Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Buracona a Blue eye na ostrově Sal

Buracona

Buracona

Malá okouzlující zátoka Buracona na severozápadě ostrova Sal na Kapverdách je pozoruhodnou oblastí, kterou málokterý turista nechá bez povšimnutí. Co je na této, na první pohled spíše nenápadné zátoce tak fascinující?

Buracona – jedinečné dílo přírody

Unikátní, palmami obklopená oblast Buracona, je součástí chráněné krajinné oblasti Buracona-Ragona. Čím je tato oblast tak zvláštní? V těsné blízkosti azurově modrého oceánu se nacházejí vulkány, ze kterých stékají do vody lávové proudy, které vytvářejí zajímavá vulkanická jezírka.

Zátoka Buracona

Zátoka Buracona

Koupání v lávových jezírkách

Právě koupání v těchto přírodních lávových bazénech je obrovským lákadlem nejen pro turisty. Malý záliv Buracona je častým útočištěm také místní mládeže, která se tu s velkou oblibou oddává vodním radovánkám. Při přílivu, kdy vlny dosahují závratné výše, je koupání v jezírkách zážitkem přímo adrenalinovým, stejně tak jako skoky z útesů přímo do lávových jezírek. Kromě příjemného koupání a relaxu se můžete pokochat i nádherným výhledem na západní část ostrova Sal a vrcholky nejvyšší hory ostrova, Monte Grande.

Síla vody v Buraconě

Síla vody v Buraconě

Blue eye – magická podívaná do nitra jeskyně

Celá oblast Buracona je bezesporu zajímavá a unikátní, ale jeden div přírody tu přeci jen hraje prim. Je jím Blue eye neboli Modré nebo také Magické oko. Jedná se o překrásnou podvodní lávovou jeskyni s otvorem ve stropě, kde díky záření, respektive lámání slunečních paprsků vzniká ojedinělý úkaz, připomínající zářivé, modré oko. Tento úkaz však můžete v celé své kráse spatřit pouze v určitou dobu, cca mezi jedenáctou a třináctou hodinou. Podvodní jeskynní systém je pro svoji jedinečnost  a nevšední krásu oblíbeným cílem potápěčů, mnozí z nich pak tuto oblast považují za nejkrásnější a nejpozoruhodnější potápěčskou destinaci vůbec.

Blue eye (Modré oko)

Blue eye (Modré oko)

Nedaleko zátoky Buracona se nachází další přírodní zajímavost zvaná „fata morgana“. Jedná se o malá jezírka uprostřed pouštní, písečné krajiny, která jsou však pouhým přeludem. Právě písek tvoří podstatnou část krajiny ostrova Sol, narazit můžete maximálně na pár ojedinělých stromů a suchou trávu. Ostrov se zazelená pouze dva měsíce v roce, a to díky srážkám, po zbytek roku je spíše pustý, s několika kopci sopečného původu.

Fata morgana na horizontu

Fata morgana na horizontu

Chcete si užít divoký oceán, skoky z útesů, nevšední koupání v přírodních bazénech či pohled do nitra překrásné podmořské jeskyně? Chcete vidět neskutečné výtvory přírody na vlastní oči? Pak jste tu správně. Oblast Buracona je důkazem, že nás má příroda stále čím překvapit a uchvátit.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín