Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co s sebou na horskou túru?

Přípravy na horskou túru se jeví jako naprostá maličkost. Prvotní představa naházet pár věcí do batohu a jít začne malinko pokulhávat ve chvíli, kdy dojde k samotnému balení na cestu, a vy náhle zjistíte, že vlastně ani pořádně nevíte, jak na to. Jak na nic nezapomenout a přitom nezabalit tisíc zbytečností? Jaký batoh je vhodný? Co si na túru obléct? Tyto a další otázky vám zodpoví následující řádky.

Co na sebe na horskou túru?

Obuv

Úplným základem je kvalitní, nepromokavá, kotníková obuv, tzv. pohorky, s pevnou, protiskluzovou podrážkou, která zajistí dostatečnou stabilitu na nerovném povrchu. Měly by být již rozchozené, protože absolvováním túry ve zcela nových, nevyšlápnutých botách si koledujete minimálně o bolestivé puchýře či otlaky.

Pohodlný oděv

Co se týče oblečení, není třeba mít na sobě vrstvy jako cibule, při cestě do kopce se budete zbytečně potit. Postačí kvalitní termoprádlo, tričko, pohodlné kalhoty nebo kraťasy, případně šátek nebo jinou pokrývku hlavy. Teplejší oblečení schovejte do batohu, kde budou v případě potřeby po ruce.

Jaký batoh na horskou túru a co do něj?

U výběru batohu záleží, jak dlouhou túru máte před sebou. Na jednodenní postačí malý batoh o objemu 30-40l, vícedenní túry pak vyžadují batoh o objemu kolem 70l. Vždy však musí být s polstrovanými ramenními popruhy a výztuhou zad.

Základní výbava

Co by měl tedy váš batoh obsahovat? Samozřejmě dostatek tekutin – vhodná je mírně slazená voda, naopak nevhodné jsou perlivé a přeslazené nápoje, ale i káva ve větším množství. Nesmí chybět lehké - a to jak na váhu, tak i na trávení – energeticky vydatné jídlo v dostatečném množství. Z oblečení se vyplatí mít náhradní ponožky, teplejší mikinu nebo svetr, dlouhé kalhoty, nepromokavou bundu, pláštěnku. Čepice a rukavice by neměly chybět ani na letní túře, protože jak známo, v horách se počasí rychle a mnohdy dost výrazně mění, teplé oblečení může přijít vhod dříve, než se nadějete.

Myslete na bezpečnost

Při túře v mnohdy liduprázdné krajině je nutné myslet na bezpečnost více, než kde jinde. Proto nezapomeňte alespoň na základní lékárničku obsahující minimálně obvaz, náplast, desinfekci, pravidelně užívané léky a léky proti bolesti. K vaší bezpečnost přispěje také krém na tělo i na rty s dostatečným ochranným faktorem (kvůli pocení nejlépe voděodolný), kvalitní sluneční brýle se 100% ochranou proti UVA i UVB záření, pokrývka hlavy, ale i čelovka či baterka a v terénu nezbytná podrobná mapa nebo GPS. Pro klid v duši mějte v kapse plně nabitý mobilní telefon případně s sebou vezměte i powerbanku, byť to může při vaší cestě vypadat se signálem všelijak. Ta vám poslouží nejen pro dobití mobilu, ale i nabíjecí čelovky nebo svítilny. Jakou powerbanku vybrat do terénu?

Nenoste zbytečnosti

Hlavní zásadou je sbalit jen to, co budete skutečně potřebovat. Vyvarujte se zbytečnostem, každý gram váhy navíc je znát. Vše, co zabalíte, mějte v nepromokavých obalech, bohatě postačí obyčejné igelitové sáčky. Zajištění proti promočení by měl mít i samotný batoh.

Co ještě s sebou na horskou túru?

Podle toho, jaký terén vás čeká, volte další vybavení jako trekingové nebo nordic walkingové hole, mačky, cepín a další jistící pomůcky. Samozřejmostí jsou osobní doklady, kartička pojištěnce, hodit se může i telefonní kontakt na horskou službu. Nezapomeňte na sáčky na odpadky, ať naše a nejen naše hory zůstanou krásné i pro další generace.

Tak obout pohorky, batoh na záda, foťák na krk a vzhůru na túru! :-)

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Přáli byste si navštívit tuto lokalitu? Stačí si vybrat.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín