Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do italské Modeny za památkami a muzeem Ferrari!

Modena, Itálie

Modena, Itálie

Severoitalská Modena platí za důležité středisko strojírenství a výroby automobilů Ferrari i Lamborghini. Je rovněž významným historickým městem s desítkami jedinečných památek, jehož centrum je zapsané na seznamu UNESCO. Představíme si ty nejzajímavější pamětihodnosti a některá atraktivní muzea.

Majestátní kostely a katedrály

Katedrála (Duomo di Modena) je románská trojlodní bazilika založená v roce 1099. Roku 1184 byla vysvěcena papežem Luciem III. Její průčelí a boční fasáda mají bohatou plastickou výzdobu a dva portály se sochami. Pětipatrová věž Ghirlandina z roku 1319 sahá do výše 88 metrů a mírně se naklání. Katedrála náleží mezi nejvýznamnější románské stavby Evropy a od roku 1997 je spolu s věží a přilehlým náměstím Piazza Grande součástí světového dědictví.

Duomo di Modena

Duomo di Modena

Trojlodní gotická bazilika sv. Františka byla založena v roce 1244 a přestavěna v 1. polovině 19. století. Uvnitř se nalézá renesanční terakotové sousoší Snímání z kříže, které vymodeloval Antonio Begarelli. Ten také mezi lety 1475–1518 přestavěl v renesančním stylu chrám San Pietro, pětilodní baziliku založenou spolu s románským opatstvím benediktinů roku 966.

Bazilika sv. Františka v Modeně

Bazilika sv. Františka v Modeně

Vznešené paláce

Velkolepých paláců je v Modeně mnoho. K nejznámějším a nejzajímavějším patří Arcibiskupský palác, v němž sídlí muzeum a klenotnice.

Ulička u Arcibiskupského paláce

Ulička u Arcibiskupského paláce

Palazzo Comunale, renesanční budova radnice, má arkádové podloubí a věž. Prohlédněte si tamní slavnostní sály s renesančními freskami a gobelíny.

Palazzo Comunale - radnice v Modeně

Palazzo Comunale - radnice v Modeně

Vévodský palác rodu d'Este, neboli Palazzo ducale, projektoval v roce 1634 římský architekt Bartolomeo Avanzini. Palác je v současnosti hostitelem prestižní Vojenské akademie Modena. Veřejnosti jsou přístupné reprezentační sály s freskami a sbírkou zbraní.

Palazzo ducale, Modena

Palazzo ducale, Modena

Zmiňme ještě palác Palazzina dei Giardini, jejž obklopují nádherné barokní zahrady, včetně univerzitní botanické.

Palazzina dei Giardini, Modena

Palazzina dei Giardini, Modena

Působivá muzea a galerie

Archeologické muzeum se sbírkami od pravěku přes Etrusky a Kelty až po Galy je to pravé pro milovníky historie, podobně jako sbírky lidové a mimoevropské kultury nebo muzea aut Stanguellini, Panini či Maserati. Soukromé muzeum starých aut, k nimž patří Alfa Romeo 1933 a Cadillac papeže Jana XXIII., sídlí na zámku Panzano.

Galleria Estensi

Galleria Estensi Sailko

Zájemci o umění budou nadšení galerií rodu d'Este (Galleria Estensi), jednou z nejvýznamnějších italských sbírek umění vůbec. Galerie shromažďuje díla neocenitelné historické i kulturní hodnoty. Jsou zde zastoupeni malíři El Greco, Correggio, Tintoretto a další. Stálou expozici rukopisů, malovaných miniatur, prvotisků i map nabízí budova knihovny rodu d'Este (Biblioteca Estense).

Muzea Ferrari

Museo Enzo Ferrari zavede návštěvníky zpět ke kořenům nejznámějších světových značek. Budova muzea se vyznačuje výraznou žlutou střechou inspirovanou kapotou aut a stojí proti panoramatu města Modena. Vypráví o založení společnosti Ferrari, ale také předvádí některé z nejkrásnějších vozů, které kdy byly vyrobeny. Muzeum zahrnuje bývalou dílnu Enza Ferrariho, jež byla pečlivě zrestaurována a nyní je v ní expozice motorů Ferrari.

Museo Enzo Ferrari

V blízkém Maranellu (18 km) sídlí muzeum automobilky Ferrari, Galleria Ferrari Maranello, které by neměl minout žádný fanoušek těchto nablýskaných vozů. Nabízí unikátní a fascinující příběh vyprávěný auty, která utvářejí historii na ulicích i okruzích po celém světě. Budete mít možnost posadit se do simulátoru Formule 1 a získat stejný vzrušující pocit, jaký zažívají řidiči F1 během velké ceny. Po krátké instruktáži se dostanete do kokpitu a zahájíte virtuální jízdu. Krom toho vás čeká několik poučných a poutavých výstav, které vám poodhalí např. konstrukční proces automobilů z různých dob.

Galleria Ferrari Maranello

Galleria Ferrari Maranello Morio

Otevřeno bývá každý den kromě 25. prosince a 1. ledna. Od listopadu do března se sem dostanete v čase 9:30–18:00 a od dubna do října mezi 9:30–19:00. Museo Enzo Ferrari v Modeně má stejnou otevírací dobu i stejné ceny vstupného. Vstupenku pro dospělého koupíte za 16 €. Pro studenty a seniory stojí 14 €. Děti a mládež mají vstup za 6 €. Lze ovšem koupit také společné vstupenky do obou muzeí za 26 € (dospělí), 22 € (studenti a senioři) nebo za 10 € (děti).

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín