Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Delfinárium Varna v Bulharsku

Delfinárium Varna v Bulharsku

Delfinárium Varna v Bulharsku

Přístav Varna je po Sofii a Plovdivu třetím největším městem Bulharska. Kromě malebných uliček s kostely a dalšími památkami stojí za prohlídku i hezky udržovaný Primorskyj park, ve kterém najdete zoo, námořní muzeum, akvárium Černého moře a také delfinárium. Právě to byste si při své návštěvě rozhodně neměli nechat ujít.

Co delfinárium ve Varně nabízí?

Zdejší delfinárium je jedinou atrakcí svého druhu v Bulharsku. Umístěné uprostřed zeleně přímořského letoviska Varna nabízí nádherný výhled na moře. Bylo slavnostně otevřeno 11. srpna 1984 a rychle se stalo symbolem města a památkou bulharského cestovního ruchu. Je trvalým místem na programu všech turistů pobřeží Černého moře.

Budova delfinária zaujme už svou futuristickou strukturou a čelní stěnou ze skla a hliníku. Je to lehká prostorová struktura tvarovaná jako skleněná kostka, 30 m dlouhá a 14 m vysoká. Byla navržena týmem, jejž vedl renomovaný architekt Simeon Saraliev.

Delfinárium má pro své návštěvníky připravená zajímavá a zábavná představení, která potěší nejen naše nejmenší, ale i jejich rodiče. Nebude to jenom ten typ atrakce, kam se dospělí hodí spíše jako doprovod. Mohou si to užít stejně dobře jako děti.

Představení se koná v hale, v jejímž středu se nalézá bazén, a zabere vám přibližně čtyřicet minut. Po celou dobu ho provází trenér a moderátor. Informace o tom, co se bude dít, obdrží diváci v bulharštině a v angličtině. Každý sem samozřejmě přišel kvůli delfínům, kteří předvádějí různé kousky. Samotní diváci bývají často do jejich hrátek vtaženi, mohou jim například házet míče, anebo se projet ve člunu tlačeném delfíny. Uvidíte neuvěřitelné sportovní a akrobatické schopnosti, o kterých můžeme my lidé pouze snít, kupříkladu trojitý axel. Spatříte také, jak delfíni zachraňují lidi ve vodě.  Působivost show navíc podtrhuje hudba. Delfíni vám dokonce zazpívají. Potlesk je jejich hlavní cenou a zbožňují ho, takže jím určitě nešetřete. A aby vám vzpomínky na tento veselý zážitek časem nevybledly, můžete si v místním obchůdku zakoupit pěkný suvenýr, třeba pamětní minci nebo DVD s nahrávkou představení.

© Delfinárium Varna

Kontakt s delfíny

Plavání s delfíny je vlastně úzkým kontaktem s těmito savci ve vodním prostředí, což je bezpochyby vzrušující smyslový zážitek, ovšem abyste si ho mohli vyzkoušet, musíte znát důležité informace a splňovat následující kritéria. Musíte mít alespoň dvanáct let. Jste-li ve věku mezi dvanácti a osmnácti lety, potřebujete podepsaný souhlas rodičů. Zároveň se zavazujete, že budete dodržovat pokyny trenérů a dalších zástupců delfinária. Samozřejmě nesmíte před plaváním požít alkohol a neměli byste trpět žádným kožním onemocněním, které by se ve vodě mohlo zhoršit. Kontakt s delfíny probíhá ve skupinách, z nichž každá sestává z vás a maximálně pěti dalších klientů. Během plavání může pořizovat fotografie pouze speciální fotograf delfinária. Za příplatek lze obdržet papírové výtisky vybraných obrázků, jako doplněk je obdržíte i v digitálním formátu. Digitální fotografie vám budou zaslány e-mailem. Před začátkem plavání obdržíte speciální plátěnou bundu, potřebné instrukce a budete vyzváni k podepsání prohlášení, že chápete všechny tyto podmínky.

Informace o vstupném a parkování

Bulharskou měnou je  lev (BGL), zaplatit v delfináriu lze však i v eurech. Ceník, zavěšený na stěně přímo na místě, uvádí ceny jednotlivých vstupenek dokonce i v češtině, takže nemusíte mít obavy, že byste se tu nezorientovali. Za dospělou osobu se platí 20 BGL, za děti od dvou do dvanácti let 14 BGL a mladší děti mají vstup zdarma. Kdo bude chtít fotografovat, musí si připlatit ještě 5 BGL. Parkování před delfináriem je bez poplatků.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín