Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Gotlandu za historií i romantickou přírodou

Gotland

Gotland

Největší ostrov Švédska Gotland je zároveň největším ostrovem v Baltském moři a spolu s okolními ostrovy utváří kraj téhož jména. Hlavním městem je přístav Visby. Gotland je ideálním místem na výlety, plným možností pro objevování i odpočinek. Svět mezi mořem a zemí nabízí nevšední zážitky, od procházek nádhernými přírodními rezervacemi až po zhlédnutí neobvyklých vápencových sloupů. Je známý svým mírným podnebím  a malebnou krajinou.

Kouzelné Visby

Visby je typické hanzovní město s dobře zachovalou sítí ulic a budov, které bylo roku 1995 zapsáno na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Nejlépe ho lze prozkoumat pěšky. Po příjezdu do přístavu vás jako první upoutá působivá katedrála a následně kamenné budovy starého města, obklopené mohutnými středověkými zdmi. Majestátní domy obchodníků pocházejí ze 17. a 18. století, některé kamenné stavby jsou ještě starší (12. století). Visby potěší také velkým množstvím obchodů, kaváren a restaurací. Okouzlující botanické zahrady Almedalen dodávají už tak pěkným ulicím ještě více idyličnosti.

Visby

Visby

Muzeum Gotland – Fornsalen

V tomto krásném historickém muzeu se seznámíte s historií Gotlandu od doby kamenné až po současnost a budete si moci prohlédnout nejen stálou expozici o světě Vikingů. Muzeum zvládnete projít i za hodinu, ale lze v něm strávit samozřejmě daleko více času. Otevřeno tu mají po celý rok.

Muzeum Gotland – Fornsalen

Muzeum Gotland – Fornsalen W.carter

Ostrov sta kostelů

Vlastně se jedná o 92 středověkých kostelů, z nichž byste rozhodně měli navštívit alespoň jeden. Téměř všechny bývají otevřené od 15. května do 15. září, některé dokonce po celý rok. Všechny jsou dodnes funkční, udržované a přístupné modlitbám či prohlídce.

Kostelík v Bro

Kostelík v Bro

Jeskyně Lummelunda

Jeskyně Lummelunda se nalézá ve 400 milionů let starém silurickém vápenci severně od Visby. Některé úseky jsou návštěvníkům přístupné. Při prohlídce se dozvíte, jak byly vytvořeny odkapávací kameny a podloží i jak byla jeskyně vlastně objevena. Budete si moct prohlédnout podivně formované zkameněliny, utvářené kapající vodou po tisíce let. K dispozici je rovněž kavárna, zajímavá přírodní stezka ad.

Jeskyně Lummelunda

Jeskyně Lummelunda

Langhammars

Ostrov Fårö  leží severně od Gotlandu a je od něj oddělen úzkým průlivem. Udělejte si výlet také tam, určitě nebudete litovat. Na ostrově bydlel a zemřel známý režisér Ingmar Bergman, jenž zde natočil mnoho filmů. Na severozápadě je pak přírodní rezervace Langhammars, kde najdete některé z nejslavnějších a největších vápencových sloupů, jimž se dnes říká rauky (švédsky rauk / raukar). Obklopuje je oblázková pláž a opuštěná romantická krajina.

Langhammars

Langhammars

Pláž Sudersand

Jednou z nejkrásnějších a nejdelších písečných pláží v okolí Gotlandu je Sudersand, nacházející se na ostrově Fårö. Se svým měkkým pískem a mělkou vodou je ideální pro rodiny s dětmi. Nedaleko je restaurace, kavárna i kiosek.

Pláž Sudersand

Pláž Sudersand

Närsholmen

Närsholmen je poloostrov a přírodní rezervace na jihovýchodním pobřeží Gotlandu, přiléhající k vesnici När. Otevřená krajina připomínající savanu je bohatou ptačí oblastí. Na tomto krásném místě roste i řada neobyčejných rostlin, včetně orchidejí. Na jižním cípu poloostrova stojí maják, jenž sehrál během konce druhé světové války důležitou roli – využívali ho uprchlíci z pobaltských států, plující Baltským mořem do Gotlandu. Närsholmen je nejznámější patrně tím, že na něm filmový režisér Andrej Tarkovský natočil poslední scénu svého posledního filmu Oběť.

Närsholmen

Närsholmen

Hoburgen

Tam, kde končí ulice na jižním cípu Gotlandu, se rozkládá přírodní rezervace Husrygg s Hoburgenem a slavným Hoburgsgubbenem („starým mužem Hoburgem“). Tato kamenná formace již po staletí hledí na moře. Výhled na ohromnou vodní plochu je odsud vskutku působivý. Hoburgen je také jednou z trvalých meteorologických stanic podél švédského pobřeží.

Hoburgen

Hoburgen

Stora Karlsö

Stora Karlsö s mohutnými útesy a dramatickou přírodou je hnízdícím místem mnoha druhů ptáků. Jakmile jednou navštívíte tento severský přírodní skvost, vzpomínky na ostrov s vámi zůstanou už navždy. Po Národním parku Yellowstone v USA je Stora Karlsö druhou nejstarší přírodní rezervací na světě, známou především díky zde žijícím ptákům a úžasné flóře. Na začátku léta bývá bohatá na orchideje.

Stora Karlsö

Stora Karlsö

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín