Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bonifacio, nejstarší město Korsiky, je plné krás

Bonifacio, Korsika

Bonifacio, Korsika

Bonifacio, rozprostírající se na vysoké křídové skále, je nejstarší město Korsiky a hlavní přístav pro lodě ze Sardinie. Ostrovy odděluje cca 11 km široký Bonifácký průliv, chráněná mořská rezervace s mnoha druhy mořských živočichů. V tomto průlivu se nalézá skupina asi deseti ostrůvků Lavezzi. Na největším z nich je postaven hřbitov utopených vojáků a námořníků z lodi Sémillante.

Slavná Bonifacijská pevnost

Bonifacijská pevnost (citadela)

Bonifacijská pevnost (citadela)

Bonifacio bylo založeno v roce 828 toskánským markýzem Bonifácem, po němž také nese jméno. Lze ho rozdělit na dvě části, přístaviště a Staré (též Horní) město. Nejvýraznější budovou je Bonifacijská pevnost (citadela), kterou postavili Janované a z níž vedou do města dvě schodiště, Rastello a schodiště sv. Rocha. Nachází se ve čtvrti La Haute Ville na západní straně města, na úzké náhorní plošině, aby chránila před nájezdy nepřátel. Pevnost, obehnaná ze tří stran mořem, byla časem upravena, aby držela krok s technickým pokrokem a novými potřebami. Sloužila i jako správní centrum francouzské cizinecké legie.

Mrkněte na nabídku zájezdů na Korsiku

Schody krále aragonského

Schody krále aragonského v Bonifaciu

Schody krále aragonského v Bonifaciu

Je tu ještě schodiště krále aragonského, jehož 187 schodů vás dovede k moři. Ať už patříte mezi zapálené sportovce nebo turisty, kteří po pohybu zase tak moc netouží, sestup po tomto schodišti byste měli absolvovat, jelikož se jedná o jednu z nejnavštěvovanějších památek Korsiky, díky níž se vám dostane výhledu na pozoruhodnou krajinu – moře, Sardinii i divoké útesy. Povídá se, že schodiště bylo vytesáno do skalní stěny aragonskými vojáky během jediné noci při obléhání města roku 1420. Jeho návštěva navíc není nijak nákladná, pro děti je dokonce zcela zdarma. Procházka pod útesy vás naplní nevšedními zážitky.

Řecký ráj to na pohled aneb 5 řeckých ostrovů, které si okamžitě zamilujete

Čtěte také:

Řecký ráj to na pohled aneb 5 řeckých ostrovů, které si okamžitě zamilujete

Malebné uličky Starého města

Malebné uličky Starého města, Bonifacio

Malebné uličky Starého města, Bonifacio

V centru Starého města stojí románský kostel sv. Marie se čtvercovou zvonicí a krytou částí nádvoří. Na západní straně citadely je pak ještě gotický kostel sv. Dominika. Prohlédněte si je oba a projděte se úzkými uličkami Bonifacia mezi vysokými domy. Nad vašimi hlavami povedou opěrné obloukové pilíře, sloužící k zachycení dešťové vody. Ulice Rue du Palais de Garde se vyznačuje zvláštními domy, které v přízemí neměly dveře kvůli ochraně před útoky dobyvatelů. Místo dveří se používaly žebříky, jež bylo možné na noc vytáhnout. Hlavní městskou ulicí kdysi bývala Rue des Deux Empereur. V jejích domech bydleli významní návštěvníci, např. Karel V. či Napoleon Bonaparte.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

Bastion de L’Etendard a Janovská brána

Bastion de L’Etendard

Bastion de L’Etendard

Na náměstí Place d’Armes stojí jediná dochovaná část opevnění, jež bylo zničeno v roce 1553 během obléhání – Bastion de L’Etendard (Vlajková bašta). Uvnitř si můžete prohlédnout muzeum seznamující s nejvýznamnějšími událostmi Bonifacia. Pro děti tady bývá připravena malá herní brožura. Maskot Fanfan je provede různými kouty bastionu zábavnou formou. Návštěva baštních teras nabízí další unikátní pohledy na útesy, přístav a Sardinii, proto neváhejte! I tenhle výlet rozhodně stojí za to.

Janovská brána, Bonifacio

Janovská brána, Bonifacio

Bez povšimnutí byste neměli nechat ani Janovskou bránu, která byla až do 19. století jediným vchodem do města. Spolu s Vlajkovou baštou tvořila nejvyšší místo hradeb, v nichž se zachovaly obranné věže.

Prázdniny na ostrově: Kde si v Evropě užijete jedinečnou ostrovní atmosféru?

Čtěte také:

Prázdniny na ostrově: Kde si v Evropě užijete jedinečnou ostrovní atmosféru?

Moře, slunce a spousta zábavy!

Útesy u Bonifacia

Útesy u Bonifacia

Až vás třeba trošku unaví kultura, zamiřte k moři a dopřejte si odpočinek v paprscích slunce a u krásně tyrkysové vody. Na nábřeží by vás mohlo zaujmout městské akvárium, jež vám představí živočichy místních vod. Atraktivní přístav vás jistě potěší řadou barů, kaváren a restaurací. Nedaleko mola najdete turistickou kancelář, která vám poslouží v případě, že zatoužíte po nějakém výletě na moře. Můžete se vydat třeba na ostrov Lavezzi podél neobyčejných útesů. Od dubna do září tudy také proplouvá trajekt, jenž vás během hodiny doveze do Santa Teresa di Gallura na Sardinii.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín