlas i díky místním pestrobarevným krojům.

Nejkrásnější dovolená v Chorvatsku

6. Sveti Nikola

Ostrůvek Sveti Nikola leží u Poreče a představuje ideální místo pro ty, kdo chtějí uniknout před každodenním stresem. Tady vás obklopí bujná vegetace, borový les, krásně upravené zahrady i romantické pláže. Zdejší resort vám zajistí dovolenou snů s řadou zábavných a sportovních aktivit pro všechny věkové kategorie.

Slovinsko: Malebná země, kterou letos musíte zažít!

Čtěte také:

Slovinsko: Malebná země, kterou letos musíte zažít!

7. Šipan

Šipan

Šipan

Největší ostrov Elafitského souostroví Šipan je od pevniny oddělen Koločepským průlivem a od sousedního Lopudu úžinou. Přístavní městečka Šipanska Luka a Sudurad potěší svými významnými památkami zejména milovníky historie. Turisté ovšem přijíždějí na ostrov nejen za příjemným klidem a pamětihodnostmi, ale i za vodními sporty. Šipanska Luka přitahuje hlavně jachtaře a sportovní rybáře.

Vydejte se s námi do Chorvatska

8. Šolta

Šolta

Šolta

Podlouhlý ostrov Šolta patří mezi menší středodalmatské ostrovy. Jeho členité pobřeží působí malebně díky četným zálivům a zátokám. Od sousedního ostrova Brač ho odděluje Splitská úžina. Kolem celého ostrůvku najdete spoustu nádherných pláží. Prakticky jediným turistickým centrem Šolty je osada Nečujam, která vyniká úchvatnou zátokou a slibuje řadu sportovních aktivit ve vodě i na souši.

Mallorca a její tajemství aneb Co nevíte o největším ostrově Baleár?

Čtěte také:

Mallorca a její tajemství aneb Co nevíte o největším ostrově Baleár?

9. Veliki Brijun

Veliki Brijun

Veliki Brijun

Ostrov s panensky krásnou a takřka netknutou přírodou, to je Veliki Brijun v západní části Itrie. Spolu s Malim Brijunem a dalšími ostrůvky tvoří jedinečný pás s bujnou vegetací a rostlinnými druhy, jaké jinde nenajdete. Návštěvníky táhne na Veliki Brijun vyhlášený národní park, zoologická zahrada a safari park na západě a také významná historická památka – hranolová věž. Za zhlédnutí stojí i benátský kostel.

10. Zlarin

Zlarin

Zlarin

Zlarin je součástí Šibenického souostroví v Severní Dalmácii. Bývá nazýván zlatým ostrovem. Najdete tady dílnu, v níž se ručně vyrábějí šperky z korálů, které si turisté rádi kupují. Protože tady nejezdí automobily, užijete si nerušenou a odpočinkovou dovolenou. Jediná ostrovní osada, nesoucí rovněž jméno Zlarin, ukrývá několik atraktivních památek.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín