Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Český Krumlov - krásný zámek i historické centrum

Český Krumlov

Český Krumlov

Český Krumlov je hned po Praze druhým nejnavštěvovanějším městem České republiky. Ročně přiláká tisíce turistů ze všech koutů světa, kteří se sem kvůli jeho nádhernému historickému centru a kouzelné atmosféře vracejí znovu a znovu. Od roku 1992 je město zapsáno na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Historické centrum Českého Krumlova

Český Krumlov, obzvláště jeho historické jádro, se pyšní úctyhodným architektonickým bohatstvím. Při procházkách křivolakými, spletitými uličkami narazíte na malebné měšťanské domy, středověké krčmy a kavárny, kašnu s morovým sloupem, renesanční budovu radnice a další pamětihodnosti, díky kterým je duch tohoto místa tak silný.

Historické centrum Českého Krumlova

Historické centrum Českého Krumlova

Státní hrad a zámek Český Krumlov

Impozantní stavba gotického hradu a renesančního zámku Český Krumlov tyčící se nad skálou na břehu řeky Vltavy nadchne nejen pozoruhodnou architekturou, ale i svojí rozlohou, neboť patří k nejrozsáhlejším zámeckým areálům ve střední Evropě. K objektu patří i rozlehlá zámecká zahrada s kaskádovitou fontánou, ale hlavně s unikátním otáčivým hledištěm pro divadlo pod širým nebem.

Státní hrad a zámek Český Krumlov

Státní hrad a zámek Český Krumlov

Muzeum útrpného práva

Přímo v historickém centru města, v nově zrekonstruovaných sklepních prostorách starobylé radnice, se nachází muzeum útrpného práva neboli tortury. Zde si můžete prohlédnout kolem 100 exponátů mučicích nástrojů, 10 voskových figurín mučených nešťastníků, zvukové a hlavně speciální audiovizuální efekty (poprava mečem a upálení čarodějnic) pak celkovou tajemnou atmosféru středověkého žaláře a mučírny dotvářejí.

Muzeum útrpného práva

Muzeum útrpného práva

Muzeum voskových figurín – Wax museum

Dalším muzeem, které stojí za prohlídku, je muzeum voskových figurín osobností české i světové historie, ale i současnosti. Z českých velikánů jsou to např. Vlasta Burian, Švejk, Karel IV, František Josef I, Václav Havel, ze zahraničních osobností Charlie Chaplin, Michaela Jackson, Tina Turner a mnoho dalších.

Ve sklepních prostorách je zbudováno středověké městečko. Některé figuríny jsou zasazeny do prostředí krčmy, hrnčířské nebo alchymistické dílny, díky čemuž mohou návštěvníci nahlédnout do života obyčejných lidí, vidět je při práci a do sytosti tak nasát atmosféru dávných dob.

Doporučuji zakoupit zvýhodněnou, kombinovanou vstupenku zároveň do zrcadlového bludiště a muzea útrpného práva.

Grafitový důl v Českém Krumlově

Návštěvou grafitového dolu v Českém Krumlově potěšíte hlavně děti, neboť se jedná o prohlídku dobrodružnou, plnou napětí a tajemna. Exkurze do dolu probíhá, jak jinak, než v podzemí, kam vás zaveze důlní vláček, kterým dříve jezdili horníci do práce. Před vstupem do dolu obdržíte speciální oblečení – overal, helmu, holínky a také svítilnu. Teplota v dole je cca 10°C, proto nezapomeňte na teplé oblečení, které si pod overal podvlečete. Prohlídka probíhá za přítomnosti průvodce, který vás seznámí s historií těžby a náročností hornické profese. V podzemí můžete spatřit horninu obsahující grafit, nástroje používané k těžbě, vozíky na přepravu horniny, ale díky obsahu vápence v okolních horninách i částečnou krasovou výzdobu.

Grafitový důl v Českém Krumlově

Grafitový důl v Českém Krumlově

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín