Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Caorle, kouzelný soused Benátek

Caorle

Caorle

Oblíbené přímořské italské letovisko Caorle najdete v provincii Venezia (oblast Benátsko) u Jaderského moře, mezi Terstem a Benátkami. Je rozděleno do několika čtvrtí, přičemž srdce města tvoří historické centrum s dómem a mnoha malebnými uličkami.

Pláže v Caorle

Zlatá písečná pláž, svažující se mírně k moři, a laguna, v níž jako by se zastavil čas, to jsou některé z hlavních prvků, které činí město Caorle jednou z nejoblíbenějších turistických destinací „Horního Jadranu“. Čekají tu na vás čisté a prosluněné písečné pláže s pozvolným vstupem do vody, lehátky a slunečníky, s řadou plážových barů a zmrzlinových stánků, ba dokonce s houpačkami a prolézačkami pro děti. Samozřejmostí jsou půjčovny šlapadel, hřiště pro plážový volejbal nebo petanque. Nechybí ani sprchy a toalety. Zdejší pláže se táhnou několik kilometrů od starého města přes Porto Santa Margherita k nové části Altanea a Duna Verde. V původní historické části leží dvě pláže, Levante a Ponente. Obě se vyznačují jemným zlatavým pískem a pozvolným vstupem do moře a jsou ideální pro rodiny s dětmi.

Pláž v Caorle

Pláž v Caorle

Ubytování v Caorle

Caorle má bohaté možnosti ubytování, takže uspokojí všechny potřeby svých návštěvníků. Jsou tu hotely, apartmány, kempy, rekreační střediska, penziony, bed & breakfast, chalupy, prázdninové domy, dokonce i hostel. Zkrátka ideální místo pro trávení dovolené! Hledáte-li ubytování vhodné pro rodiny s dětmi, které by mělo blízko k pláži, vlastní bazén a dětské hřiště, zkuste např. menší prázdninový resort Villaggio Sant’Andrea, kde jsou povolena i domácí zvířata, nebo třeba Camping Laguna Village, kemp s bazénem, hřištěm a restaurací.

Villaggio Sant’Andrea

Villaggio Sant’Andrea

Zajímavá místa v Caorle

Město nabízí nespočet rekreačních objektů a zábavních zařízení, jako jsou diskotéky, aquapark Aquafollie či Lunapark Caorle, jejž ocení děti i dospělí. V akváriu Sea Life zase můžete poznávat krásný podmořský svět a zblízka si prohlédnout medúzy, chobotnice, žraloky, želvy a další zajímavá stvoření. Milovníci adrenalinu ocení jednu z nejstarších závodních drah v Itálii, kde jezdili i Senna, Schumacher, Kubica či Hamilton. Pista Azzurra, která má k dispozici i dva okruhy pro amatérské jezdce, je nedaleko Caorle.

Aquapark Aquafollie

Aquapark Aquafollie

Město je známé i tím, že se zde každý rok koná soutěž „Živá skála“, kdy sochaři z různých koutů světa vytvářejí působivé sochy z balvanů na pobřežní promenádě.

„Živá skála“ v Caorle

„Živá skála“ v Caorle

Ani obdivovatelé krásných pamětihodností rozhodně nepřijdou zkrátka. Zmíněný dóm s válcovitou zvonicí zakončenou kuželovitou špičkou je hlavním uměleckým skvostem města, jejž byste našli na náměstí Piazza Vescovado. Uvnitř katedrály se nalézá zlatý oltářní obraz „Pala d'oro“, dřevěná pozlacená „Pietà“ a „Poslední večeře“, zřejmě od Gregoria Lazzariniho. K chrámu náleží též farní muzeum, ve kterém můžete najít relikviář s lebkou patrona města sv. Štefana a rovněž Relikviář nejdražší krve, údajně obsahující hlínu, po níž kráčel krvácející Kristus.

Dóm s válcovitou zvonicí v Caorle

Dóm s válcovitou zvonicí v Caorle

Z dalších zajímavostí města Caorle jmenujme kostel Santuario della Madonna dell'Angelo na pobřeží, jehož klenbu zdobí fresky. Uvnitř je dřevěná socha Panny Marie s dítětem, reliéf archanděla Michaela, dílo sochaře Andrey dell'Aquila, a barokní oltář.

Santuario della Madonna dell'Angelo

Santuario della Madonna dell'Angelo

Ulice a náměstí v Rio Terrà jsou hojně navštěvovány v průběhu celého roku. Pro turisty jde o ideální místo k večerním procházkám.

Výlety do okolí Caorle

Okolí Caorle vybízí k mnoha lákavým výletům. Plavte se lodí po laguně, dopřejte si večerní okružní plavbu po moři, objevujte další historická města a blízké rybářské vesnice nebo se vydejte přímo do nedalekých Benátek. Cesta lodí vás zbaví případných problémů s parkováním a zároveň poskytne nevšední zážitek. Vyrazit můžete jakýkoli všední den z přístavu u náměstí Piazza Papa Giovanni, vždy v 8:00. Do Benátek dorazíte asi po dvou hodinách. Zpátky odplouvá loď v 16:00, cena za zpáteční lístek pro dospělou osobu činí 39 €.

Benátky

Benátky

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín