Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čtyři roční období ve Stockholmu

Stockholm

Stockholm

Zvolit si to nejoblíbenější roční období mi přijde velice těžké, jelikož když se nad tím zamyslím, každá část roku přináší něco jedinečného, kvůli čemu se na ni těším. O to složitější je vybrat si oblíbenou část roku v různých zemích. Dokážete si například vybrat to nejkrásnější období ve Stockholmu?

Jaro s růžovými brýlemi

Pokud ve Švédsku trávíte jaro, máte téměř povinnost se vydat do parku Kungsträdgården  v samotném srdci Stockholmu. Jedná se o rozlehlý park obklopený kavárnami a restauracemi, což z něj dělá oblíbené místo pro schůzky či koncerty přes léto a v zimě zde vzniká dokonce bruslařský stadion. Největší návštěvnost má park bezesporu právě na jaře, kdy zde rozkvétají desítky třešní. Jedná se o neopakovatelnou podívanou, kterou si místní rádi vychutnají například při procházkách nebo obědovém pikniku.

Jaro v Kungsträdgården

Jaro v Kungsträdgården

A když už budete obdivovat zdejší park, nezapomeňte se také vydat na prohlídku ostrova Skeppsholmen. Ten se s ostatními stockholmskými ostrovy pojí pomocí mostů – známý je například most Skeppsholmssbron, který nabízí překrásný výhled do okolí. Navíc je zde umístěna velká zlatá koruna, která je mezi turisty velice oblíbená především při tvorbě originálních fotografií z dovolené. Z parku Kungsträdgården  je pak ostrov dostupný pěšky a láká tak návštěvníky k příjemné procházce. A co víc, vzhledem k výhodné poloze se jedná o místo s mnoha historicky významnými vojenskými budovami, které byly postupem času přetvořeny v zajímavá muzea.

Zlatá koruna na mostě Skeppsholmssbron

Zlatá koruna na mostě Skeppsholmssbron

Dobrodružné léto

Letní měsíce jsou ve Stockholmu jako stvořené pro vyžití na vodě. A výběr je opravdu široký – od pronájmu malých loděk na krátkou projížďku, přes různé adrenalinové sporty na vodě, až po celodenní výlety po památkách a významných místech na výletních lodích. Ať už se rozhodnete pro plavbu pod významnými mosty, přes vikinské ostrovy, kitesurfing, nebo pojmete celou dovolenou jako velkou letní plavbu i s programem, rozhodně nebudete litovat.

Nábřeží ve Stockholmu

Nábřeží ve Stockholmu

Přestože je celé Švédsko rájem ostrovů a jezer, občas je přece jen třeba vodní hladinu opustit a zabavit se chvíli na souši. A v takových případech přijdou vhod zdejší parky, které jsou i přes léto jako stvořené pro příjemný piknik s přáteli, či večerní romantiku ve dvou. Rostoucí třesně v létě sice atmosféru již nedokreslí, ale stále bude na co koukat. Posezení v měkké trávě přijde vhod a stromy poskytnou příjemný stín.

A co by to bylo za léto bez možnosti oběda, kávy a zákusku, či skleničky na zahrádce? Parky jsou často obklopeny mnoha kavárnami a restauracemi, ani mimo ně však o podobné podniky není nouze. Stačí si vybrat ten nejzajímavější a užívat si osvěžení drinku v parném létě. Velmi časté jsou ve Stockholmu především tzv. pivní zahrádky, které se často pojí s restaurací či pizzerií. Velmi oblíbená je například pizzerie Omnipollos hatt, či Svenska Hamburgerköket.

Zahrádka ve Stockholmu

Zahrádka ve Stockholmu

Podzimní dávka informací

Jakmile slunce zeslábne a listy začnou pomalu opadávat, ve Stockholmu nastává ideální chvíle pro opouštění vod a výletů v přírodě. Pozornost turistů se v tomto období obrací především na památky a významná místa, kterých je zde více než dost. Pokud jste se do Švédska vydali především proto, abyste lépe poznali zdejší historii a kulturu, rozhodně doporučuji navštívit Nordiska museet. Toto stockholmské muzeum turisté právem nazývají jedním z nejkrásnějších na světě. Dozvíte se zde mnoho informací o moderní švédské kultuře, ale také o historii této země včetně ukázek nábytku či oblečení. A pokud náhodou nemáte čas na detailní prohlídku muzea, zajděte se na něj alespoň podívat. Již budova samotná je velice impozantním dílem - leží v blízkosti moře, což je samo o sobě velice působivé. Budova má navíc tolik detailů, že je rozhodně co obdivovat.

Nordiska museet, Stockholm

Nordiska museet, Stockholm

Během podzimu také ubývají davy turistů, které Stockholmem proudí. Je tak ideální čas na průzkum starého města, které je označované jako Gamla Stan. Uprostřed Stockholmu tak existuje velká plocha k prohlídce – středověké uličky ukrývají mnoho z formování Stockholmu a jejich prohlídka je tak ideálním jednodenním výletem. Navštívit můžete například Královský palác, kostely, restaurace plné tradičních pokrmů, či obchody se suvenýry. Jako památku na návštěvu města si tak můžete pořídit napodobeninu vikinské přilby, plyšového losa, figuríny severských zvířat, různé ručně vyráběné dekorace či slavnou Pipi dlouhou punčochu. A při cestě po muzeích pak nezapomeňte nahlédnout také do Nobelova muzea, kde zjistíte plno zajímavostí o udílení těchto prestižních cen.

Poklidná zima

S blížícími se Vánocemi se Stockholm začíná připravovat na pohodové měsíce plné nakupování a času s přáteli. Velice oblíbené jsou vánoční trhy na nejstarším náměstí ve starém městě, Stortorgetu. Sníh, hrnek se svařákem a vůně perníku linoucí se městem probudí vánoční atmosféru opravdu v každém. S úsměvem na tváři tak můžete procházet bohaté trhy, kde nakoupíte řemeslné výrobky a roztomilosti všeho druhu. Adventní čas pak doprovází oslavy plné koncertů a zábavy.

Vánoční trhy na Stortorgetu, Stockholm

Vánoční trhy na Stortorgetu, Stockholm

Na Vánoce hned navážou novoroční oslavy, z nichž velmi oblíbený je především novoroční ohňostroj. Ten bývá odpalován z místního přístavu a bývá opravdu velkolepý. Pokud si celou noc užíváte město a všechny události, které k této příležitosti nabízí, poté ukončíte zábavu takovýmto ohňostrojem a sklenkou dobrého sektu, právem můžete nazývat svůj konec roku za mimořádně vydařený.

Nový rok v Štokholme

Nový rok v Štokholme

Turisté si navíc velmi cení originálního využití volného času, které zima ve Švédsku přináší. Na rozdíl od léta, kdy má každý plno aktivit, se v zimě mnohem lépe dodržuje tzv. Fika – příležitost pro setkání s přáteli a příjemné posezení u kávy a zákusku. Možná si říkáte, že pro podobné schůzky není třeba vlastního názvu, ale s tím by Švédové nesouhlasili. Když už něco pojmenujete, je třeba to pravidelně dodržovat a vyčlenit si na to dost času ve svém harmonogramu. O to více se na fiku místní obyvatelé těší. Je to ideální příležitost pro setkání s přáteli a pojídání cukrovinek, tudíž spojíte ty nejpříjemnější životní události. Místo přitom není omezené, scházet se tedy můžete v kavárně, venku, či u někoho doma a pro tuto událost jsou vyčleněné i různé druhy zákusků. Volit můžete z klasických i upravených verzí, například pro sportovce či osoby na zdravotní dietě, přičemž některé z nich mají i svůj vlastní den. Například Lussekatt má tvar písmene S a je typickou dobrotou podávanou při oslavách svaté Lucie. Třináctý prosinec je tak oficiálním dnem tohoto zákusku, přestože na pultech obchodů ho najdeme již od začátku listopadu. Gustav Adolfsbakelse je pak dalším sezonním zákuskem se svým vlastním datem, to připadá na šestého listopadu. Peče se na památku Gustava II Adolfa – krále, který pomohl Švédsku stát se jednou z nejsilnějších evropských zemí. Vzhled zákusku se liší v různých zemích, většinou je však všude stejný základ a ozdobou je čokoládová hlava panovníka.

Lussekatt

Lussekatt

Rozlišujeme celkem čtyři roční období a volba toho nejlepšího z nich je právem považována za složitou a mnoho lidí může subjektivní názor na tuto problematiku rozdělit. Proto je v takovém případě ideální nedělat mezi obdobími rozdíly, jelikož každé přináší něco nového a krásného, co stojí za poznání. Namísto úvah, kdy v roce je nám nejlépe, zkusme na všem najít něco krásného a za tím se také vydejme, aby byl celý rok plný zážitků!

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín