Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Božská dovolená: Vydejte se po stopách řeckých bohů

Vydejte se po stopách řeckých bohů

Vydejte se po stopách řeckých bohů Shutterstock

Příběhy řeckých velikánů, jejich potomků, bájných hrdinů i mytologických příšer se odehrávají v dramatických kulisách nádherné přírody, vysokých hor, hlubokých moří i opuštěných ostrovů. Pojďte se projít po místech, která poctili svou přítomností samotní řečtí bohové. Nahlédněte na skok do poutavé řecké mytologie a nebo se rovnou rozjeďte prozkoumat destinace, kde se psaly dějiny světa. Víte, kde se narodila bohyně Héra nebo proč shodila svého syna z Olympu?

Příběhy řeckých bohů

Poseidonův chrám

Poseidonův chrám Shutterstock

Svět řecké mytologie je nesmírně bohatý. Není v něm nouze o příběhy plné zrady, lásky, nenávisti i pomsty. Starověcí Řekové se jejím prostřednictvím snažili přijít na kloub záhadám vesmíru, stvoření světa i zákonitostem přírody. Rozsáhlou kolekci příběhů lze vnímat jako metaforu ke všem dobrým i špatným lidským vlastnostem. 

Samos, rodiště bohyně Héry

Vesnička Kokkari na ostrově Samos, Řecko

Vesnička Kokkari na ostrově Samos, Řecko Shutterstock

Nádherný zelený ostrov s malebnými plážemi, jedinečnými památkami i skvělým vínem byl svědkem zrození nejvyšší řecké bohyně Héry. Choť samotného Dia se stala patronkou manželství a zrození. Byla pověstná svou velkou žárlivostí a záští k Diovu synu Heraklovi. V místě jejího narození byly mezi 6. a 8. stoletím př. n. l. na její počest zbudovány tři monumentální chrámy. Jejich pozůstatky jsou k vidění v archeologickém nalezišti Heraion, ležícím na jižním pobřeží ostrova.

Božská dovolená: Zájezdy na Samos

Kréta, rodiště nejvyššího boha Dia

Záliv Balos na řeckém ostrově Kréta

Záliv Balos na řeckém ostrově Kréta Shutterstock

Největší z řeckých ostrovů se těší velké oblibě turistů a svou božskou přítomností jej poctil i samotný vládce všech bohů Zeus. Za místo jeho narození je považována jeskyně, skrytá v pohoří Ida. Dnes je krápníková jeskyně, ležící na náhorní plošině Lassithi oblíbeným výletním cílem. V jejích útrobách jsou kromě nádherně tvarovaných krápníků a temných jezírek k vidění i rozsáhlé kolonie netopýrů.

Kréta – sever nebo jih? Na straně záleží!

Čtěte také:

Kréta – sever nebo jih? Na straně záleží!

Paxos, stvořen bohem Poseidonem

Jachty v zálivu ostrova Paxos, Řecko

Jachty v zálivu ostrova Paxos, Řecko Shutterstock

Jen sedm námořních mil od známého ostrova Korfu leží malebný Paxos, známý svou pohodovou atmosférou, krásným pobřežím i skvělými potápěčskými lokalitami. O jeho vznik se zasloužil samotný bůh všech moří Poseidon. Ten hledal poklidné místo, kde by mohl žít se svou milovanou manželkou. Použil svůj mocný trojzubec a oddělil část ostrova Korfu. Dal tak vzniknout oáze klidu s nádhernými plážemi, olivovými háji a průzračně modrým mořem.

Cestujte bez obav: Nové připojištění vás chrání před potížemi s Covid-19

Ostrov Kythira, rodiště bohyně lásky Afrodity

Vesnička na pobřeží řeckého ostrova Kythira

Vesnička na pobřeží řeckého ostrova Kythira Shutterstock

Řecká bohyně lásky a sexuality Afrodité uchvacovala své okolí nebývalou krásou a vlídností. Díky svému půvabu a mocným kouzlům byla nejmocnější z olympských bohyň. Část neodolatelného šarmu vtiskla i svému rodnému ostrovu Kythira, ležícímu na rozhraní Jónského a Egejského moře. Zelená údolí, strmé skály i louky vonící bylinkami lákají návštěvníky toužící po klidu a pravé řecké atmosféře.

Nudistické pláže v Řecku

Čtěte také:

Nudistické pláže v Řecku

Délos, rodiště Apollóna a Artemis

Řecký ostrov Délos v Egejském moři

Řecký ostrov Délos v Egejském moři Shutterstock

Na skalnatém ostrově Délos, omývaném vlnami Egejského moře, porodila titánka Létó dvojčata Apollóna a Artemis. Jako první přišla na svět Artemis, bohyně lovu a měsíce. O den déle pak spatřil světlo světa Apollón, který se stal bohem slunce, světla a ochráncem života. Oproti své cudné sestře vedl prostopášný život a měl nespočet milenek. Založil také proslulou delfskou věštírnu. Jeho jméno nesou nejvýznamnější antické sochy i architektonická díla.

Objevujte: Nejvýhodnější zájezdy na řecké ostrovy

Peloponés, rodiště boha cestovatelů Herma

Pobřeží a hory poloostrova Peloponés, Řecko

Pobřeží a hory poloostrova Peloponés, Řecko Shutterstock

Bůh Hermés byl velký šprýmař a svými veselými kousky bavil společnost už v den svého narození. Jeho otec Zeus v něm poznal velký talent a prohlásil ho poslem všech bohů, bohem obchodu i ochráncem cest. Narodil se v Arkádii, hornaté oblasti skryté uprostřed poloostrova Peloponés. Dnes tu Hermés bdí nad životy horalů, vydávajících se pokořit strmá skaliska i nad stády skotu, spásající horské louky.

Inspirujte se: Zájezdy na Peloponés

Olymp, rodiště boha ohně Héfaista

Na hoře Olymp je bájné sídlo řeckých bohů

Na hoře Olymp je bájné sídlo řeckých bohů Shutterstock

Bůh Héfaistos měl neveselý vstup do života. Jeho matka, bohyně Héra se polekala jeho nepěkného vzhledu a hned po narození ho shodila z Olympu do moře. Tam se jej ujaly mořské bohyně a zasvětily ho do tajů práce s ohněm a kovem. Později se usmířil s matkou a našel si cestu zpět na samotný Olymp. K jeho vrcholu míří každoročně tisíce turistů, aby aspoň na chvilku stanuli na posvátné půdě a pokochali se výhledem, který byl dříve povolen pouze bohům.

Nejkrásnější letoviska Olympské riviéry

Čtěte také:

Nejkrásnější letoviska Olympské riviéry

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín