Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chefchaouen – modré město plné hašiše

Pohled na Chefchaouen

Pohled na Chefchaouen

Každý, kdo od návštěvy Maroka očekává něco nevšedního, musí navštívit Chefchaouen. Na tomto exotickém místě naleznete nejen krásnou marockou architekturu a bohatou historii, ale také obrovské množství hašiše, který je na zdejších stáncích běžně v prodeji. Spolu s okouzlující přírodou a fascinující kulturou tak máme místo, které rozhodně splní představy každého dobrodruha.

Královské město

Nejen s městem, ale s celým krajem se pojí velice zajímavá historie. Oblast byla považována za svatou, jelikož se zde nachází hrobka prince Abdessalama Ben Mchicha, jednoho ze čtyř pilířů islámu a patrona kočovného kmene. Město samotné pak bylo založeno roku 1471 princem Rašidem a mělo sloužit jako základna k útokům na Portugalce. Období rozkvětu střídaly roky bídy, které nakonec zvítězily. Město na dlouho zcela upadlo a svůj historický význam získalo až po letech, kdy se stalo velice oblíbeným a vyhledávaným mezi turisty. Dnes je turismus hlavním zdrojem financí Chefchaouenu a město je tak součástí populárního okruhu severní částí Maroka.

Většinu z celkem 42 914 obyvatel tvoří muslimští a arabští uprchlíci, což se také projevilo na místní architektuře. Andaluský charakter staveb se projevuje především menší zdobeností a honosností, také střechy se o dost liší od těch, které známe. Velkým kontrastem této jednoduchosti jsou pak honosné mramorové paláce, které jsou rovněž pro evropany dost netradiční záležitostí.

Chefchaouen

Chefchaouen

Modré ulice

Přezdívka „modré město“ rozhodně nevznikla jen tak – budovy, schody, chodníky, vše je natřené na modro. Nejedná se však o nudné jednolité stavby, nýbrž o různé odstíny modré, navíc lemované zlatou kamennou zdí. Tradice barvení stěn na modro byla zavedena právě židovskými uprchlíky, kteří věřili, že pohled na cokoli modrého evokuje v každém z nás myšlenky na nebe a na boha. Ti méně věřící však tvrdí, že tato teorie není ničím podložená a odůvodnění modré barvy je prosté – slouží jako ochrana před komáry.

Chefchaouen, Maroko

Chefchaouen, Maroko

Více než kvůli modré barvě je však město vyhledáváno kvůli hašiši. Ten můžete poměrně levně zakoupit v mnoha stáncích a obchůdcích v rámci tradičních pouličních trhů. Nejspíš jde o nejzajímavější legální suvenýr, který zde můžete zakoupit. Marihuana a hašiš jsou totiž přísně zakázány po celém Maroku s výjimkou jediného místa – právě města Chefchaouen. Právě díky toleranci vůči této oblasti jsou také okolní pohoří plná konopí. I přes všechna tato lákadla nezapomeňte projít i některé památky a významná místa, jako například muzeum Kasbah nebo starou část města.

Konopí

Konopí

Nebojte se ztratit v Africe

Nejen sever Maroka, ale i zbytek země rozhodně stojí za procestování. Je velice zajímavé sledovat tyto změny prostředí, jelikož moderní města jak je dnes známe byla vystavěna okolo starších, historických částí. Jedná se převážně o královská města, takzvané Medíny, jako je například Marrakéš. Atmosféra je zde natolik okouzlující, že se dost možná při procházení místních uliček ztratíte. Klidně však zahoďte mobil a nenechte si radit ani od místních – cestu na hotel nakonec najdete a jako bonus si projdete velký kus tohoto krásného místa.

Ulička v Marrakéši

Ulička v Marrakéši

Pokud budete mít města dost, nebojte se prozkoumat okolní přírodu. Toto různorodé místo totiž nabízí také různorodé možnosti – prázdninová letoviska se nachází především při pobřeží, můžete se tedy zabavit zde, nebo se běžte projet na velbloudech po poušti. Sahara je ideální volbou pokud se chcete na svět kouknout z jiné perspektivy. Horko, nekonečné písečné duny, žádný stín, jen vítr a velbloudi. Další možností, jak trávit volný čas, je pěší výšlap na pohoří Atlas či procházka zelenými lesy a krásnou přírodou.

Pohoří Atlas, Maroko

Pohoří Atlas, Maroko

Ze všeho toho cestování vám jistě vyhládne a v tu chvíli je ten pravý čas poznat marocké jídlo a užít si tak jedinečný gurmánský zážitek. Vůně exotického koření vás poprvé osloví již při návštěvě místních trhů a jako dochucovadlo čerstvého masa jistě udělá taktéž velký dojem. Velice autentická příprava jídla ve starších hrncích jen dokreslí dojem každého turisty z tohoto místa. Dobré jídlo zapijte silným mátovým čajem a okusíte tak to nejlepší, co marocká kuchyně nabízí. Po skvělém jídle a návštěvě památek budete mít stále co dělat – Maroko je bezpečná země na severu Afriky a pro Čechy je snadno dostupná, můžete využít například nízkonákladové lety. Komfortní ubytování vyzdobené dle místních zvyků s bazénem je pak pomyslnou třešničkou na dortu – luxusním a exotickém dortu.

Ochutnejte marockou kuchyni

Ochutnejte marockou kuchyni

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín