Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Casablanca – největší mešita i tajemný ostrůvek

Casablanca, Maroko

Casablanca, Maroko

Největším, nikoli však hlavním městem Maroka je více jak třímilionová Casablanca, která dala název stejnojmennému kultovnímu hollywoodskému trháku. Casablacna patří k jednomu z nejevropštějších měst v severní Africe, a to hlavně díky dobré dostupnosti alkoholu, což je v jiných částech Maroka nevídané. Mnoho starobylých památek tu nenajdete, obdivovat můžete spíše moderní stavby, typickou marockou architekturu a koloniální stavby ve stylu art deco.

Největší mešita Hassana II

Jedním z oblíbených turistických lákadel je centrum města s největší mešitou v zemi a jednou z největších mešit na světě, která se nachází přímo na pobřeží Atlantického oceánu. Mešita Hassana II není historickou stavbou, nýbrž moderní, což jí ale na atraktivitě rozhodně neubírá. Pompézní stavba byla postavena u příležitosti 60. narozenin krále Hassana II, její dokončení se datuje k roku 1993. Minaret se se svojí výškou 210m tyčí do dálky, díky čemuž je mešita považována za dominantu centra Casablancy. Tato náboženská stavba je krásná zvenku, avšak uchvátí vás i vnitřní výzdoba plná dřevořezeb, štuků, dlaždiček a dalších výsledků práce mistrů svého řemesla.

Stavba je skutečně obrovská, vnitřní modlitební síň pojme neuvěřitelných 25 tisíc věřících, nádvoří pak dalších až 80 tisíc. Vstup je povolen i nemuslimům, což je v Maroku ojedinělý jev.

Mešita Hassana II

Mešita Hassana II

Katedrála Sacré Coeur

Římsko-katolická katedrála Sacré Coeur, která stojí v blízkosti hlavního městského parku Parc de la Ligue Arabe, je dílem francouzského architekta Paula Tournona. Postavena byla roku 1930 v novogotickém slohu art deco. V současné době se již k původním účelům nevyužívá, slouží jako centrum kultury a zároveň ukazuje kombinaci evropské a maurské architektury.

Katedrála Sacré Coeur

Katedrála Sacré Coeur

Ostrůvek Marabout de Sidi Abderrahmane

Na okraji Casablancy, jen několik desítek metrů od pobřeží, se nachází maličký ostrůvek Marabout de Sidi Abderrahmane. Až donedávna se na něj dalo dostat po souši pouze za odlivu, před pár lety byl ale vybudován most, který jej spojil s pobřežím. Maročané považují ostrov za poutní místo, neboť zde byl pohřben marocký světec Sidi Abderrhamane Thaalibi. Ostrov má tajemnou historii, je opředen mýty a legendami. Je domovem věštců a různých lidových léčitelů, jejichž skromná obydlí najdete v blízkosti hrobky světce. Máte-li rádi mystickou atmosféru, tajemné rituály a obřady, bude pro vás návštěva tohoto pozoruhodného ostrůvku silným emočním zážitkem.

Marabout de Sidi Abderrahmane

Marabout de Sidi Abderrahmane M. Rais

Koloniální architektura

Jakožto francouzská kolonie si Casablanca zachovala četné památky ve stylu art deco, neboť francouzští architekti byli tímto stylem velmi ovlivněni. Mnoho budov je dnes doslova na spadnutí, avšak velké množství domů již bylo restaurováno a stále se daří opravovat další a další vzácné památky, které neúprosně ohlodává zub času.

Casablanca je nejdůležitějším marockým přístavem a také nejdůležitějším ekonomickým centrem v celé zemi. Toto moderní, živé město s dlouhými příměstskými plážemi, bohatým nočním životem, s bulváry, které lemují obchody plné značkového zboží, je turisty mnohdy opomíjeno, což je obrovská škoda. Cestujete-li za poznáním marockých krás všeho druhu, nezapomeňte si do svého itineráře připsat i Casablancu a objevit tak i moderní, dynamicky se rozvíjející kout Maroka.

Moderní Casablanca

Moderní Casablanca

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín