Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Buddhistický Vietnam aneb jedna z krás Asie

Rýžové terasy v Mu Cang Chai

Rýžové terasy v Mu Cang Chai

Některým z nás se při zmínce o Vietnamu vybaví země zničená válkou (60. léta 20.století), rybářské vesničky či místní, kteří pracují na rýžových polích s vodními buvoly. Nenechte se mýlit. Vietnam je tajuplnou a dosud ještě ne zcela objevenou zemí s bohatou historií, sahající až do doby paleolitu (10 000 – 8 000 př.n.l.). Tato země neláká turisty jen na své památky, ale také krásnou přírodu a i když budete možná překvapeni, je i dovolenkovým rájem u moře. Když oslovíte cestovatele, kterou zemi tohoto kontinentu byste měli navštívit, ve většině případů Vám doporučí právě Vietnam – na své si přijdou všichni. Ten skutečný Vietnam se vším všudy ale objevíte s batohem na zádech.

Hanoi - hlavní město Vietnamu

Jistě bychom se měli seznámit s hlavním městem této pozoruhodné země, ve kterém žije zhruba 7.5 milionu obyvatel a zároveň je hlavním centrem kultury. Prolíná se zde francouzská architektura s místními stavebními prvky. Každý si město po absolvované návštěvě zamiluje.

Hanoi

Hanoi

Pokud chcete objevit ten pravý způsob života, navštivte Starou čtvrť, kde najdete spoustu místních restaurací, kaváren a bister. Můžete se také projít kolem jezera či vidět cvičení tai-či. Navíc je zde velké množství ubytovacích kapacit pro turisty. Musíte navštívit i místní památky: Ho Či Minovo mauzoleum, Chrám literatury, Královské město Thag Long či Mozajkovou zeď (a spoustu dalších).

Život v ulicích Hanoie

Život v ulicích Hanoie

Vietnamské pláže

Jak jsem se již zmiňovala, i ve Vietnamu se dá válet u moře a pro turisty je to ráj na zemi. Navíc jsou zde výborné podmínky pro potápění, málokde na světě je prý podmořský život skvostnější – korály, sasanky, chobotnice, pestrobarevné rybky. Nejkrásnější pláže jsou na ostrově Phu Quoc(kdysi býval krutým vězením). Zatím jsou zde vystavěny luxusní rezorty u liduprázdných pláží, to se ale brzy změní. Pokud Vás láká zažít klidnou dovolenou v luxusu, vydejte se sem co nejdříve.

Ostrov May Rut nedaleko Phu Quoc

Ostrov May Rut nedaleko Phu Quoc

Buddhismus

S více jak 50% věřícími v zemi převládá toto náboženství nad taoismem či křesťanstvím. Nachází se zde několik funkčních klášterů. Buddhistickým mnichem/mniškou se může stát chlapec či dívka po dovršení věku 17 let. Největším Buddhistickým komplexem v zemi je Bai Dinh. Dělí se na starou část (buddhistické chrámy v jeskyních) a novou část (chrámy Tam, Phap Chu, Quan Am a Bao Thap, zvonice a klášter).

Pagoda Bich Dong

Pagoda Bich Dong

Canoying v Da Lat

Město Da Lat leží v horách, obklopeno lesy, menšími jezírky a vodopády. Francouzi je přezdívané Le Petit Paris (Malá Paříž), dokonce zde stojí zmenšenina Eiffelovy věže. Nejezdí se sem ale pouze za památkami, kterých je zde dostatek, nýbrž i za sportem. Canoying kombinuje slaňování skalních stěn a vodopádů, plavání v tůních, sjíždění přírodních toboganů či skákání do jezírek – zahrnuje dopravu na místo, instruktáž, vybavení, jídlo a pití.

Vodopády v oblasti Da Lat

Vodopády v oblasti Da Lat

Vietnamská kuchyně

Dokonale kombinuje rýži, čerstvé bylinky, zeleninu a chilli. Patří mezi jednu z nejlepších kuchyní na světě, navíc je velice ovlivněna francouzskou kolonizací. Jako místní pochoutku všichni doporučují Bahn Mi, křupavou světlou bagetu plněnou pořádnou porcí čerstvých asijských ingrediencí. Pro ty otrlé je zde národní pochoutka Bun Oc, uvaření šneci, kteří žijí v jezerech kolem Hanoie. Ve městě Hoi An je zase oblíbené místní jídlo Cao Lau – ploché nudle smíchané s fazolovými výhonky, listovou zeleninou, krutony a plátky vepřového masa.

Bun Oc

Bun Oc

Nezapomeňte si do Vietnamu zařídit vízum

Ke vstupu do Vietnamu je nutné mít vízum a pas platný minimálně 6 měsíců po návratu z destinace.

Od 1.2.2017 byl spuštěn dvouletý projekt vydávání elektronických víz, o něž mohou požádat i občané ČR.  Na Ostrov Phu Quoc v jižním Vietnamu je možné vstoupit bezvízově a to na 30 dnů za turistickým účelem. Turisté musí přicestovat přes mezinárodní hraniční přechod a stejně tak vycestovat. Aktuální informace sledujte na stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín