Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co má společného Indiana Jones, Angelika a Hvězdné války? Fotogenickou krajinu Tuniska!

Tunisko, dějiště Hollywoodských trháků

Tunisko, dějiště Hollywoodských trháků Shutterstock

Svébytná kultura, rozmanitá krajina i architektura Tuniska poskytuje filmařům perfektní lokace pro natáčení. Hollywood si ho pro dějiště svých filmových trháků vybírá zas a znovu. Natáčelo se tu přes 130 snímků! Zdejší drsné vrcholy, zlaté pouště, ospalá údolí, slaná jezera a rozpálená města mají zkrátka svůj osobitý šarm. Vydejte se s námi po stopách stříbrného plátna napříč Tuniskem!

Galaktické dobrodružství s Hvězdnými válkami

Matmata, Tunisko

Matmata, Tunisko Shutterstock

Proslulý režisér Goerge Lucas natáčel mnohé z raných filmových scén Hvězdných válek právě v Tunisku. Pokud patříte mezi filmové fanoušky, neměli byste si nechat ujít návštěvu lokací na jihu země. Doporučujeme např. městečko Matmata, které leží 35 km od pobřeží Středozemního moře a 90 km jihozápadně od ostrova Džerba. Proslulo zvláštními obydlími původních obyvatel, budovanými pod zemí. Lucas tu v roce 1977 natáčel film Star Wars: Epizoda IV – Nová naděje. Naplánujte si své vysněné galaktické dobrodružství!

Vyberte si zájezd do Tuniska

Indiana Jones aneb Když Egypt není Egypt

Kairouan, Tunisko

Kairouan, Tunisko Shutterstock

Také scény z dobrodružného filmu Stevena Spielberga Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy (1981) se natáčely na území Tuniska. Podle příběhu se odehrávají v Egyptě, ale není tomu tak. Kaňon, kde Indiana Jones hrozí vyhodit do povětří archu, ve skutečnosti leží v Sidi Bouhlel, kousek od města Tozeur v jihozápadním Tunisku. Historická památka posloužila nejen tomuto filmu, ale i Hvězdným válkám nebo Anglickému pacientovi. Káhiru, kde se v Dobyvatelích ztracené archy odehrávaly bojové scény, zastával Kajruván, jedno z nejvýznamnějších islámských poutních míst v Tunisku, jehož stará část byla v roce 1988 zařazena na seznam světového dědictví UNESCO.

Nekrásnější tuniské pláže

Čtěte také:

Nekrásnější tuniské pláže

Anglický pacient: Káhira třicátých let, nebo Tunis?

Tunis, Tunisko

Tunis, Tunisko Shutterstock

Vizuálně fascinující film Anglický pacient (1996) režiséra Anthonyho Minghelly, který se odehrává v Itálii a Egyptě v čase druhé světové války se také točil v oslnivé pouštní krajině Tuniska. A Káhira třicátých let je vlastně samotné město Tunis. Egyptský originál byl v té době mnohem rozvinutějším městem. Filmové klikaté uličky káhirské mediny patří přístavu Sfax. Tam si můžete prohlédnout minaret Velké mešity, archeologické muzeum nebo neméně zajímavé muzeum tradiční architektury. Asi 90 km severovýchodně od Sfaxu leží na pobřeží Středozemního moře město Mahdia, které se ve filmu proměnilo v egyptský Tobruk. Oázy a pouštní krajiny, zásadní pro filmový příběh, našla produkce v okolí města Tozeur. Jedním z důležitých míst bylo suché slané jezero Šot al-Džaríd 45 km od Tozeuru, které posloužilo jako základní tábor expedice Almásy-Madox. Využily se i zvlněné saharské písky v okolí. Rozhodně si nenechte ujít místní duny, které, poseté rýhami pouštního větru, vzbuzují úžas a vyvolávají pocit neomezeného prostoru i nadčasovosti.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

Po stopách nezkrotné Angeliky

El-džem, Tunisko

El-džem, Tunisko Shutterstock

Angelika a sultán, závěrečná část romantické série o půvabné Angelice, se natáčela v malém městě El-Džem ve východním Tunisku, konkrétně v tamním římském amfiteátru, který je největším na africkém kontinentě. Na stejném místě vznikaly scény z oceňovaného filmu Gladiátor. Stranou nezůstalo ani městečko Sidi Bou Said, postavené na skále nad mořem a zapsané na seznamu památek světového dědictví. Leží 20 km severovýchodně od hlavního města Tunis. Projděte se po tržišti, kde probíhala filmová dražba otroků a kde byla prodána i samotná markýza. Nádvoří jednoho starobylého domu se pak stalo svědkem Angeličina mučení poté, co se odmítla poddat sultánovi. Prozkoumejte úzké uličky i schodiště a objevte další známá místa z filmu.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín