Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cesta kolem světa nemusí zůstat jen snem!

Cesta kolem světa

Cesta kolem světa

Možná patříte mezi vášnivé cestovatele, kteří během nudné pracovní porady sní o dalekých cestách a kufr nechávají pro jistotu vždy na snadno dostupném místě. Zkuste si představit, že objedete během krátké doby desítky světových metropolí a vystavíte své tělo paprskům na těch nejproslulejších plážích. O cestě kolem světa už nemusíte jen snít. Stačí mít dostatek odvahy, dobrodružnou duši, platné cestovní doklady, dostatek peněz i místa na paměťové kartě fotoaparátu. Důležité je i rozhodnutí, zda chcete navštívit co nejvíce zemí nebo se zaměřit spíše na zážitky.

Cesta kolem světa - plánování je důležité

Pro cestu kolem světa je důležité správné načasování. Madeira je nejkrásnější v plném květu. Marocká Sahara v zimě. Středomořské pláže v létě. Brazilskou živočišnost si nejlépe vychutnáte během karnevalu. Pobyt v Thajsku by vám mohlo zkazit období dešťů. Ramadán v arabských zemích se může nepříjemně podepsat na ochotě hotelového personálu či místních průvodců. Byla by škoda vynechat proslulou rajčatovou bitvu La Tomatina ve Španělsku nebo oslavy Nového roku v Číně.

Sahara, Maroko

Sahara, Maroko

Naplánování dokonalé cesty kolem světa si vyžádá mnoho hodin pečlivých příprav. Možná i škrtání v seznamu vysněných destinací. Není radno podcenit cestovní pojištění, dokonalé nastudování letových řádů i dopravních předpisů v jednotlivých zemích. Samozřejmostí by měla být dobrá znalost alespoň jednoho světového jazyka. Dobří plánovači se musí někdy rozhodovat mezi hlasem srdce a zdravým rozumem. Je třeba zvážit své finanční i fyzické možnosti. Krkolomné horské výstupy nebo dlouhé tůry vypadají na stránkách cestopisů romanticky. Realita by mohla být pro plážového povaleče poněkud bolestná. Ve svém programu se můžete zaměřit na světové metropole, historické památky, unikátní ekosystémy nebo kulinářské zážitky. Podcenit byste neměli ani odpočinek.

Plánováni cesty kolem světa

Plánováni cesty kolem světa

Cesta kolem světa s cestovní kanceláří

Pokud sebekriticky uznáte, že je vytvoření několika stránkového itineráře nad vaše možnosti, můžete prozkoumat programy vytvořené cestovními kancelářemi. Během necelých dvou měsíců můžete navštívit třeba plovoucí trhy v Bangkoku, prohlédnout si australskou metropoli Syndney z nejvyšší budovy Sydney Tower, potápět se u Velkého bariérového útesu nebo prožít dobrodružství uprostřed deštných pralesů Národního parku Daintree.

Plovoucí trhy v Bangkoku

Plovoucí trhy v Bangkoku

To nejlepší z Nového Zélandu zažijete během prohlídky Aucklandu, gejzírů a národních parků u města Rotorua, při koupání v termálních pramenech národního parku Waio-Tapu nebo u některé ze sopek v Národním parku Tongario. Jako další v pořadí jsou na programu ostrovy Tahiti, pohádkový ostrov Bora Bora, město andělů a filmových hvězd Los Angeles či hříšné Las Vegas.

Bora Bora

Bora Bora

Mezi zástupci Jižní Ameriky se skví Peru s historickým horským městem Cusco, jediným do dnes obývaným městem Inků, Ollantaytambo či legendární ztracené město Inků Machu Picchu. Chile vám uhrane historickými památkami i chutí místních vín. Velikonoční ostrovy vystřídá Brazílie s několika denní relaxací v Rio de Janeiro a následný přelet zpět do Evropy. To vše můžete zažít v doprovodu zkušeného průvodce, který vám pomůže s nezbytnými formalitami a prohlídky vyšperkuje odborným výkladem.

Velikonoční ostrov

Velikonoční ostrov

Plavba kolem světa

Svět byl již mnohokrát obejit, obeplut i obletěn a tak záleží jen na vás jaký způsob dopravy je vám nejbližší. Pro nás suchozemce je lákavá i možnost cesty kolem světa na palubě luxusní zaoceánské lodi. Pokud netrpíte mořskou nemocí a ze spaní vás nebudí katastrofické scény z filmu Titanic, pak by tento typ dopravy mohl být pro vás tím pravým. Gigantické výletní lodě pojmou na své paluby až několik tisíc cestujících. Nemusíte se bát, že byste se během dlouhé plavby nudili. Samozřejmou součástí většiny lodí bývá divadelní sál, diskotéka, knihovna, internetová kavárna, obchodní arkáda, posilovna, bowlingová dráha, wellness centrum, luxusní restaurace, dětská hřiště, bazény, opalovací terasy i super luxusní kajuty. Pro dávné mořeplavce trpící kurdějemi by prohlídka těchto plovoucích měst, musela být obzvláště kuriózní podívanou.

Plavba kolem světa

Plavba kolem světa

Po nalodění v některém z evropských přístavů se můžete těšit na prohlídku tak dokonale fotogenických míst jakými jsou například Funchal (Madeira), Philipsburg (Svatý Martin), Charlotte Amalie (Britské panenské ostrovy), San Juan (Portoriko), Willemstad (Curacao), Oranjestad (Aruba), Santa Marta (Kolumbie), Cristobal (Panama), Puntarenas (Kostarika), Corinto (Nikaragua), Puerto Qetzal (Guatemala), Puerto Vallarta (Mexico), San Diego či Los Angeles (USA), Honolulu (Havaj), Pepeete (Tahiti), Moorea (Francouzská Polynésie), Bora Bora, Pago Pago (Americká Samoa), Apia (Západní Samoa), Tonga, Lautoka (Fidži), Bay of Islands (Nový Zéland), Sydney (Austrálie), Singapur, Port Klang (Malajsie), Phuket (Thajsko), Colombo (Srí Lanka), Malé (Maledivy), Dubaj (SAE), Khasab (Omán), Aquaba (Jordánsko), Heraklion (Řecko), Civitavecchia (Itálie) či Marseille (Francie).

Honolulu (Havaj)

Honolulu (Havaj)

V každém z přístavů si můžete naplánovat vlastní program nebo se zúčastnit některého z fakultativních výletů. Několika denní přesuny vám zpestří divadelní vystoupení, návštěva kasina, barmanská show, ochutnávka pokrmů připravovaných prvotřídními šéfkuchaři, nákupy v luxusních obchodech nebo sledování některého z mnoha animačních programů. Romantické duše ocení třeba pozorování hvězd odrážejících se na mořské hladině.

Romantický západ slunce na lodi

Romantický západ slunce na lodi

Ať už si pro svou vysněnou cestu kolem světa zvolíte jakýkoli dopravní prostředek a jakoukoli trasu, zkuste ji projít s úsměvem na tváři a v příjemné společnosti. Vždyť jedno staré japonské přísloví praví, že i tisícimílová cesta začíná prvním krokem. Tak ať je ten váš první krok začátkem něčeho velkého.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín