Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cuenca ve Španělsku – město, kde visí domy nad propastí

Cuenca, Španělsko

Cuenca, Španělsko

V oblasti Kastilie-La Mancha, cca 165km na východ od Madridu se nachází Cuenca, jedno z nejkrásnějších středověkých měst. Cuenca se vyznačuje velmi specifickou architekturou. Na strmých skalách se tu vypínají tzv. visící nebo také zavěšené domy (Casas Colgadas), které jsou hlavním znakem města a také největším turistickým lákadlem.

Město Cuenca bylo vystavěno na skalním ostrohu mezi řekami Júcar a Huécar. Pyšní se řadou kostelů, např. sv. Michaela a sv. Petra, nejznámějším církevním svatostánkem je však katedrála Catedral de Santa María y San Julián de Cuenca. Majestátní stavba byla dostavěna v polovině 13. století a nese prvky normanské gotiky. Srdcem města je Plaza Mayor (Hlavní náměstí), které je lemováno pestrobarevnými domy. Roku 1996 bylo historické město Cuenca zapsáno na seznam UNESCO.

Visící domy Casas Colgadas

Unikátní visící domy postavené na samotném okraji propasti jsou nejnavštěvovanější městskou památkou. Z dálky vypadají, jakoby se vznášely ve vzduchu. Ve městě se nacházejí pouze tři tyto stavby, v minulosti jich zde ale bylo mnohem více. V uplynulých letech byly domy zrekonstruovány a je tedy velmi pravděpodobné, že zůstanou zachovány i pro další generace. K samotným domům se dostanete přes ulici Calle Obispo Vallero, nejkrásnější pohled na toto pozoruhodné architektonické dílo je však z mostu svatého Pavla, který spojuje oba břehy kaňonu. Neméně půvabný pohled se vám naskytne z vyhlídky u hradeb Barrio del Castillo na úpatí kopce Cerro de San Cristóbal či od bývalého kláštera svatého Pavla, ve kterém je dnes umístěn luxusní hotel.

Jeden z Casas Colgadas

Jeden z Casas Colgadas

Cuenca – město muzeí

Nedaleko visících domů se nachází zajímavé muzeum Museo de Cuenca, které je zaměřeno na město a jeho okolí. Zde jsou mimo jiné vystaveny vzácné archeologické nálezy z období Římské říše. Pravděpodobně nejvzácnějším předmětem sbírky je z mramoru vytesaná busta Lucia Caesara. Milovníci umění by si neměli nechat ujít prohlídku Muzea abstraktního umění (Museo de Arte Abstracto Espaňol), kde se nachází celá řada abstraktních uměleckých děl, zejména pak maleb a soch od španělských umělců. Díky více jak sedmi stům exponátů je muzeum považováno za jedno z největších muzeí moderního umění v celém Španělsku.

Serranía de Cuenca

V okolí města Cuenca stojí za návštěvu vápencové pohoří Serranía de Cuenca. Nejedná se o vysoké hory, oblast je zajímavá hlavně kvůli velkolepým a mnohdy až bizarním skalním útvarům, četným roklinám a soutěskám, vodopádům i strmým útesům. Nejatraktivnější podívanou v Serranía de Cuenca nabízí Ciudad Encantada neboli Kouzelné město. Jedná se o geologický park, ve kterém se tisíce let tvořené vápencové útvary proměnily v obdivuhodné skalní město. Oblast Serranía de Cuenca je známá i pro svoje zachovalé borovicové lesy, které jsou domovem mnoha druhů zvěře.

Ciudad Encantada

Ciudad Encantada

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín