Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cesty za českým a moravským vínem 2017

Plútarchos kdysi řekl, že víno je mezi nápoji ten nejprospěšnější, mezi léky nejchutnější a mezi potravinami nejpříjemnější. Svatá pravda. A když se k němu připojí něco dobrého na zub, třeba tradiční frgál nebo křupavé slané tyčinky přímo z pece, je výsledný zážitek ještě úžasnější. Vydáme-li se na některý z oblíbených českých festivalů či vinobraní, můžeme si být jistí, že kromě mlsného jazýčku potěšíme i oko a ducha díky bohatému kulturnímu programu. Nabídka je vskutku pestrá.

Znojemské historické vinobraní (15.–17. září 2017)

Jako každý rok se i letos město Znojmo ponoří hluboko do minulosti a v jeho ulicích zavládne středověk. Přijďte ochutnat burčák a zakousněte si k němu křehký trdelník, dozlatova opečené brambůrky nebo nějakou tu klobásku. Slavnosti, které trvají celé tři dny, pobaví děti i dospělé. Zhlédněte atraktivní ohnivou show, rytířské turnaje, šermířské souboje, přehlídku dravců nebo populární průvod krále Jana Lucemburského, při němž létají vzduchem zlaté penízky. Když nějakou minci chytnete, můžete si ji schovat na památku nebo použít místo vstupenky na příští rok. To už stojí za trochu nepohodlí v tlačenici. Znojemské vinobraní je opravdu hojně navštěvováno, což mají na svědomí samozřejmě i pěvecké hvězdy, které tu vystupují. Letos jsou největšími taháky Michal Hrůza, Ewa Farna a Vojta Dyk. Vstupenky lze zakoupit na místě.

Václavský jarmark a Zámecké burčákové slavnosti ve Slavkově u Brna (23. září 2017)

Také letos se ve slavkovském zámeckém parku uskuteční tradiční Václavský jarmark, a to od 9:00 do 17:00. Vstup je jako vždy volný. Desítky stánků nabídnou k zakoupení různé dekorativní předměty, řemeslné výrobky nebo bižuterii. Potěšte se výtečným burčákem, trdelníkem, palačinkami nebo pečínkou a zažijte krásnou podzimní atmosféru.

Zámek Slavkov

Zámek Slavkov

Sedlecké vinobraní (30. září 2017)

Zakončete vinařskou turistickou sezónu zábavně a stylově na sedlecké slavnosti. Kupte si lahodný burčák, ochutnávejte víno a přikusujte speciality z grilu za doprovodu cimbálové muziky Jožky Šumaře a hudební skupiny Apollo Lednice. Začíná se v 10 hodin a vstup je zdarma, tak to nezmeškejte!

Burčákové slavnosti v Hustopečích (5.–7. října 2017)

Třídenní oslavy vína v Hustopečích jsou časem humoru a recese, ale i poučení. Chcete se dozvědět například, co je to Burčáková unie? Nebo jak vypadá obří kvasinka vinná? Tady se dozvíte ještě mnohem víc, a to v příjemné historické atmosféře na Dukelském náměstí, kde v pátek 6. října vystoupí kapela Monkey Business. Vstupné zakoupíte v předprodeji i na místě.

Festival vína v Českém Krumlově (od 20. října do 30. listopadu 2017)

Festival vína Český Krumlov nabídne tuzemská i zahraniční vína, gastronomické lahůdky a posezení s uznávanými sommeliéry. Vstupenky jsou poněkud dražší, v pestrém programu však nebude chybět ani příjezd sv. Martina a oslava svatomartinského vína, tedy prvního vína ročníku, s nímž si dle tradice můžete poprvé přiťuknout až na sv. Martina 11. listopadu v 11 hodin.

Festival vína Český Krumlov

Slavnost svatomartinských vín na Karlštejně (11. listopadu 2017)

Také na Karlštejně se budou ochutnávat svěží svatomartinská vína, a to za zvuků cimbálové muziky Žandár. Přijďte si 11. 11. zazpívat i zatancovat do sálu restaurace U Janů. První láhev se otevírá v 11:11.

Od 30. září do 1. října se můžete zúčastnit taktéž Karlštejnského vinobraní a užít si koncerty historické, folkové i lidové hudby, šermířská vystoupení přímo na hradě i v podhradí, středověký jarmark, výuku historických tanců, velký rytířský turnaj, vystoupení trubačů a šašků, vepřové hody a mnoho, mnoho dalšího…

Karlštejn

Karlštejn

Jak vidno, otevírá se nám letos nespočet malebných cest za kvalitním vínem. Termíny dalších zajímavých akcí hledejte v kalendáři na stránkách věnovaných vínům z Moravy i z Čech. Přejeme vám dobrou chuť i nezapomenutelné kulturní zážitky.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín