Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co nevynechat při první návštěvě Londýna

Typické londýnské autobusy

Typické londýnské autobusy

Chystáte se poprvé vyrazit do Londýna a zajímá vás, co byste si neměli nechat ujít? Zde jsou mé tipy, které památky a atrakce by na vašem seznamu rozhodně neměly chybět!

Buckinghamský palác

Buckinghamský palác je londýnskou rezidencí královny Alžběty II., místem konání významných státních akcí a samozřejmě populární turistickou atrakcí.

Buckinghamský palác

Buckinghamský palác

Projděte se okolními parky, vyfoťte se u památníku královny Viktorie nebo se zúčastněte oblíbeného střídání stráží.

Střídání stráží

Střídání stráží Gabriel Villena

Část paláce bývá přístupná veřejnosti, od 22. července do 31. srpna 2017 denně od 9:30 do 19:30 hod. V září a říjnu je otevřeno do 18:30 hod. Vstupné činí £23.00, pro studenty a seniory £21.00, pro mládež do sedmnácti let £13.00. Děti do pěti let mají vstup zdarma.

Před Buckinghamským palácem

Před Buckinghamským palácem © Simona Michálková

Londýnské oko

London Eye je největší a dnes již zřejmě nejznámější vyhlídkové kolo v Evropě. Vypíná se do výše úctyhodných 135 m nad Temží. Po obvodu má 32 prostorných kabinek, které návštěvníkům poskytují úchvatný výhled na Londýn, zejména na blízký Westminsterský palác, jehož nejznámější atrakcí je hodinová věž Elizabeth Tower. Díky největšímu zvonu se pro ni vžilo pojmenování Big Ben.

London Eye

London Eye

Londýnské oko je přístupné denně, kromě 25. prosince. První jízda začíná obvykle v 10 hodin. Kolo se otáčí pomalu a tiše, projížďka zabere asi půl hodiny. Nemusíte se bát žádného nepředvídatelného cukání ani podezřelých zvuků. V klidu a nerušeně se procházejte po kabince, foťte a vyhlížejte nejzajímavější zákoutí Londýna. Základní vstupenka stojí £26.00, pro děti od tří let £21.00 (menší mají vstup zdarma).

Kabinka London Eye

Kabinka London Eye © Simona Michálková

Londýnský Tower a Tower Bridge

Návštěva Londýna se neobejde bez prohlídky londýnského Toweru, někdejšího vězení a v současnosti jednoho z nejoblíbenějších turistických cílů. Vždyť právě tady jsou uloženy britské korunovační klenoty! Zhlédnout tu můžete ale i sbírku brnění.

Londýnský Tower

Londýnský Tower

Projděte se také po zahradě kolem White Tower, kde jsou chováni krkavci, symbol Toweru.

Zahrada s krkavci

Zahrada s krkavci © Simona Michálková

Dostanete se sem mj. metrem, stačí vystoupit na stanici Tower Hill. Otevírací doba od listopadu do února začíná v 9:00 (úterý až sobota) nebo v 10:00 (neděle a pondělí) a končí v 16:30 hod. Od března do října mívá Tower otevřeno do 17:30 hod. Běžná vstupenka stojí na místě £28.00, dětská £13.00. Ceník je platný od března 2017 do února 2018. Tower naleznete v blízkosti řeky Temže, hned vedle známého mostu Tower Bridge. Takže když už tu budete, zajděte se určitě podívat i na něj a projděte se po výškových lávkách spojujících obě jeho velkolepé věže. Vstupné na zajímavou expozici stojí £8.70 pro dospělého a £3.80 pro děti.

Tower Bridge

Tower Bridge

Madame Tussauds London

O proslulém muzeu voskových figurín jste určitě slyšeli, máme ho i v Praze. Madame Tussauds London na Maylebone Road je ohromujícím místem zázraků, kde si budete připadat jako Alenka v říši divů. Nabízí na 300 figurín, mezi nimiž najdete populární herce, zpěváky, sportovce, vědce, politiky a dokonce filmové postavičky. Obejměte Terminátora nebo vtiskněte polibek Rihanně!

Muzeum Madame Tussauds

Muzeum Madame Tussauds © Simona Michálková

Součástí muzea je též Spirit of London Ride. Nasedněte do autíčka a povozte se krásně vymalovanou londýnskou historií. Staňte se svědky velkého požáru nebo řádění moru.

Muzeum je otevřeno denně s výjimkou 25. prosince, většinou od devíti hodin, někdy od desíti. Než si naplánujete návštěvu, podívejte se na přesnou otevírací dobu. Standardní lístek bez možnosti návštěvy dalších londýnských atrakcí stojí £35.00. Za děti se platí £30.00. Při objednání přes internet ušetříte £6.00. K muzeu se snadno dostanete různými způsoby, např. vlakem. Maylebone station je asi 10 minut chůze od Madame Tussauds. Nejbližší stanice metra je Baker Street.

Muzeum Madame Tussauds

Muzeum Madame Tussauds © Simona Michálková

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín