Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

TOP 5 destinací s 50 odstíny akvamarínu

Pláž Kaputas, Turecko

Pláž Kaputas, Turecko Shutterstock

Jste duší vodní živočich a neumíte si dovolenou představit bez šplouchání moře? Vydejte se s námi na pomyslný výlet do míst, kterým kralují nádherné pláže a slaná voda tu má více než padesát odstínů tyrkysu. Možná budete překvapeni, ale na místa, která kralují žebříčku 5 nejmodřejších mořských vod, nemusíte cestovat přes půlku světa.

Pláž Mirror, Albánie

Pláž Mirror, Albánie

Pláž Mirror, Albánie Shutterstock

Přístavní město Sarandë na jihu Albánie, se kromě mnoha památek UNESCO, může chlubit pobřežím, kde se písčitá pláž mění v blankytně modrou mořskou hladinu. Z vody i ze souše vyčnívají nepřehlédnutelné útesy a snadno tu dohlédnete až na protější řecký ostrov Korfu. Sarandë je zároveň vstupní branou na tzv. Albánskou riviéru. Osada, kterou založili v 5. století př. n. l. v chráněné zátoce Řekové, je dnes tepajícím letoviskem. Nenechte si ujít návštěvu hradu Lëkurësi, v jehož útrobách najdete báječnou restauraci, z jejíž terasy lze pozorovat bezkonkurenčně nejkrásnější západ slunce nad mořskou hladinou v celé Albánii. 

Zájezdy do Albánie

Paralia Mpouka (Long Beach), Řecko

Long Beach v Paralia, Řecko

Long Beach v Paralia, Řecko Shutterstock

Pokud jste doteď dávali přednost řeckým ostrovům, vězte, že i pevninská část má co nabídnout. Letovisko Paralia na Olympské riviéře disponuje dlouhatánskou oblázkovou pláží, vlnami s barvou tyrkysu a vyžitím pro rodiny, sportovce i milovníky dobrého jídla a pití. Udělejte si výlet do bájemi opředeného pohoří Olymp nebo do prastaré vesničky Katafigi, kde se narodil Alexis Zorba. Právě ten inspiroval řeckého prozaika, básníka a dramatika Nikose Kazantzakise k napsání slavné novely Řek Zorba. 

Dovolená v Řecku

Kassiopi, Řecko

Rybářský přístav v Kassiopi

Rybářský přístav v Kassiopi Shutterstock

Původně rybářská obec Kassiopi se nachází na řeckém Korfu, kterému se přezdívá smaragdový ostrov. Barevné spektrum pláží tu začíná u zelených cypřišů a pokračuje přes bílé oblázky, až po tyrkysově modrou vodu s bohatým podmořským životem. Pokud toužíte po nejlepším výhledu na celé letovisko, vystoupejte k ruinám pevnosti ze 14. století nad městem. Uvidíte nejen pozoruhodný podkovovitý rybářský přístav a okolí, ale dohlédnete až k břehům Albánie. Pár minut cesty od Kassiopi stojí Bílá vila, místo kde napsal velkou část svých knih anglický spisovatel Lawrence Durrell.

Zájezdy na Korfu

Plage de la Vernette, Francie

Plage de la Vernette, Francie

Plage de la Vernette, Francie Shutterstock

Divoký klenot ukrytý mezi skalnatými útesy, obklopený bujnou vegetací – taková je akvamarínová Plage de la Vernette na francouzském Azurovém pobřeží. Užijte si pohádkové západy slunce ve stínu borovic, obklopeni přírodou a božským klidem. Jen několik kilometrů od místa najdete legendární přístavní město Toulon, dějiště mnoha námořních bitev a metropoli plnou památek. Kouzlo pravé Francie na vás dýchne na náměstí Place de la Liberté, kterému vévodí obrovská kašna, pískovcové schody a historická budova divadla Théâtre Liberté. Usedněte do některé z kaváren, uždibujte croissant, popíjejte víno a nechte se unášet na vlně přítomného okamžiku. 

Dovolená ve Francii

Kaputas Beach, Turecko

Kaputas Beach, Turecko

Kaputas Beach, Turecko Shutterstock

Malebné místo v blízkosti tureckého města Kaş, je vyhlášenou mekkou všech influencerů, kteří si chtějí pořídit obrázek uprostřed kulis s křišťálovou vodou a zlatým pískem. Dokonalý relax tu zažijí i všichni ostatní, kteří touží po blankytné hladině s výhledem na horské masivy. Až se dosyta nabažíte plážových radovánek, vyrazte nasát atmosféru arabské tržnice Uzun Çarşı, ve staré části mestečka Kaş. Nakoupit tu můžete ručně vyráběné látky, šperky, koření i dekorace. 

Zájezdy do Turecka

16.04.2024 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín