Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Benátky – město gondol a karnevalu

Karneval v Benátkách

Karneval v Benátkách

Ach, Benátky! V posledních letech se mi poštěstilo navštívit je hned dvakrát. Proslulé město, plovoucí na vodě, láká do svých malebných uliček romantické duše, umělce i turisty lačnící po dobrodružství a kulturních zážitcích. Je to jedna z nejnavštěvovanějších italských destinací, zapsaná i na Seznamu světového dědictví UNESCO. Každoročně sem přijíždějí miliony lidí, kteří se chtějí pokochat pamětihodnostmi, zúčastnit známého karnevalu nebo plavit na gondolách přes Canal Grande.

Pravý ráj pro labužníky

Svou zatím poslední návštěvu Benátek jsem si dopřála při zpáteční cestě z dovolené u Gardského jezera. K dispozici jsem měla pouze několik hodin, což je doba, během níž nelze v žádném případě zhlédnout všechny významné památky tohoto jedinečného města. Je to nicméně dostatek času na to, abyste nasáli atmosféru, ochutnali nějakou dobrůtku z nespočtu cukráren nebo… se jako já ztratili v labyrintu nepříliš přehledných uliček. Užitečná rada Roberta Langdona z knihy Inferno, že má člověk hledět vzhůru a hledat zvonici Campanile di San Marco, aby se znovu zorientoval, se ke mně donesla bohužel až mnohem později.

Benátské uličky a kanály

Benátské uličky a kanály

Ale vraťme se k tomu příjemnému, čím nepohrdne žádný turista s mlsným jazýčkem. Benátky jsou plné pizzerií i jiných restaurací, útulných kaváren s bohatou nabídkou těch nejšťavnatějších zákusků a samozřejmě cukráren s pravou italskou zmrzlinou. Kromě toho tu na každém rohu narazíte na stánky se suvenýry nebo na krásné obchůdky s klasickými benátskými maskami, kostýmy a dalšími třpytivými doplňky, které si s sebou prostě musíte odvézt domů na památku, ať chcete nebo ne. Duch karnevalu je zde přítomen stále, i když se jedna z nejznámějších a nejoblíbenějších místních slavností zrovna nekoná. My si ovšem alespoň stručně přiblížíme, jak to vypadá ve dnech jejího konání…

Italská pizza

Italská pizza

Benátský karneval

Každý rok se Benátky promění v přehlídku nejpestřejších a nejzajímavějších masek, jaké si dokážete představit. Historické postavy, muzikanti, půvabné ženy v honosných šatech i moroví doktoři s dlouhými zobáky… Ulice se zaplní nadšenci v pestrobarevných převlecích a bujaré veselí může začít! Zpravidla deset dní před Popeleční středou. Program bývá divákům odhalen prakticky až přímo na místě. Karneval přináší vždy něco nového a výjimečného, a tak to v podstatě jediné, co zůstává neměnné, je tzv. Let anděla, kdy se vybraná dívka v kostýmu spustí ze zvonice baziliky svatého Marka dolů na náměstí. Zde se také koná tradiční ples.

Pestrobarevné masky na karnevalu v Benátkách

Pestrobarevné masky na karnevalu v Benátkách

Benátské gondoly

Jestli je pro Benátky něco ještě více typické než karneval, pak jsou to dozajista gondoly, řízené zkušenými gondoliéry v pruhovaných tričkách. Patří neodmyslitelně k místnímu životu už od 11. století. Mají dlouhý štíhlý trup a ploché dno, takže jsou vhodně uzpůsobeny pro plavbu mezi úzkými kanály. Turisté si tento zážitek rádi dopřejí i za poměrně vysokou cenu. Roku 2015 stála pouhá půlhodinka plavby celých 80 €. Méně romantický vodní autobus vaporetto je podstatně levnější (přibližně 7,50 €).

Gondola na Canal Grande

Gondola na Canal Grande

Památky v Benátkách

Benátky, to je historie odehrávající se přímo před našima očima. Domov umění a řady slavných osobností, k nimž patří mj. Antonio Vivaldi, Carlo Goldoni a Giacomo Casanova. Kam se ohlédnete, všude je něco k vidění. Ať už je to působivá bazilika svatého Marka na věčně přelidněném náměstí Piazza di San Marco, Dóžecí palác, barokní kostel Santa Maria della Salute nebo třeba renesanční Bibliotheca Marciana. Snad v každé čtvrti můžete objevit cenné poklady a mistrovská díla.

Piazza di San Marco

Piazza di San Marco

Pokud jste Benátky dosud nenavštívili, je nejvyšší čas to změnit! O letních prázdninách nebo mimo sezonu, zřejmě na tom příliš nezáleží, protože tady bude vždycky rušno, ale i kouzelně.

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín