Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chystáte se poprvé do Amsterdamu?

Barevná architektura Amsterdamu

Barevná architektura Amsterdamu

Čeká vás první návštěva Amsterdamu a nevíte, která místa si nenechat ujít? Možností, co v Amsterdamu vidět, je bezpočet. Máte-li na prohlídku jen omezený čas, budete jen stěží vybírat z obrovského množství zajímavostí a lákadel. Nakonec vám nezbude nic jiného, než se v budoucnu do Amsterdamu vrátit.

Historickým centrem po vodě i po souši

Amsterdam je město na vodě, a to doslova. Je propleteno hustou sítí kanálů neboli grachtů, které pocházejí již ze 17. století a jsou zapsány na seznam světového dědictví UNESCO. Přes kanály vede více jak tisíc obloukovitých mostů. Ne nadarmo je Amsterdam nazýván „Benátkami severu“. Plavba lodí po grachtech je oblíbenou atrakcí, kterou si nechá ujít jen málokterý turista.

Lodí po Amsterdamu

Lodí po Amsterdamu

Břehy kanálů lemuje hustá výstavba historických budov se zdobenými štíty. Vysoké úzké domy jsou na sebe doslova nalepeny, starodávné dlážděné chodníky přímo vybízejí k procházkám.

Centrum Amsterdamu

Centrum Amsterdamu

Okna do soukromí

Ze své domoviny jsme zvyklí chránit si své soukromí, proto našince velmi překvapí absence záclon, závěsů či žaluzií v oknech domů, která díky tomu působí jako výkladní skříně. Za pár chvil si ale člověk zvykne a nemá potřebu do oken neustále hledět.

Okna do soukromí

Okna do soukromí

Amsterdam, město kol

Nizozemskou metropoli si můžete projet i na kole, oblíbeném to dopravním prostředku místních. Ostatně, to nelze přehlédnout, na kole tu jezdí snad úplně každý. Děti, dospělí, dědečci i babičky, zkrátka úplně všichni. Městské zastupitelstvo velmi aktivně podporuje cyklistickou dopravu, která je brána jako rovnocenný způsob dopravy po městě, čehož místní hojně využívají. Cyklisté mají ve městě vyhrazen zvláštní pruh mezi chodníkem a silnicí a před chodci mají absolutní přednost. Vyplatí se tedy být neustále ve střehu, což ale díky neustálému drnčení zvonků ani jinak nejde.

Město cyklistů

Město cyklistů

Bezpečnost na posledním místě

Zajímavostí je, že jsme za celou dobu našeho pobytu v Amsterdamu nepotkali jediného cyklistu s helmou na hlavě, což je v našich podmínkách nemyslitelné. Někteří cyklisté nás ale překvapili i něčím jiným. Třeba muž v obleku jedoucí pravděpodobně do kanceláře, stejně tak žena v kostýmku s úzkou sukní, navíc v lodičkách, ale hlavně dědeček, který vezl sotva tříleté batole v bedýnce od zeleniny, kterou měl provazem připevněnu před řídítky. Ten nám svojí (ne)zodpovědností doslova vyrazil dech.

Amsterdam na kole

Amsterdam na kole

Staré kolo do šrotu? Rozhodně ne

Samotná kola jsou kapitola sama pro sebe. Většina místních kol má nejlepší léta dávno za sebou, lze spatřit opravdu hodně opotřebované kousky, což však pravděpodobně patří k místnímu folklóru. Naopak s novým, moderním kolem byste zde působili dost nepatřičně. Čím starší a hůře vypadající vehikl, tím lépe zapadnete.

Amsterdam na kole

Amsterdam na kole © Iveta Zouharová

Květinové trhy

Květinový trh Singel, který leží v ohybu stejnojmenného vodního kanálu, by měl navštívit každý milovník květin. Desítkám stánků se sezónními květinami dominují cibuloviny, především pro Holandsko tak typické tulipány. Vidět a zakoupit můžete jak kytice čerstvých květin, tak cibule nejrůznějších druhů a barev tulipánů, narcisů, kaktusy, semena květin, ale i různé suvenýry jako dřeváky, malované hrnečky a další drobnosti na památku.

Květinový trh v Amsterdamu

Květinový trh v Amsterdamu © Iveta Zouharová

Trochu jsem se zarazila u stánku se startovací sadou na pěstování marihuany. U nás věc nepřípustná, v Nizozemsku naprosto normální.

Sada pro pěstování marihuany

Sada pro pěstování marihuany © Iveta Zouharová

Bleší trh

Na jednom z náměstí jsme narazili na bleší trh. Většina prodejců měla své poklady vystaveny přímo na zemi, část z nich na různých stolcích, případně provizorních stáncích. Sortiment byl opravdu pestrý – od starých knih, gramofonových desek, mincí, šperků, hodinek, po brýle, kalkulačky, broušené sklo, kýčovité obrazy a sošky, hodně obnošené oblečení a miliony dalšího harampádí. Vášnivý lovec pokladů by mezi tím vším jistě našel něco cenného, nicméně velká většina procházejících, stejně tak jako my, brala tento průchod tržištěm spíše jen jako další turistickou atrakci.

Bleší trh v Amsterdamu

Bleší trh v Amsterdamu © Iveta Zouharová

Muzeum voskových figurín Madame Tussaud

Jedna z poboček světoznámého muzea se nachází přímo v centru Amsterdamu, na náměstí Dam. Najdete tu na jednom místě ty nejznámější osobnosti světové kultury, politiky, sportu i vědy. Na vlastní oči můžete spatřit takové hvězdy, jako jsou Michael Jackson, Spice Girls, Kylie Minogue nebo třeba Madonna či Luciano Pavarotti. Filmové fanoušky potěší krásná Angelina Jolie, Eddie Murphy, Tom Hanks nebo George Cloony.

Posezení s hvězdami :-)

Posezení s hvězdami :-) © Iveta Zouharová

Vyfotit se můžete vedle Lady Diany, Dalajlámy nebo třeba Lenina, který mne osobně udivil svojí drobnou postavou. V jednom nenápadném výklenku nás překvapila dokonalá kopie Alberta Einsteina včetně jeho typického rozcuchu.

Albert Einstein

Albert Einstein © Iveta Zouharová

Vstupné činí cca 20 Eur, pro děti a větší skupiny je možno získat slevu. Při čekání u pokladny buďte trpěliví, fronta bývá dlouhá, protože zájem je obrovský.

Brusírna diamantů

Amsterdam je nejen městem vodních kanálů, ale i městem diamantů. Jejich broušení tu má mnohaletou tradici. Jednou z největších brusíren ve městě je Gassan Diamonds, která zaměstnává přes 500 zaměstnanců a pořádá pro turisty zajímavou prohlídku s výkladem.

Brusička při práci

Brusička při práci © Iveta Zouharová

Dozvíte se, jakým způsobem se diamanty řežou, kde se vyskytují jejich naleziště, máte možnost sledovat při práci šikovné brusiče, prohlédnete si kolekce diamantových šperků a v neposlední řadě si můžete některý ze šperků i vyzkoušet. Mít alespoň na chvíli na prstu diamantový prsten v hodnotě několika desítek tisíc korun je velmi příjemné.

Alespoň vyzkoušet...

Alespoň vyzkoušet... © Iveta Zouharová

Begijnhof

Zatoužíte-li při svých toulkách Amsterdamem po oáze klidu, navštivte Begijnhof – dvůr beginí, který doposud obývají sestry tohoto řádu. V parku plném zeleně můžete posedět na některé z laviček a vychutnat si tak klid a ticho, které je naprostým protikladem rušného centra města.

Begijnhof

Begijnhof © Iveta Zouharová

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín