Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bangkok se nedá popsat, ten prostě musíte zažít

Turistka v ulicích Bangkoku

Turistka v ulicích Bangkoku

Thajci nazývají svoji metropoli Krung Thep, tedy „Městem andělů“. Bangkok je skutečným velkoměstem. Velikostí je srovnatelný s Prahou, avšak obyvatel tu žije nepoměrně více – necelých deset milionů. V žádném, byť sebezapomenutějším koutu Bangkoku proto nebudete sami. Všude jsou lidé. Mraky lidí. Ve dne i v noci, na ulicích, v obchodech, v chrámech, palácích, na vodě i na souši, zkrátka všude. Když překonáte prvotní šok, brzy si na tento živý mumraj plný hlasitých zvuků, troubících aut, tuk tuků a hlavně obrovské, všemi směry proudící masy lidí různých národností zvyknete a pochopíte, o čem nejen Bangkok, ale celé Thajsko vlastně je.

Proč do Bangkoku?

Thajská metropole je významnou dopravní spojnicí. Vaše letadlo přistane právě v tomto dynamickém, rušném velkoměstě plném života. Bangkoku se zkrátka nevyhnete, ani kdybyste chtěli. Město, ve kterém vládne všeobecný chaos a zmatek, plné neuvěřitelných kombinací věcí, lidí, budov, barev, zvuků, vůní a chutí, město plné kontrastů, kdy supermoderní výškové komplexy střídají obrovská území provizorních chatrčí, vás dostane. Chcete-li zažít neopakovatelnou atmosféru asijského velkoměsta, vydejte se do Bangkoku.

Večerní Bangkok

Večerní Bangkok

Doprava v Bangkoku

Pakliže vás překvapil mumraj v bangkokských ulicích, chaos a nekonečné zácpy na silnicích vás přímo ohromí. Taxíky, motorizované tříkolky neboli tuk tuky, mototaxi, přeplněné, staré, neklimatizované, ale i novější, klimatizované autobusy, křik, troubení, to je každodenní realita bangkokských silnic.  Veškerá doprava je na naše poměry velmi levná, o pohodlí by se však dalo polemizovat. Nejrychleji se z bodu A do bodu B dostanete elektrickým vlakem nebo metrem, které však přirozeně nejezdí všude. Oblíbeným řešením je také jízda člunem či menším říčním přívozem po řece. Jedná se o velmi levný druh dopravy, navíc vám nehrozí uvíznutí v dopravní zácpě.

Dopravní síť v Bangkoku

Dopravní síť v Bangkoku

Ubytování v Bangkoku

V Bangkoku najdete jak luxusní, tak i levnější hotely, různé noclehárny, hostely, ubytování v soukromí, záleží na vašich požadavcích a hlavně finančních možnostech. Ceny ubytování bývají vyšší v hlavní sezóně, která je v Thajsku od listopadu do února.

luxusní hotel, Bangkok

luxusní hotel, Bangkok

Většina cestovatelů volí z finančních, ale i časových důvodů prostší  formy ubytování. Nač zbytečný, drahý komfort, když pokoj slouží prakticky pouze na přespání. Jednu noc vydržíte i v nuznějších podmínkách, mnohdy se společnou koupelnou a toaletou pro více pokojů, další noc už budete spát zase úplně jinde. Částky, které takovým ubytováním ušetříte, mohou být vysoké.

Takhle ne!

Někdy však může úroveň ubytování překvapit i otrlejší cestovatele. Narazit můžete na nepříliš čisté pokoje s hmyzem a různými hlodavci, s tureckým záchodem a sdílenými ložnicemi, navíc rozdělenými na mužskou a ženskou část. I tohle je Bangkok. Tento styl ubytování, byť na pouhou jednu noc, si asi každý rád odpustí. Šetřit ano, ale ne za každou cenu….

Odvrácená část Bangkoku

Odvrácená část Bangkoku

Ubytování v soukromí

Oproti tomu ubytování v soukromí skýtá za přijatelnou cenu mnohem větší komfort. Navíc  proniknete do běžného života místních a poznáte tak Thajsko zase z jiného úhlu pohledu. A o tom přeci cestování je.

Zajímavá místa v Bangkoku

Bangkok je takřka bezednou studnicí vzácných kulturních památek, krásných parků, bezpočtu tržnic, nákupních center, luxusních hotelů a dalších a dalších zajímavostí. Obzvláště milovníci památek si zde přijdou na své. Město se pyšní pěti sty chrámy, dvěma sty mešit, kostelů tu najdete 88. Všechny památky a zajímavosti nemáte šanci shlédnout, pakliže neplánujete  v Bangkoku prožít zbytek života, ty nejdůležitější z nich ale vynechat nesmíte.

Wat Ratchanadda a Loha Prasat

Wat Ratchanadda a Loha Prasat

Královský palác

Bývalé sídlo thajských králů je obrovským komplexem paláců a chrámů. Celý areál je obehnán hradbami, jeho rozměry jsou neskutečných cca 500x400m. Královský palác se nachází u řeky v samotném v centru města. Obdivovat můžete trůnní sál Chakri, strážnici palácové stráže, střídání stráže v bílých uniformách, zbrojnici a další zajímavosti. Vstupné do celého objektu činí cca 400BTH (100BTH=cca 60Kč).

Královský palác

Královský palác

Při vstupu musíte dodržovat základní pravidla oblékání. Muži mají vstup povolen pouze v dlouhých kalhotách a tričku či košili s dlouhým rukávem, ženy nesmějí mít odhalená ramena a velké výstřihy. Dlouhé kalhoty či sukni si můžete na místě i zapůjčit. Pakliže nemáte plné boty, je třeba obléct si do sandálů ponožky. Módní policii byste asi nepotěšili, avšak z pohledu Thajců a jejich kultury je vše v naprostém pořádku.

Chrám Wat Pho

Nedaleko Královského paláce narazíte na další obrovský chrám, jehož největším lákadlem je socha Ležícího Buddhy (vstupné cca 100BTH). Cihlová socha pokrytá plátky zlata je vysoká 15m, její délka činí úctyhodných 46m. Přísná pravidla pro oblékání platí i zde.

Ležící Buddha v chrámu Wat Pho

Ležící Buddha v chrámu Wat Pho

Čínská čtvrť (Phahurat)

Čtvrť plná roztomilých obchůdků, tržišť, módních butiků, taoistických chrámů, čínských lékáren a bylinkářství, spletitých, přeplněných uliček a hlavně stánků s občerstvením je oblíbeným cílem nejen turistů, ale i místních obyvatel. Pakliže tuto čtvrť navštívíte v období některého z čínských svátků, odvezete si nezapomenutelné zážitky, neboť Číňané slavit opravdu umějí…

Čínská čtvrť

Čínská čtvrť

Výlet po řece Chao Phraya

Vidět Bangkok z vodní hladiny má své nesporné kouzlo. Řeka Chao Phraya spojuje Bangkok se sousední severní provincií Nonthaburi. Vydáte-li se na výlet lodí, čeká vás poklidná plavba po kalných vodách řeky, jejíž břehy lemují četné starobylé chrámy a další zajímavé budovy.  Zahlédnout můžete také kolové domy nebo obytné čluny, ve kterých stále žijí obyvatelé, kteří doposud neopustili svůj starý způsob života. Řeka má pro ně zásadní význam, slouží nejen k rybolovu, ale také jako důležitý dopravní uzel.

Loď na řece Chao Phraya

Loď na řece Chao Phraya

Bangkokská tržiště

Při svých toulkách městem rozhodně nevynechejte návštěvu některého z bezpočtu místních tržišť. Pakliže chcete zažít tu pravou, neopakovatelnou atmosféru Bangkoku, vhodnější místo nenajdete. Na tržiště se vydejte až po setmění, kdy propuká ta pravá nákupní vřava. Prodejní sortiment je neskutečně rozmanitý. Kromě zeleniny, ovoce, mnoha druhů koření, květin, ryb a všemožných suvenýrů seženete například šperky, o jejichž pravosti si však nedělejte přehnané iluze, ale třeba i živé zvířátko. Nejvíce zájemců se vždy hromadí u stánků s vyhlášenými thajskými pokrmy, které se připravují přímo na ulici. Všude se line směsice vůní, asi každý návštěvník ochutná některou z místních specialit připravovaných z čerstvých surovin přímo před jejich zraky. Vždyť poznávání místní kuchyně k cestování neodmyslitelně patří. Bez něj by byly zážitky poloviční, což neplatí jen v Thajsku, ale napříč všemi státy a kontinenty.

Thajská kuchyně na tržišti

Thajská kuchyně na tržišti

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín