Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cestování letadlem s kočárkem

Cestování s kočárkem

Cestování s kočárkem

Plánujete dovolenou s miminkem a máte obavy, jak přečkáte dobu před odletem letadla? Nejste si jisti, jak vaše ratolest zvládne několikahodinový pobyt v letištní hale bez kočárku? Na obavy zapomeňte, není jediný důvod, proč nechávat kočárek doma.

Jaký typ kočárku je do letadla vhodný?

Nejideálnější je jednoduchý skládací golfový kočárek, který po složení zabírá málo místa. U bezpečnostní kontroly by se měl vejít do rentgenového rámu. Pokud by byl širší, například hluboký kočár, bude jej nutno zkontrolovat ručním scannerem. Kočárek, na kterém si zakládáte, nechte raději doma. Pro tuto příležitost je vhodné zvolit starší typ, u kterého vás nebude mrzet jeho případné drobné poškrábání či ušpinění.

Vlastní nebo půjčený kočárek pro cestu letadlem?

Cestování s dětmi

Cestování s dětmi

Pokud se rozhodnete cestovat bez kočárku, můžete využít nabídky některých letišť, která vám zdarma kočárek zapůjčí, a to na celou dobu, kterou na letišti strávíte. Tuto možnost u nás nabízí Letiště Václava Havla v Praze.

Odbavení zavazadel a kočárků při letecké dopravě

Cestování s kočárkem

Cestování s kočárkem

Nespornou výhodou je, že rodiny s dětmi bývají odbavovány přednostně. Nemusíte se tedy obávat nekonečných front a s tím spojeného dlouhého čekání. Kočárek při odbavování zavazadel nahlaste (v cizině se běžně používá výraz „buggy“) a připojte informaci, zda je složen z jednoho nebo dvou dílů. Personál jej označí páskou - dvoudílný dvěma páskami - stejně jako ostatní zavazadla, avšak s tím rozdílem, že kočárek vám zůstane k dispozici po celou dobu vašeho pobytu na letišti. Máte-li dítě, které již chodí, a vy se domníváte, že dobu do odletu zvládne v pohodě a klidu bez kočárku, můžete samozřejmě kočárek odevzdat již při odbavení společně s ostatními zavazadly.

Přeprava kočárku letadlem

S kočárkem dojedete až k letadlu, kde jej personál letecké společnosti uloží do zavazadlového prostoru. Tato služba je obvykle zdarma. Kočárek do letadla ve většině případů kvůli nedostatku prostoru vzít nelze, nicméně vždy záleží na domluvě s konkrétní leteckou společností. Po přistání vám kočárek vyjede na pásu s ostatními zavazadly, avšak pokud se tak nestane, nepanikařte, některá letiště používají pro tato zavazadla speciální pásy

Leťte třeba do Bulharska!

Let s přestupy a kočárek

Cestování s dětmi

Cestování s dětmi

V případě, že vás čeká dlouhý let s jedním nebo více přestupy, je vhodné přibalit do příručního zavazadla nosítko nebo šátek. Při pobytu na letišti při mezipřistání vám nikdo kočárek ze zavazadlového prostoru nevydá, proto jsou tyto pomůcky více než vhodné. Větší komfort a pohodlí při čekání na navazující let oceníte nejen vy, ale hlavně vaše děťátko.

Ověřte si informace ohledně přepravy kočárku u letecké společnosti

Jelikož se mohou přepravní podmínky různých leteckých společností v některých bodech lišit, nic nezkazíte, když si informace ohledně přepravy a užití kočárku ověříte přímo u letecké společnosti, se kterou máte v plánu let absolvovat. Informace bývají uveřejněny na internetu většinou v sekci Odbavení zavazadel.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín