Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cestovní pojištění: Neviditelný strážce vaší dovolené

Dovolená u moře

Dovolená u moře Shutterstock

Věděli jste, že mezi nejčastěji řešené pojistné události v zahraničí patří střevní viróza? Když jedete na dovolenou, většinou toužíte po tom, hodit starosti za hlavu a užít si zasloužené volno. I když nejste fanda adrenalinových sportů a těšíte se dobrému zdraví, je třeba počítat s tím, že některé věci prostě ovlivnit nejdou, protože je píše sám život. Ale kdo je připraven, není zaskočen! Neočekávané situace za vás vyřeší cestovní pojištění a vy si tak svou dovolenou můžete užít na maximum.

Co ovlivní cenu pojistky

Rodinná dovolená u moře

Rodinná dovolená u moře Shutterstock

Na trhu je k dostání mnoho druhů cestovního pojištění a jeho cena se různí hlavně podle toho, do jaké destinace máte namířeno. Připlatíte si v případě cesty do exotických zemí a vůbec nejdražší je pojištění do Spojených států amerických, Kanady a Mexika, kde jsou oproti zbytku světa náklady na zdravotní péči až desetinásobné. Hlouběji do kapsy sáhnete i u destinací jako je Dominikánská republika, Zanzibar nebo Kuba.

Ceny se různí také podle toho, jak je v dané zemi nastaven zdravotní systém. Našince zvyklého na české zdravotinictví pak možná překvapí fakt, že v exotických destinacích typu Vietnam, Singapur, nebo Dominikánská republika se turista většinou nedostane do zařízení, kde jsou ošetřováni místní, ale vždy do soukromého zdravotnického zařízení pro turisty. A tam si za péči o vás nechají náležitě zaplatit. Toto pravidlo pak platí i u oblíbených prázdninových lokací jako Řecko, Turecko či Egypt.

Dalším rozhodujícím faktorem je pak délka dovolené a věk cestovatelů. Z tohoto pohledu rozlišujeme tři skupiny: děti do 15 let, dospělé 15 až 69 let a seniory nad 70 let, přičemž děti mají pojištění levnější, senioři naopak nejdražší. Zároveň platí, že čím vyšší je cena zájezdu, tím více se vám pojistka prodraží, protože její součástí je i pojištění storno poplatků.

Objevujte s námi svět

Sport na dovolené

Adrenalinové sporty

Adrenalinové sporty Shutterstock

Je logické, že pokud se chystáte na klidný jógový pobyt, zaplatíte za pojistku méně než za adrenalinový lyžařský zájezd s freestyle lyžováním a heliskiingem. Takzvané rizikové sporty vaši peněženku zatíží nejvíc a každá pojišťovna má konkrétní druhy těchto aktivit individuálně vyjmenované ve svých podmínkách. Existuje však skupina sportovních radovánek, které jsou nepojistitelné a případné zdravotní komplikace a jejich úhrada je pak vždy na vašich bedrech. Zpravidla mezi ně patří cliff-diving, jachting na oceánu, lov exotické divoké zvěře, některé motoristické sporty nebo třeba potápění pod ledem.

Oslavte příchod jara dovolenou: Kam vyrazit v březnu?

Čtěte také:

Oslavte příchod jara dovolenou: Kam vyrazit v březnu?

Jak se vyznat v připojištění

Cestování

Cestování Shutterstock

Úrazové pojištění, pojištění odpovědnosti či zavazadel, tohle vše byste si měli pohlídat, než vyrazíte do zahraničí vstříc novým zážitkům. Vyjmenované položky mohou někdy být nazývány jako připojištění a je důležité je mít ve smlouvě zahrnuté. Ke stornu zájezdu mívají klienti pojišťoven ve většině případů zahrnutou i spoluúčast, a to zpravidla ve výši 20 %. Pořídit si můžete i připojištění na nulovou spoluúčast, kdy je klient plně kompenzován v případě storna zájezdu a může si tak svou dovolenou užít zcela bez starostí.

Během pandemie začaly pojišťovny a cestovní kanceláře nabízet speciální covidové připojištění, které kryje i preventivní karanténu v destinaci a další výdaje. V případě, že si kvůli covidu musíte pobyt prodloužit, nemáte s tím žádné výdaje navíc. Ve chvíli, kdy by čísla nakažených začala opět růst, se jistě vyplatí i tato možnost. Klasikou je potom připojištění zmíněného rizikového sportu.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Když sebou máte i malé cestovatele

Děti u moře

Děti u moře Shutterstock

Pokud jsou součástí vaší výpravy děti, berte na ně v otázce pojištění zřetel. Rodinám se vždy vyplatí komplexní pojištění včetně storna. Každý rodič mnohokrát za život zažil situaci, kdy musel ze dne na den zrušit svoje plány, kvůli dětské nemoci. V případě, že se vám tohle stane před odjezdem na dovolenou, většinou necestuje nikdo a zájezd se stornuje. Zájezd k moři se dvěma dětmi vyjde v průměru zhruba na 70 tisíc korun a bez pojištění storna o celou tuto částku přijdete. U malých neposedů navíc existuje mnohem vyšší riziko úrazu, proto si ohlídejte výši částky pro léčebné limity. Je dobré mít ji nastavenou na co nejvyšší možnou míru. 

Dovolená s dětmi v Egyptě: Představujeme nejoblíbenější rodinné hotely

Čtěte také:

Dovolená s dětmi v Egyptě: Představujeme nejoblíbenější rodinné hotely

Kde se u pojištění nejčasteji chybuje

Asistenční služba

Asistenční služba Shutterstock

Cestovní pojištění uzavírejte už kvůli případným storno poplatkům s předstihem, a nikoli až na cestách. Ať už se vám v zahraničí přihodí jakékoli potíže, vždy konzultujte ten nejlepší postup s asistenční službou vaší pojišťovny. Také u sebe pokaždé mějte všechny podklady k cestovnímu pojištění. A nespoléhejte se na celoroční pojištění, které jste dostali ke kreditní kartě. Ve většině případů má takové pojištění naprosto nedostačující limit a léčebné výlohy tu končí například na 500 tisících korunách, nebo mimo Evropu dokonce vůbec neplatí. 

Pamatujte, že i cestovní pojištění má své výluky. Seznamte se s nimi včas!

Zájezdy k moři

18.03.2024 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín