Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cyklotrasa kolem Neziderského jezera v Rakousku

Dovolená na kolech

Dovolená na kolech

Cyklostezka okolo Neziderského jezera je jednou z nejkrásnějších a nejrozmanitějších cyklistických tras kolem největšího stepního jezera ve střední Evropě. Široké pláně v oblasti Neusiedl am See a v okolí světového dědictví UNESCO nabízejí skvělé podmínky pro ty z nás, kteří rádi tráví čas na kole nebo na elektrokole. Je dlouhá 133 km, přičemž 38 km se jede po maďarském území. Druhou možností je lodní převoz mezi městy Illmitz a Mörbisch, pak je dlouhá pouze 78 km. Navštívíte tak jen cyklostezku na rakouské straně, zvolit lze i trasu mezi městy Podersdorf am See a Breitenbrunn. Trajekty jsou v provozu pravidelně, bližší informace hledejte v rozvrhu.

Kudy cyklotrasa kolem Neziderského jezera vede a jak je náročná?

Trasa vede z Neusiedl am See přes Weiden am See, Podersdorf am See, Illmitz, Apetlon a Pamhagen, dále Maďarskem přes Fertőd, Fertőszéplak, Hegykő, Fertőhomok, Hidegség, Fertőboz, Balf a Fertőrákos, následně Rakouskem skrz Mörbisch, Rust, Oggau, Donnerskirchen, Purbach am Neusiedler See, Breitenbrunn am Neusiedler See, Winden am See a Jois až zase zpátky k Neusiedl am See. Většinou se ubírá mimo silnice, po asfaltových, štěrkových a písčitých cestách. Není zvlášť náročná, k dispozici vám bude dostatek nových odpočívadel.

K dispozici jsou také odpočívadla

K dispozici jsou také odpočívadla

Stoupání se objevují zřídka, spíše v Maďarsku. S větším množstvím počítejte v případě, že se vzdálíte od pobřeží. Trasa je tedy ideální pro rodiny s dětmi, i díky dobré infrastruktuře. Jízda trvá přibližně 7,5 hod., pročež je dobré absolvovat ji ve dvou až čtyřech etapách. Je přehledně značená, může se ovšem rozcházet s některými mapami. Rakousko nabízí i alternativní trasy, zatímco v Maďarsku je značení poněkud horší.

Ideální cyklotrasa

Ideální cyklotrasa

Kdy je nejlepší čas na projížďku na kole kolem Neziderského jezera?

Nejvhodnější doba na tento výlet, během nějž se můžete kochat malebnou florou a jedinečnou kulturou této oblasti, je mezi březnem a říjnem. Krásná a svěží zelená krajina vám přinese povznášející zážitky. Každý rok až 2000 hodin slunečního svitu a vždy lehký vánek v zádech ještě zdvojnásobí vaši radost z jízdy. Když si uděláte přestávku, můžete navštívit některý z mnoha rustikálních hostinců v okolí nebo se jít třeba i vykoupat.

K Neziderskému jezeru na kolech

K Neziderskému jezeru na kolech

Jak je to s bezpečnostními předpisy pro cyklisty v Rakousku a Maďarsku?

Co se týče bezpečnosti, přilby nejsou v Maďarsku povinné a v Rakousku je musí bezpodmínečně mít pouze děti do 12 let, nicméně je samozřejmě rozumnější se nějakou tou kvalitní helmou vybavit. Nezapomeňte ani na reflexní vestu! Za tmy je nutné ji mít stejně jako bezpečnostní světla.

Neziderské jezero

Neziderské jezero

Cesta a parkování u Neziderského jezera

K Neusiedl am See se dostanete pohodlně autem i vlakem. Z Vídně jezdí každý den (i o prázdninách) vlaky Regionalexpresszüge, které bývají v Neusiedl am See asi za 38 minut. Parkování v centru Neusiedl am See je zpoplatněné, ale u mola se nachází velké parkoviště dostupné zdarma. Podobně to mají i ostatní města kolem jezera.

Neziderské jezero

Neziderské jezero

Dopřejte si zajímavý a příjemný výlet na kole, který prospěje vašemu zdraví i duši. Cyklotrasy u Neziderského jezera vás určitě nezklamou.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín