Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cestujte v čase: od pravěku po středověk

Napadlo vás někdy, jaké by to bylo vrátit o několik staletí či tisíciletí v čase zpět? Díky dochovaným památkám, němým to svědkům dob dávno minulých, máte jedinečnou možnost vzrušující, byť jen pomyslnou cestu v čase podniknout….

Pravěk (3 mil – 4500 př. n. l.)

Göbekli Tepe (Turecko)

Nedaleko tureckého města Urfa se nachází pozoruhodné archeologické naleziště Göbekli Tepe (česky „Břichatý“ nebo „Pupkatý kopec“). Právě zde byl objeven nejstarší známý chrámový komplex, který vznikl před úctyhodnými 12 tis. lety. Pozoruhodná stavba je tvořena mnohatunovými vápencovými pilíři vytesanými z jednoho kusu vápence, které jsou seskupeny  do kruhových útvarů. K jakým účelům objekt dávným civilizacím sloužil, není přesně známo, vědci a archeologové se však domnívají, že měl spirituální význam.

Göbekli Tepe (Turecko)

Göbekli Tepe (Turecko)

Ggantija Megalithic Temples (Malta)

Prehistorický chrám Ggantija („Věž obrů“) je nejstarší kamennou stavbou na světě. Unikátní svatyně obřích rozměrů se nachází uprostřed mimořádné archeologické lokality v oblasti Xaghra na ostrově Gozo. Ggantija se skládá ze dvou megalitických chrámových jednotek, které jsou spojeny mohutnou zdí v jeden objekt. Památník byl postaven během několika staletí, přičemž nejstarší část pochází z roku 3600 př. n. l. Chrám byl díky svým rozměrům dlouho považován za dílo obrů, což se promítlo i do jeho názvu. V Ggantiji byly nalezeny různé předměty, mimo jiné i vzácné sošky nebo jejich části což naznačuje, že svatyně pravděpodobně sloužila k náboženským rituálům a uctívání.

Ggantija Megalithic Temples (Malta)

Ggantija Megalithic Temples (Malta)

Skara Brae (Skotsko)

Kamenná neolitická osada Skara Brae u severního pobřeží Skotska byla objevena roku 1850 ve velmi zachovalém stavu, díky čemuž je zařazena na Seznam světového dědictví UNESCO. Pod mohutnými písečnými dunami bylo ukryto deset kamenných domů. Vesnice byla obydlena mezi lety 3100 – 2500 př. n. l. a je tedy starší než egyptské pyramidy. O vesnici či osadu se v pravém slova smyslu nejedná, jde spíše o seskupení domů či velkých místností zahloubených do země a vyzděných plochými kameny bez jakéhokoliv pojiva. Jednotlivé místnosti jsou spojeny společnou krytou chodbou. Díky chybějícím střechám máte jedinečnou možnost nahlédnout seshora do nitra samotných domků, dovnitř však můžete vejít i klasicky. V místnostech zůstaly zachovány kamenné police, lůžka, odvodňovací kanály, ohniště. Vzhledem ke stáří nálezu a jeho zachovalému stavu se jedná o skutečně ohromující nález celosvětového významu.

Skara Brae (Skotsko)

Skara Brae (Skotsko)

Starověk (4500 př. n. l. – 6. stol. n. l.)

Pyramidy + Sfinga (Egypt)

Pyramidy a Sfinga patří bezesporu k hlavním symbolům Egypta. Snad každý návštěvník je při své cestě spatřil nebo přinejmenším spatřit toužil. Nic neproslavilo Egypt po celém světě tak, jako právě tyto fascinující památky. Pyramidy v Gíze jsou jedním ze Sedmi divů světa. Na gízské plošině se nacházejí 3 hlavní pyramidy, a to největší a nejstarší Cheopsova (Velká) pyramida vysoká necelých 140 metrů, dále Chefrénova (Rachefova) pyramida a nejmenší Menkaureova pyramida. Každá pyramida sloužila jako hrobka jiného egyptského krále. Nedaleko Chefrénovy pyramidy stojí Sfinga – obrovská socha ležícího lva s lidskou hlavou vytesaná z jednoho kusu kamene, která komplex pyramid hlídá.

Pyramidy + Sfinga (Egypt)

Pyramidy + Sfinga (Egypt)

Forum Romanum (Řím)

Forum Romanum (Foro Romano) je nejstarším místem v Římě a také někdejším centrem veškerého dění. Právě zde v dobách starověkého Říma stály baziliky, senát, mramorové chrámy, tržnice. Nejvýznamnějšími památkami Fora jsou vítězné oblouky Tita, Augusta a Severa. Právě Oblouk Septimia Severa patří k nejzachovalejším památkám ve Foru. Ačkoliv byl postaven již v roce 203, stojí na stejném místě téměř nepoškozen dodnes. Vidět můžete i další pozůstatky významných staveb, např. Chrám Venuše a Romy, Chrám Antonia a Faustiny, zbytky Saturnova chrámu, Baziliky Giulia apod.

Forum Romanum (Řím)

Forum Romanum (Řím)

Chattušaš (Turecko)

Hlavní město chetitské říše, Chattušaš, bylo založeno tajemným národem Chetitů okolo roku 2500 př. n. l. na území dnešního Turecka. Celý areál je obehnán šestikilometrovými hradbami s několika vstupními branami, z nichž nejzachovalejší je Lví brána (Aslan Kapisi). Město bylo vybudováno v horách a plnilo tak funkci nedobytné pevnosti, ve které žilo ve své době až 50 tisíc obyvatel. Chetité stavěli většinu staveb z hlíny a dřeva, proto uvnitř města žádné pozůstatky těchto staveb nenajdete. Městské hradby a nízké obvodové zdi chrámů jsou vesměs to jediné, co se z dřívější, jistě zajímavé architektury dochovalo. Velkou senzací byl nález pěti obrovských knihoven s 35 tisíci bronzových a hliněných destiček s klínovým písmem, který byl učiněn roku 1906. K rozluštění písma přispěl velkou měrou i český rodák Bedřich Hrozný, čímž se nesmazatelně zapsal do světové historie.

Chattušaš (Turecko)

Chattušaš (Turecko)

Středověk (6. – 15. století)

Mont Saint Michel (Francie)

Mont Saint Michel, česky Hora svatého Michaela, je jednou z nejnavštěvovanějších památek Francie. Jedná se o podivuhodné seskupení několika budov – gotického klášterního komplexu, opatského chrámu, masivních hradeb a malé vesničky. Všechny stavby byly vybudovány na skalnatém ostrůvku uprostřed mořské zátoky mezi Bretaní a Normandií. Tajuplný ostrůvek byl od roku 1879 spojen s pevninou více než 900m dlouhou hrází, která je od roku 2014 nahrazena moderním, pevným mostem. Toto místo se může pochlubit unikátní přírodní zajímavostí, a to největším rozdílem mezi přílivem a odlivem v celé Evropě, který činí až 15 metrů během pouhých šesti hodin.

Mont Saint Michel (Francie)

Mont Saint Michel (Francie)

Hagia Sofia (Istanbul)

Hagia Sofia neboli Chrám Boží moudrosti byl postaven před více než 1400 lety a je považován za symbol Istanbulu. Někdejší byzantský svatostánek se stavěl několik desítek let, dokončen a otevřen byl za vlády císaře Justiniána I. Velikého. Ve své době byl největší křesťanskou stavbou světa a své prvenství si držel po několik staletí, než ji z pomyslného trůnu sesadila katedrála v Seville. Unikátní stavba s výjimečným interiérem dnes slouží jako muzeum, ve kterém je však zakázáno se modlit, a to jak křesťanům, tak i muslimům.

Hagia Sofia (Istanbul)

Hagia Sofia (Istanbul)

Chichen Itza (Mexiko)

Starobylé mayské město Chichen Itza na poloostrově Yucatán založil kolem roku 525 n. l. mayský kmen Itzá. V dobách své největší slávy bývalo jedním z největších mayských městských center na poloostrově. Nejznámější stavbou je Kukulkánova pyramida neboli chrám zasvěcený bohu přírodních živlů. Uvnitř pyramidy je ukryta ještě jedna menší pyramida s velkou sochou mayského boha deště jménem Chaac Mool. Fascinující je i místní observatoř, která podává svědectví o obrovských astronomických znalostech dávné mayské civilizace. Pozůstatky města Chichen Itza byly před několika lety zařazeny na seznam novodobých sedmi divů světa.

Chichen Itza (Mexiko)

Chichen Itza (Mexiko)

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Přáli byste si navštívit tuto lokalitu? Stačí si vybrat.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín